Η Βασιλική Γούλα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» Βασιλική Γούλα μιλά στη «Γ» για τις δράσεις με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ (Εφημερίδα: Η Γνώμη της Πάτρας)

Ο διαβήτης είναι μια ύπουλη νόσος, και οι άνθρωποι που ζουν αυτόν βρίσκονται κάθε μέρα (και όλη μέρα) σε μια διαδικασία υπολογισμών, μετρήσεων και χρήσης ινσουλίνης για να ρυθμίσουν τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού τους. Τίποτα δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο. Η ζωή τους αλλάζει και αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Μαθαίνουν να ζουν με το διαβήτη, αρκεί να το αποδεχθούν.

Αυτό είναι το «κλειδί», σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» Βασιλική Γούλα για την προσωπική της εμπειρία με το διαβήτη, για τις προκλήσεις της νόσου αλλά και για τη δύναμη που χρειάζεται για να την αντιμετωπίσει κανείς. Τονίζει ότι ο Σύλλογος «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» βρίσκεται στο πλευρό των πασχόντων και παράλληλα πρωτοστατεί για να ενημερώσουν την κοινωνία για τον «σιωπηλή νόσο», να εμψυχώσουν και να στηρίξουν όσους νοσούν.

Αφορμή για τη συζήτησή μας αποτέλεσε η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2020 είναι οι Νοσηλευτές και ο Διαβήτης, σε μια χρονιά φέτος που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όλα είναι διαφορετικά..

«Γ»: Κυρία Γούλα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι διαφορετική, όμως ποιο είναι το κυρίαρχο μήνυμα;

■ Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, μας βρίσκει λίγο διαφορετικά αλλά εμείς δεν παύουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να εκμεταλλευόμαστε οποιοδήποτε τρόπο για να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε του πολίτες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020 έχει αφιερωθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF). στους Νοσηλευτές με κεντρικό μήνυμα: «Οι νοσηλευτές κάνουν την διαφορά στον διαβήτη». Το μήνυμα που στέλνω σε όλους είναι το εξής: Είναι πλέον «Ώρα για Δράση», δράση για τη σωστή διαχείριση του Διαβήτη. Πρέπει να μιλάμε για τον διαβήτη, γιατί μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα μας οποιαδήποτε στιγμή.

«Γ»: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των νοσηλευτών στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη;

■ Καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, ο ρόλος των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού επαγγελματικής υγείας γίνεται όλο και πιο σημαντικός στη διαχείριση των επιπτώσεων της πάθησης. Οι νοσηλευτές είναι συχνά οι πρώτοι και μερικές φορές οι μόνοι επαγγελματίες υγείας με τους οποίους αλληλεπιδρά ένα άτομο και έτσι η ποιότητα της αρχικής αξιολόγησης. φροντίδας και θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας.

Οι νοσηλευτές διαδραματίζουν βασικό ρόλο στα:

• Έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη για διασφάλιση της έγκαιρης θεραπείας

• Παροχή εκπαίδευσης αυτοδιαχείρισης και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με διαβήτη για την πρόληψη επιπλοκών

• Αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 για την πρόληψη της κατάστασης. Παραμένει σημαντική ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και χρηματοδότηση για να εφοδιαστούν οι νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο με τις δεξιότητες για την υποστήριξη ατόμων που ζουν με διαβήτη και εκείνων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2

«Γ»: Λόγω των περιοριστικών μέτρων έχετε προσαρμόσει τις δράσεις σας, στις επιταγές του lockdown

■ Ως Σύλλογος έπρεπε να ανοίξουμε τον ορίζοντα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε την έννοια της Παγκόσμιας Ημέρας, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε. Τα πράγματα είναι δύσκολα και για να μπορούμε να μείνουμε ασφαλείς, προσαρμόσαμε τις δράσεις μας έτσι ώστε όλοι να πάρουν τα μηνύματα της Πρόληψης, της Διαχείρισης. της Ενημέρωσης και της Ευαισθητοποίησης με διαφορετικό τρόπο. Λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ Πάτρας, ντύθηκε με μηνύματα για το σακχαρώδη διαβήτη και θα φτάσει σε κάθε γωνιά της πόλης για όλο το μήνα Νοέμβριο.

• Χθες μεταδόθηκε από τη σελίδα μας στο Facebook και από το κανάλι μας στο Youtube, η υπέροχη συζήτηση που είχαμε με την Life Coach Μάρεα Λαουτάρη με τίτλο «ΒΡΕΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ». Μέσα από αυτή τη συζήτηση μπορέσαμε όλοι να ανακαλύψουμε πόση δύναμη έχουμε εσωτερικά και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε δυσκολία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από χθες φωταγώγησε με μπλε χρώμα, το χρώμα-σύμβολο του Διαβήτη, τα Διοικητήρια και στις τρεις περιφερειακές ενότητες. Αχαΐα – Ηλεία – Αιτωλοακαρνανία και θα μείνουν έως και την Κυριακή. Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια θα φωταγωγήσει το Κεντρικό Κτίριο Διοίκησης σήμερα ως ένδειξη στήριξης και προάσπισης όλων των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται και προσφέρουν στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Επίσης, ο Δήμος Πατρέων θα φωταγωγήσει το Δημοτικό Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» και τις Σκάλες Αγίου Νικολάου. Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων θα φωταγωγήσουμε τα δύο Νοσοκομεία της πόλης μας. το ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια» και ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» καθώς η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με τίτλο «Νοσηλευτές και Διαβήτης».

«Γ»: Ποια είναι τα αιτήματά σας από την πολιτεία και από τους τοπικούς φορείς;

■ Με τους τοπικούς φορείς έχουμε άψογη συνεργασία και αυτό φαίνεται και αυτή την περίοδο με την στήριξη των δράσεών μας. Όλοι οι τοπικοί φορείς στέκονται στο πλάι του Συλλόγου και είναι εκεί όποτε χρειαστεί οποιαδήποτε ανάγκη. Όσον αφορά την πολιτεία είναι πολλά τα ζητούμενα, καθώς ναι μεν υπάρχουν διάφορες προκλήσεις αυτήν την περίοδο, αλλά διεκδικούμε τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και με άλλα σημαντικά αυτοάνοσα νοσήματα, να μπουν καλύτερα στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και να δίνουν την απαραίτητη σημασία στις επισημάνσεις που κάνουμε όλοι, είτε οι σύλλογοι είτε μεμονωμένα είτε μέσα από τις Ομοσπονδίες που ανήκουμε. Διότι, εμείς ζούμε με την κάθε πάθηση και γνωρίζουμε καλά τι ανάγκες υπάρχουν

«Γ»; Τι πρέπει να προσέξουμε για να ανακοπεί η ανοδική πορεία του διαβάτη στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο;

■ Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε από την ΗΔΙΚΑ από τον περασμένο Οκτώβριο, στη χώρα μας υπάρχουν 973.806 άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Τα 47.315 είναι άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. τα 938.098 είναι άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.  Όπως καταλαβαίνετε κάθε χρόνο η αύξηση είναι ραγδαία σε όλον τον κόσμο και υπάρχουν και πολλοί συνάνθρωποί μας που μπορεί να μην γνωρίζουν ακόμη αν έχουν Διαβήτη.  Αυτό που θα πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής, να ασκούμαστε και να δυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας και να μην αμελούμε να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΠΑΘΗΣ ΟΜΑΔΑ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΥΨΗΛΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ…»

«Γ»; Πόσο άλλαξε τη ζωή των ατόμων με διαβήτη η πανδημία, ποιες οι δυσκολίες;

■ Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν μάθει να ζουν έτσι λόγω του διαβήτη που απαιτεί έλεγχο και πειθαρχία. Όπως και σε κάθε λοίμωξη έτσι και τώρα με τον Covid-19 πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί και το πιο βασικό μας μέλημα να έχουμε πολύ καλή ρύθμιση του σακχάρου μας. Εφόσον δεν είμαστε ρυθμισμένοι ο οργανισμός μας είναι 2-3 φορές πιο επιρρεπής σε οποιαδήποτε λοίμωξη. Τα άτομα με διαβήτη αντιμετώπισαν διάφορα θέματα.

Αυτοί που εργαζόταν άργησαν πολύ να πάρουν την ειδική άδεια ή να μπουν σε back office εργασία, τα ανασφάλιστα άτομα αναγκαζόταν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους κανονικά στα ιατρεία και νοσοκομεία καθώς η άυλη συνταγογράφηση δεν τους κάλυπτε. Καθημερινά συλλογικά δίναμε και δίνουμε ακόμη αγώνα για να μπορέσουν να εξομαλυνθούν τα πράγματα.
Ξαφνικά ήρθε στη νομοθεσία για την εργασία ο όρος «Αρρύθμιστος Διαβήτης», που στην ουσία ο όρος αυτός δεν υφίσταται. Ποιος μπορεί να κρίνει εάν είναι κάποιος ρυθμισμένος ή όχι; Και τώρα στη 2η καραντίνα ξαφνικά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν ανήκουν στην (αυστηρής επικινδυνότητας) ομάδα.  Ναι μεν συγκαταλέγονται σε ευπαθή ομάδα αλλά όχι με υψηλή επικινδυνότητα. Τα σχόλια δικά σας. Όλο αυτό τον καιρό όπου μπορούσαμε βοηθήσαμε τους συνανθρώπους μας. σε όλα τα παραπάνω προβλήματα και η ανάγκη της επικοινωνίας φάνηκε από την προσέλευση του κόσμου κατά την περίοδο που το γραφείο μας ήταν ανοιχτό.

«ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ…»

«Γ»: Μέσα από την δική σας εμπειρία. ως άτομο με διαβήτη, ως σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών, τι είναι αυτό που θα λέγατε σε όλους όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την νόσο;

■ Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με οποιαδήποτε νόσο πάντα ο δρόμος φαίνεται δύσκολος και ανηφορικός. Όλα όμως ξεκινούν να φαίνονται πιο ιδανικά από την ώρα της ΑΠΟΔΟΧΗΣ. Από την προσωπική μου εμπειρία που ΖΩ με το ΔΙΑΒΗΤΗ εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια και περνώντας όλες τις φάσεις, έχω να πω ότι τίποτα δεν με εμπόδισε ποτέ να κάνω ότι θέλω. Ούτε καν ο Διαβήτης. Με τον Διαβήτη ζεις μια ζωή ναι μεν με καθημερινές προκλήσεις αλλά αν είσαι καλά ρυθμισμένος, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Για μένα αυτά που είναι πιο σημαντικά είναι:

-ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

-ΜΙΛΑΩ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ

– ΕΛΕΓΧΩ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΘΜΙΖΩ ΣΕ ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Αν τηρήσεις αυτά όλα γίνονται! Είμαστε δυνατοί και έχουμε πολλή δύναμη αρκεί να την ανακαλύψουμε!

«Γ»: Μιλήστε μας για τον Σύλλογο «Ζωή Γλυκιά». τι υπηρεσίες προσφέρει και γιατί κάποιος να εγγράφει σ’ αυτόν;

■  Ο Σύλλογός μας έκλεισε φέτος τα 7 χρόνια ενεργούς δράσης και συνεχίζουμε! Τα μέλη μας, θεωρώ ότι είμαστε λίγοι σχετικά με τον πληθυσμό μας και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη στην περιοχή μας. Δυστυχώς και το λέω με θλίψη, αρκετοί κλείνονται στον εαυτό τους, ντρέπονται να μιλήσουν ανοιχτά για το διαβήτη, δεν μοιράζονται τις σκέψεις τους και τις αγωνίες τους. Εμείς, όλα αυτά τα χρόνια είμαστε πάντα δίπλα σε όποιον μας έχει χρειαστεί, προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανάγκες των μελών μας σε ενημέρωση, υποστήριξη και εκπαίδευση. Θα σας αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Πριν λίγες μέρες τα μέλη του Συλλόγου μας τα οποία ήταν ανασφάλιστα είχαν την ευκαιρία να έχουν δωρεάν και χωρίς καμία υποχρέωση πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και έτσι να μπορέσουν να διαχειριστούν με πιο εύκολο τρόπο το διαβήτη τους.

Κάθε άτομο που κάνει εγγραφή στο Σύλλογο, καταρχήν θα πρέπει να έχει διαβήτη, (οποιοδήποτε τύπο), συμμετέχει σε όλες τις δράσεις μας. ενημερώνεται προσωπικά για οποιαδήποτε εξέλιξη και φυσικά τον στηρίζουμε σε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί και να τον κατευθύνουμε έτσι ώστε να βρεθεί λύση. Είμαστε πάντα παρόντες σε όποιον μας χρειαστεί, ανιδιοτελώς. αφιερώνοντας ο καθένας ξεχωριστά τον προσωπικό του ελεύθερο χρόνο. Όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει όλες τις δράσεις του Συλλόγου από τη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/zwiglikiapatras) Και στο κανάλι μας στο Youtube.

Μπλε κύκλος-λογότυπο Συλλόγου Ζωή ΓλυκιάΜπλε κύκλος, το παγκόσμιο σύμβολο

O μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη. Ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα, ενώ το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών μετά την ψήφιση της Διακήρυξης 61/225, με την οποία η 14η Νοεμβρίου έγινε μία από τις επίσημες Ημέρες των Ηνωμένων Εθνών.

Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (18911941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον Μακ Αίονυ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές

Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ,Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «Η σωστή ενημέρωση προστατεύει»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας στις δράσεις του συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ»,  θα φωταγωγήσει με μπλε χρώμα τα τρία κεντρικά κτίρια της Περιφέρειας στην Πάτρα, στον Πύργο και το Μεσολόγγι από τις 13 έως και 15 Νοεμβρίου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) αφιερώνει τη φετινή χρονιά στο νοσηλευτικό προσωπικό και καλεί φέτος στις 14 Νοεμβρίου τους παρόχους υγειονομικής κάλυψης και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν το πόσο σημαντικό είναι να επενδύσουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς έχοντας την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

«Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αυξάνεται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο γι’ αυτό και ο ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού στην φροντίδα, θεραπεία και διαχείριση της νόσου είναι πολύ σημαντικός. Η Παγκόσμια ημέρα για τον διαβήτη έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου, την πληροφόρηση καθώς και στην κινητοποίηση όλων μας για προληπτικές εξετάσεις. Ο διαβήτης μας αφορά όλους, γι’ αυτό και η σωστή ενημέρωση προστατεύει» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

κτίριο περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με χρώματα μπλε

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ. Γ. ΚΑΡΒΕΛΗ «Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας»

Σε μήνυμά του ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Η 14η Νοεμβρίου έχει καθοριστεί ως ημέρα παγκόσμιας κινητοποίησης και ενημέρωσης προκειμένου το ευρύ κοινό να έχει βαθύτερη πληροφόρηση για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές, τις θεραπευτικούς μεθόδους, μα κυρίως, την πρόληψη κατά της χρόνιας αυτής νόσου
Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, ως Διοικητής των υγειονομικών Μονάδων δεν μπορώ να μην εξαίρω τον ρόλο των συγκεκριμένων επαγγελματιών υγείας που στέκουν συνεχώς στο πλάι αυτών των ασθενών. Ο χώρος της Υγείας, στην έντονη εποχή που ζούμε, βάζει σε προτεραιότητα την συνεχή, ποιοτική και αποτελεσματική εκπαίδευση και εξειδίκευση των νοσηλευτών μας. Ο επαρκώς εκπαιδευμένος και καταρτισμένος νοσηλευτής συμβάλλει στην καλύτερη εκπαίδευση του ασθενούς τόσο για τη νόσο, όσο και για το σωστό τρόπο διαχείρισης της νόσου. Η άρτια και ενισχυμένη κατάρτισή του θα ενισχύσει και τους τρόπους πρόληψης για την αποφυγή δυσάρεστων σωματικών βλαβών, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Μεταξύ των άλλων, ζώντας την εποχή του νέου κορωνοϊού covid-19. είναι χρέος η υπενθύμιση προς όλους, αλλά πολύ περισσότερο στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, η προστασία των ανθρώπων αυτών ως ευπαθών οργανισμών»

Ενημέρωση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

«Η συχνότητα του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται δραματικά και υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 11 άτομα στο δυτικό κόσμο και στη χώρα μας πάσχουν από τη νόσο», τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Ο πλημμελής έλεγχος της νόσου οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου όπως στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και σε επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές όρασης, νευρολογικές διαταραχές, καθώς και έλκη στα πόδια σημειώνει και προσθέτει: «Η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο είναι επιτακτική στη σημερινή εποχή, που αντιμετωπίζουμε την κρίσιμη πανδημία από τον νέο κορωνοϊο SARS-2 (C0VID-19). Πράγματι, οι συνάνθρωποί μας με σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς φαίνεται ότι πάσχουν συχνότερα και βαρύτερα. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών από C0VID-19 και παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα. Η αποδοχή της νόσου του διαβήτη, η εκπαίδευση πάνω στην αντιμετώπισή της. η αλλαγή του τρόπου ζωής με σωστή δίαιτα και καθημερινή άσκηση, καθώς και η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από τους κατάλληλους ιατρούς αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία για μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση. Εξέχουσας σημασίας είναι φυσικά και η πρόληψη με μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης».

Πηγή: Εφημερίδα “Η Γνώμη της Πάτρας”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή