σκιστό από μεγάφωνο, smartphone

Το Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας ψήφισε στα τέλη του 2020 έναν καινούργιο νόμο, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για την προσβασιμότητα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών.

Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος ψηφίστηκε κατ’ εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και υποχρεώνει τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών να διευρύνουν τον κατάλογό των υπηρεσιών τους με περισσότερο προσβάσιμο περιεχόμενο.

Στο άρθρο 7 της οδηγίας αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους παρόχους υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων που υπόκεινται στη δικαιοδοσία τους να μεριμνήσουν ώστε οι υπηρεσίες τους να καταστούν σταδιακά προσβάσιμες στους ανθρώπους με οπτική ή ακουστική αναπηρία.

Η οδηγία αναφέρει επίσης ότι το δικαίωμα προσώπων με αναπηρία και των ηλικιωμένων να συμμετέχουν και να εντάσσονται στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ένωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παροχή προσιτών υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων. Τα μέσα επίτευξης της προσβασιμότητας θα πρέπει να περιλαμβάνουν, χωρίς ωστόσο να περιορίζονται σε αυτά, νοηματική γλώσσα, υποτιτλισμό, ακουστική περιγραφή και εύχρηστους καταλόγους επιλογών (μενού).

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του νέου νόμου, το περιεχόμενο της Αυστριακής Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης (ORF) θα πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμο έως το 2030.

Για την Αυστριακή Ομοσπονδία Τυφλών και Ατόμων με Μειωμένη Όραση (BSVÖ), η οποία ασκεί εδώ και χρόνια πιέσεις για αλλαγές σε αυτόν τομέα, ζωτικό τμήμα του νέου νόμου αποτελεί η υποχρέωση των παρόχων να δημοσιεύουν σχέδια δράσης και πλάνα από σκηνές για την υλοποίηση προσβάσιμου περιεχομένου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη για την υλοποίηση και οι οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες αποκτούν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα υπήρξε η συμπερίληψη στον νόμο διατάξεων για τις ιδιωτικές εταιρείες καθώς και τις πλατφόρμες streaming, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν σχεδόν εξ ολοκλήρου παραμελήσει και αγνοήσει την ανάγκη για την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας νοηματικής, ακουστικής περιγραφής, υποτιτλισμού ή την ανάγκη για τη δημιουργία ευανάγνωστου περιεχομένου.

Μετά την ανακοίνωση της ψήφισης του νόμου, ο πρόεδρος της BSVÖ, Δρ. Markus Wolf δήλωσε:

«Στους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση αρέσει πάρα πολύ να βλέπουν τηλεόραση και να ενημερώνονται μέσω των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Μέχρι τώρα, ήταν εντελώς αποκλεισμένοι από το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου. Είμαι λοιπόν πολύ χαρούμενος που πλέον αυτό πρόκειται να αλλάξει! Η προσβασιμότητα των προγραμμάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αποτελεί ζήτημα ισότητας της συμμετοχής και ισότητας των δικαιωμάτων».

[Με πληροφορίες από τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών (EBU) και τον ιστότοπο EURLEX της Ευρωπαϊκής Ένωσης/www.euroblind.org]

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Mεταφραστής και Oρολόγος

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή