Αριστείδης Φλώρος κρατούμενος από αστυνομικούς

Στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου τα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις.

Ύστερα από τον τεράστιο θόρυβο και τις αντιδράσεις για την υπόθεση της αποφυλάκισης λόγω αναπηρίας του Αριστείδη Φλώρου ( Υπόθεση Energa), την έφεση από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση , τη νέα σύλληψή του , την ακύρωση του βουλεύματος και την επιστροφή του Φλώρου πίσω από τα κάγκελα των Φυλακών Χαλκίδας, στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διαβιβάστηκαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ο συνολικός αριθμός αποφυλακίσεων λόγω βαριάς ασθένειας ή αναπηρίας που πραγματοποιήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, από την 1/1/2015 έως σήμερα, είτε έκαναν χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου είτε όχι.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, 343 άτομα έχουν αποφυλακιστεί, με τους περισσοτέρους να προέρχονται από τα νοσοκομεία κρατουμένων.

Αναλυτικά, αποφυλακίστηκαν:

-67 από το Νοσοκομείο Κορυδαλλού
-14 από το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού
-30 από τις γυναικείες φυλακές της Θήβας( στις γυναίκες που έχουν μωρό υπάρχει ευνοϊκότερη διάταξη)
-42 από τις φυλακές και το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
-20 από τη Νιγρίτα
-30 από τη Λάρισα
-21 από τα Τρίκαλα
-17 από τα Γρεβενά
-14 από τη Χαλκίδα
-12 από το Ναύπλιο

Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι συγκεκριμένες αποφυλακίσεις έγιναν με βάση το αρχικό άρθρο 110 του Ποινικού Κώδικα που ισχύει τροποποιημένο από το 1993. Στην πορεία, χρειάστηκε πολλές φορές να συμπληρωθεί ο κατάλογος με ασθένειες και αναπηρίες μέχρι τη ψήφιση του νόμου Παρασκευόπουλου (4322/2015) που προβλέπει την αποφυλάκιση με μικρότερα ποσοστά αναπηρίας και έκτισης ποινής μόνο για εκείνους που έκαναν ή όχι χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι στις 27 Αυγούστου, ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου εξέδωσε η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης επί του ζητήματος. Στην ανακοίνωση τονιζόταν το διαχρονικό αίτημα προς, «το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ελληνική Πολιτεία, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που είναι έγκλειστα σε φυλακές, να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους», σημειώνεται, όμως, πως «δεν διεκδικήσαμε ποτέ η Αναπηρία να αποτελέσει άλλοθι αποφυλάκισης. Δυστυχώς η πρόσφατη αποφυλάκιση ενός εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου της ENERGA μεταξύ άλλων έφερε πάλι στο δημόσιο διάλογο το θέμα των “αναπήρων – μαϊμού”, ζήτημα που πληγώνει τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αφού θίγει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας της Αναπηρίας».

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει πως τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν καθημερινώς «διακρίσεις, αποκλεισμούς και εμπόδια στη ζωή τους, δε μπορούν και δεν θέλουν να σηκώσουν και αυτή τη σκιά που η υπόθεση του Α. Φλώρου ρίχνει σε αυτά».

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή