meallamatia.services

Μεγάλος διάδρομος και στο βάθος ένα φως

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – Το χρυσάνθεμο της χρονιάς

1493

O Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τη Δομινίκα στην Καραϊβική Θάλασσα. Ήταν ημέρα Κυριακή (Dominga στα Ισπανικά) . Πέρασαν 478 χρόνια μέχρι το 1978 που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία και ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Σήμερα είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και έχει 178.000 κατοίκους. Οι 9 στους 10 που ερωτώνται θεωρούν ότι είναι το ίδιο με τον Άγιο Δομίνικο.

1630

Πεθαίνει ο Γιοχάνες Κέπλερ, Γερμανός αστρονόμος. Μαθηματικός και συγγραφέας, άσκησε κατά καιρούς την αστρολογία για …. βιοποριστικούς λόγους, χωρίς πάντως να πιστεύει σ΄αυτήν. Γνωστός ως ο «Νομοθέτης του ουρανού» από τους φερώνυμους Νόμους που αφορούν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Αν υπήρχε τότε τηλεόραση, θα ήταν σίγουρα η Χριστίνα Σούζη της εποχής.

1665

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αγγλικής εφημερίδας “London Gazette” , του αρχαιότερου δημοσιογραφικού εντύπου στον κόσμο.

1791

Πεθαίνει άρρωστος και πάμπτωχος ο Βόλφκανγκ Αμεντέους Μότσαρτ τα ξημερώματα, σε ηλικία 35 ετών. Κηδεύτηκε φτωχικά με έξοδα του Δήμου και ετάφη σε μαζικό τάφο στο νεκροταφείο του Αγίου Μάρκου. Ο τάφος του δεν εντοπίστηκε ποτέ. Αιτία θανάτου: η έλλειψη βιταμίνης D της λεγόμενης «βιταμίνης του ήλιου», από την παρατεταμένη παραμονή σε κλειστούς χώρους.

1820

Ο Αμερικανός πλωτάρχης Ναθάνιελ Πάλμερ ανακαλύπτει την Ανταρκτική, την νοτιότερη ήπειρο της Γης στην οποία βρίσκεται ο γεωγραφικός Νότος. Ένας τόπος που σπάνια αγγίζεται από τον άνθρωπο με πανέμορφα τοπία, που διακόπτονται μόνο από μια χούφτα επιστημονικές βάσεις και έναν «μόνιμο» πληθυσμό χιλίων επιστημόνων. Οι επισκέπτες της, πρέπει να περάσουν αγριεμένες θάλασσες πάνω σε παγοθραυστικά για να φτάσουν,

1879

Πατεντάρεται από τον Τόμας Έντισον ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Ο Έντισον, ουδέποτε σπούδασε. Ήταν αυτοδίδακτος αλλά και ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής. Άλλες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο και ο φωνόγραφος. Πέθανε 94 ετών και είχε αποκτήσει περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Θα ήταν χωρίς αμφιβολία πολύ χρήσιμος στην εποχή μας.

1957

Εκτοξεύεται το σοβιετικό «Σπούτνικ 2» (μέσα σε αυτό βρίσκεται το πρώτο ζώο που τέθηκε σε τροχιά στο διάστημα: η πιο διάσημη σκυλίτσα, η Λάικα). Ξαναμπήκε σε γήινη ατμόσφαιρα μετά από 162 ημέρες και κάηκε, αφού δεν ήταν σχεδιασμένο για επανείσοδο. Αλλά η Λάικα είχε ήδη πεθάνει από υπερθέρμανση της καμπίνας. Έτσι κι αλλιώς, υπήρχε συσκευή για να της γίνει ευθανασία δέκα μέρες μετά την εκτόξευση.

1963

Δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας, ο 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ. Παρά το ότι επισήμως η υπόθεση της δολοφονίας του έχει «κλείσει», κυκλοφορούν ακόμη «θεωρίες συνωμοσίας», πολλές από τις οποίες δεν έχουν διαψευστεί. Τα πραγματικά γεγονότα γύρω από τη δολοφονία Κέννεντι είναι Κρατικό Απόρρητο των ΗΠΑ και ουδέποτε θα αποκαλυφθούν.

1967

Πραγματοποιείται στον «Ευαγγελισμό» με επιτυχία , από ομάδα Αμερικανών καρδιοχειρουργών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Γουέρμαν η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Ελλάδα. Η 17χρονη ασθενής από τη Λευκάδα που είχε μια «τρύπα» στο μεσοκολπικό διάφραγμα, δηλαδή στο τοίχωμα που διαχωρίζει τον δεξιό από τον αριστερό κόλπο της καρδιάς.

1989

Πεθαίνει η Μαρία Ιορδανίδου, συγγραφέας της «Λωξάντρας», σε ηλικία 92 ετών. Έγραψε τη «Λωξάντρα» σε ηλικία 65 χρονών, το 1962. Έβλεπε τακτικά τα επεισόδια της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς , με τη Μπέτυ Βαλάση, την διετία 1979-1980 – μιας από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες και από τις τελευταίες ασπρόμαυρες σειρές και η οποία «διασώθηκε».

1989

Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου. Μια από τις ιστορικότερες στιγμές του 20ού αιώνα. Η πτώση του οδήγησε σε καταιγιστικές εξελίξεις. Το μεγαλύτερο τμήμα του κατατεμαχίστηκε και πουλήθηκε ως σουβενίρ σε εκατομμύρια τουρίστες

Σχετικά με τον συντάκτη

Δημήτρης Κωνσταντάρας
Φιλόλογος - Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Πρώην βουλευτής

One comment for “Ένας μήνας στην ιστορία Με Άλλα Μάτια.

Αφήστε σχόλιο