Φωτογραφία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου: Κόσμος έξω από το Πολυτχνείο με πανό και σημαίες

♦ Ακτινογραφίες ♦

Ωραίος μήνας ο Νοέμβριος. Τόσο γιατί μας φέρνει πιο κοντά στις Χριστουγεννιάτικες ημέρες που ό,τι και να γίνει, θα παραμένουν γιορτινές και τρυφερές αλλά και γιατί έχουμε –συνήθως- αρχίσει να «τα βρίσκουμε» με το κρύο έτσι ώστε να μην μας πιάνει δυσάρεστη έκπληξη απ΄ όσα γίνονται τον Οκτώβριο με τον καιρό και –υποτίθεται- ότι δεν τα περιμέναμε.

Αν και είναι ο ενδέκατος μήνας του χρόνου, προέρχεται από από το λατινικό αριθμό novem (που είναι το 9). Αλλά έτσι κι αλλιώς, με την «τοποθέτηση» των μηνών στο Ημερολόγιο, ίσως δεν έχει τόση σημασία η διαφορά της σημερινής αρίθμησης με την δυο μηνών διαφορά από τους Ρωμαίους αφού και ο ανάλογος Αττικός μήνας ΜΑΙΜΑΚΤΗΡΙΩΝΑ που εκτεινόταν από τις 15 του σημερινού Νοεμβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου. Βράστα κι άστα.

Λαϊκές ονομασίες του Νοέμβρη

Για τις λαϊκές ονομασίες του Νοέμβρη, έχουν τον κύριο λόγο οι καιρικές συνθήκες, οι γεωργικές δουλειές κι οι γιορτές των Αγίων, που η μνήμη τους γιορτάζεται τον Νοέμβρη. Από τις γεωργικές δουλειές και τις καιρικές συνθήκες έχει πάρει τα ονόματα: Βροχάρης, γιατί πέφτουν πολλές βροχές. Σποριάς ή Σπορίτης, εξαιτίας της σποράς. Κρασομηνάς, λέγεται στα μέρη που τότε ανοίγουν τα κρασιά και Σκιγιάτης, γιατί μεγαλώνει η νύχτα και η γη …σκιάζεται. Κι άλλα πολλά. «Χαμένος» επειδή η διάρκεια της ημέρας είναι μικρή κι η δουλειά χάνεται, « Παχνιστής», γιατί κλείνουν τα ζώα στο παχνί και «Νιαστής», επειδή γίνονται τα τελευταία οργώματα (νεάσματα).

Ένα ιδιαίτερα θεαματικό, πολλές φορές, ουράνιο φαινόμενο συμβαίνει γύρω στις 17 Νοεμβρίου κάθε χρόνου οπότε μια ετήσια «βροχή διαττόντων» στολίζει με δεκάδες φωτεινά πεφταστέρια τον ουρανό μας όταν μια ροή σωματιδίων μερικών δεκάδων διαττόντων την ώρα σχηματίζουν την «βροχή των Λεοντιδών».

Σημαντικά Γεγονότα:

Κάτι πολύ ενδιαφέρον: Στις 2 Νοεμβρίου του 1967, πραγματοποιήθηκε στον «Ευαγγελισμό» η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Ελλάδα από ομάδα Αμερικανών καρδιοχειρουργών, επικεφαλής της οποίας ήταν δρ Γουέρμαν. Χειρουργήθηκε μια 18χρονη Λευκαδίτισσα που έπασχε από μεσοκολπική επικοινωνία. Η επέμβαση ήταν επιτυχής.

Πολλά εξελίσσονται, πολλά αναμένονται εντός και εκτός Ελλάδος το Νοέμβριο αλλά ένα μόνο είναι σίγουρο: Ότι στο ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ και «άλλες Δημοκρατικές Δυνάμεις») θα γίνεται ένας μαύρος χαμός εν όψει των εσωκομματικών εκλογών μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, την υποψηφιότητα πέντε στελεχών για την προεδρία, στους οποίους προστέθηκε τελευταίος και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Μια ξεχωριστή, Εθνική πλέον επέτειος, στις 17 Νοεμβρίου του 1973 : Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου η οποία οδήγησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας ύστερα από 7 χρόνια στρατιωτική δικτατορία.

Και κάτι ιστορικό για τα Ελληνικά Μ.Μ.Ε. ήταν η 20ή Νοεμβρίου του 1989, όταν και εξέπεμψε το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, το MEGA.

Φωτογραφία με δημοσιογράφους της εποχής από την πρώτη μέρα που εξέπεμψε το mega

Διαβάστε επίσης:

Ένας μήνας στην ιστορία Με Άλλα Μάτια.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή