Λογότυπο Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Η Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων συστάθηκε το Μάρτιο του 2006 με απόφαση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Με την καθοδήγηση και την συμπαράσταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Β’ εντάχθηκε οργανωτικά στο ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών από τον Απρίλιο 2016.

Η Υπηρεσία συνεργαζόμενη με την Ειδική Συνοδική Επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος “περί Γυναικείων θεμάτων” αποτελεί μέλος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Γυναικείων θεμάτων. Δίκτυο που συντονίζεται από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή.

Σκοποί της λειτουργίας της Υπηρεσίας είναι:

• Η πνευματική καλλιέργεια ειδικά των νέων αλλά και του γενικότερου Πληθυσμού στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση ζητημάτων από στάσεις ζωής και συμπεριφορών, προκαταλήψεων και στερεοτύπων που διαχωρίζουν τα δύο φύλα στην κοινωνία αλλά και στην Εκκλησία.
• Η πρόληψη ενεργειών που οδηγούν στην υιοθέτηση δομών και πρακτικών αποκλεισμού με βάση το φύλο μέσα από τις αρχές και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας.
• Η επικοινωνία και αλληλογνωριμία των γυναικών των Ενοριών και των Ιερών Μητροπόλεων, και η ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση όλο και περισσοτέρων γυναικών για την ενεργό συμμετοχή τους στη ζωή και τη δράση της Ενορίας και της Μητροπόλεως.
• Η έμπρακτη αλληλεγγύη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προβληματισμών και προβλημάτων που απασχολούν τη γυναίκα του σήμερα και του αύριο.
• Η ανάδειξη της αποστολής και η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας τόσο στο πνευματικό όσο και στο ποιμαντικό και προνοιακό έργο της Ενορίας και της Μητροπόλεως.
• Ευκαιρίες διαρκούς – δια βίου μάθησης και επιμόρφωσης για όλες τις γυναίκες για προσωπική, πνευματική εξέλιξη αλλά και απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων απαραίτητων για την προσφορά ποιμαντικού και εθελοντικού έργου.
• Η συλλογική φωνή για ισότιμη μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες για όλες τις γυναίκες γενικώς στη κοινωνία, αλλά και ειδικότερα στους κόλπους της Εκκλησίας.
• Η ανάπτυξη νέων μορφών εθελοντικής δράσης που να ικανοποιούν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες και δυστυχώς ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες και δυσκολίες
• Η οργάνωση μονοήμερων ή/και πολυήμερων προγραμμάτων αγωγής υγείας για μαθητικές ομάδες σε θέματα διαφυλικής αγωγής.
• Η πραγματοποίηση επιμορφωτικών συναντήσεων για την ενημέρωση των στελεχών νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε θέματα διαφυλικής αγωγής
• Η συνεργασία και η ανάληψη κοινών δράσεων με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για τα γυναικεία θέματα, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Το έργο και η διακονία της Υπηρεσίας συντονίζεται από την Διοικούσα Επιτροπή.

Για την τριετία 2016-2019 την Διοικούσα αποτελούν οι:

Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Εκπαιδευτικός – Θεολόγος, ΜΔΕ Θεολογίας
Λαμπρινή (Νινέττα) Ζώη, Κοινωνική Λειτουργός – Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Βασω Κόλλια, Πολιτική Επιστήμονας, πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων
Θεοδώρα Σκιαδα-Λακιώτη, Νομικός-Εκπαιδευτικός
Μαρία Φάμελη-Παυλάκη, Ιατρός Παθολογοανατόμος Δρ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιωάννα Πλύτα – Τεγοπούλου, Φυσικός
Αναστασία Φουσέκη – Χατζηγεωργίου, Παιδίατρος, ως τακτικά μελη
Πρωτοπρ. Γεώργιος Χριστοδούλου, Θεολόγος
Ειρήνη Μπαλαλή, πτ Αγγλικής Φιλολογίας – Εκπαιδευτικός
Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος
Ειρήνη-Άννα Τσιακάλου, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
Αναστασία Τσουμενή, Κοινωνική Λειτουργός
Μαρία Χατζηπαυλίδου, Θεολόγος-Διεθνολόγος, ως αναπληρωματικά μέλη

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 2130184404-2130184419 ή στο e-mail: frank@neotita.gr , & gynekeiathemata@gmail.com

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή