Ο Χρήστος Ζερεφός

Ο Χρήστος Ζερεφός είναι ένας πολύ διακεκριμένος επιστήμονας που είναι τιμή μας και προνόμιο να τον έχουμε στην Ελλάδα.

Είναι Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας , είναι Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος για την Κλιματική Αλλαγή και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής και Ατμόσφαιρας της Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Είναι μια προσωπικότητα που όταν ομιλεί, οφείλουμε να τον ακούμε και να τον προσέχουμε. Μιλά τακτικά για την Κλιματική Αλλαγή, για το κλίμα στην Ελλάδα, για τις πυρκαγιές που ερημώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γής, σκοτώνουν ανθρώπους και καταστρέφουν περιουσίες. Μάς εντυπωσιάζουν αυτά που λέει. Αλλά δεν τον «ακούμε» τόσο προσεκτικά όσο θα έπρεπε. Ίσως γι’ αυτό και καιγόμαστε κάθε χρόνο.

Μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζερεφός, ξαναείπε κατηγορηματικά , όσα είχε πει και πέρυσι και πρόπερσι.

Ότι «Οι πυρκαγιές είναι πανευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο φαινόμενο, που σχετίζεται με την κλιματική κρίση.» Και εξήγησε: «Γινόμαστε μάρτυρες πυρκαγιών ακόμα και στη Σιβηρία, αλλά και σε άλλα “απίθανα” μέρη. Η αιτία είναι η μείωση της σχετικής υγρασίας του εδάφους παγκοσμίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά και της μείωσης των βροχοπτώσεων.»

Προσέξτε τι είπε παρακάτω : «Η ξηρασία κάνει πιο ευάλωτα όλα τα οικοσυστήματα στην πυρκαγιά. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται προκαλούν αύξηση όλων των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και ειδικά των πυρκαγιών. Γι΄ αυτό απαιτείται μία πανευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Και υπενθύμισε ότι ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και νυν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είχε καταθέσει μία τέτοιου είδους πρόταση προς την ΕΕ κατά το παρελθόν. Αν και τότε αυτή η πρόταση δεν ευδοκίμησε, σήμερα πρέπει να επανέλθει, επεσήμανε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη της ΕΕ να διαμορφώσει μία στιβαρή και συνεκτική πολιτική απέναντι στην αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την ανεξαρτητοποίησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Και προανήγγειλε ότι: «Η επικαιροποιημένη έκδοση της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας -για το κόστος σε περίπτωση μη προσαρμογής της χώρας μας απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, αναφέρει ότι πρόκειται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα».

Και υπογράμμισε ότι : «Στη χώρα μας, εάν ενωθούμε, πολιτικοί και επιστήμονες, αφήνοντας τους ανταγωνισμούς και τον φθόνο στην άκρη, η Ελλάδα μπορεί να τεθεί επικεφαλής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στα συγκεκριμένα ζητήματα».

Όσον αφορά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας, ο κ. Ζερεφός πυρόπληκτος γαρ και ο ίδιος, καθώς διαμένει στο Ντράφι, την ώρα που ακόμα προσπαθεί να επιδιορθώσει τις ζημιές στην κατοικία του σημείωσε την επιτυχή και έγκαιρη προειδοποίηση που εστάλη μέσω του «112», κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα προόδου σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν έχουν γίνει τα αντίστοιχα βήματα σε επίπεδο πρόληψης. Ανέφερε και πολλά άλλα, πολύ κρίσιμα και ενδιαφέροντα σημεία όπως ότι , απαιτείται επαγρύπνηση από όλους για σύλληψη των εμπρηστών, αλλά και αυστηροποίηση των ποινών για τέτοιου είδους εγκλήματα. Μάλιστα, πρότεινε να επικηρύσσονται έναντι χρηματικής αμοιβής οι εμπρηστές, αλλά και τη θέσπιση ενός βραβείου για όσους πολίτες καταφέρνουν να συμβάλουν ενεργά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Είπαμε:  Όταν μιλά ο Ζερεφός, εμείς πρέπει να ακούμε με σεβασμό».

Τα ακούσαμε όλα τα παραπάνω;

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή