χέρια ηλικιωμένου άνδρα με χαρτονομίσματα και λογότυπο e-εφκα
Του Γιάννη Ευαγγελίδη
jevagelidis@e-typos.com

Το χρόνιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με σειρά επειγουσών νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Εργασίας που ενσωματώθηκαν την Παρασκευή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ουσιαστικά «μπόνους» παραγωγικότητας για όσους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ επιτυγχάνουν συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά προβλέπεται επίσης επαναφορά συνταξιούχων υπαλλήλων του για να προσφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους στο εξειδικευμένο αντικείμενο, ακόμα και παραίτηση του e-ΕΦΚΑ από ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων και προσωρινών διαταγών για παραμονή ή επαναπρόσληψη εργαζομένων σε υπηρεσίες του. Όλα αυτά δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος που έχει καθυστερήσει πολύ να λυθεί. Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις που εκκρεμούν ανέρχονται σε τουλάχιστον 160.000 και, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα έχουν απονεμηθεί όλες μέχρι τέλους του 2021.

Οι συντάξεις θα βγουν ψηφιακά μέσω του συστήματος «Ατλας».

Τώρα βγαίνουν οι συντάξεις χηρείας και του ΟΓΑ, ενώ τον Μάρτιο θα βγουν οι συντάξεις αναπηρίας και των υγειονομικών. Μένει να επιβεβαιωθεί εάν «κανένας υπουργός στο μέλλον δεν θα κρύψει σε τσουβάλι συντάξεις», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης. Η απονομή των εκκρεμών συντάξεων και η επέκταση της ψηφιακής σύνταξης ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον συσσώρευση χιλιάδων αιτήσεων είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει ότι θα δίνεται στη δημοσιότητα έκθεση ληξιπρόθεσμων συντάξεων σε μηνιαία βάση ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ατλας» και αναμένουμε να δούμε στην πράξη το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των εκκρεμών συντάξεων που έχει υποσχεθεί.

Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή