Ο Βαγγέλης Αυγουλάς ανάμεσα σε πολλά παιδιά, σε σχολική αίθουσα αμφιθεάτρου, κρατώντας το μικρόφωνο μιλάει στα παιδιά.

Καθώς διανύουμε τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα της χρονιάς και αρχίζουμε να θέτουμε στόχους για τη νέα σεζόν που σύντομα ξεκινάει, στο «Με Άλλα Μάτια» ανασκοπούμε την πορεία του δημοφιλέστερου εκπαιδευτικού προγράμματός μας.

Το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης με την αναπηρία «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» έσπασε ρεκόρ συμμετοχών αυτό το έτος. Η ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 υπήρξε ουσιαστικά η πρώτη χρονιά από την έναρξη της πανδημίας που η υλοποίηση του προγράμματός μας επετράπη πιο ελεύθερα, καθώς τα υγειονομικά μέτρα προοδευτικά υποχώρησαν. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στον κατά κύριο λόγο διά ζώσης χαρακτήρα των επισκέψεων, όσο και στη μεγάλη αύξηση των αριθμών των σχολικών μονάδων (και κατ’ επέκταση μαθητών και εκπαιδευτικών) που μπορέσαμε να προσεγγίσουμε. Για τη χρονιά αυτή, 11.600 μαθητές και μαθήτριες κάθε βαθμίδας ήρθαν σε επαφή με την αναπηρία μέσω των motivational speakers μας, θέτοντας από κοινού τις βάσεις για μια συμπεριληπτική οπτική στο σχολείο και στην κοινωνία. Κοντά τους και οι σχεδόν 1.000 εκπαιδευτικοί τους οι οποίοι παρευρέθηκαν στις επισκέψεις μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε σύνολο 145 σχολικών μονάδων και δομών που μας καλωσόρισαν.

Και μια συνολικότερη εικόνα: από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι σήμερα, έχουμε υλοποιήσει δωρεάν περίπου 420 εκπαιδευτικά προγράμματα εξοικείωσης με την αναπηρία σε σχολικό πλαίσιο με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, στα οποία συμμετείχαν 33.700 μαθητές και μαθήτριες, καθώς και 3.000 εκπαιδευτικοί.

Οι αριθμοί αυτοί θα ήταν ακόμα μεγαλύτεροι, αν υπολογίσουμε τα αιτήματα που δεν προλαβαίνουμε να ικανοποιήσουμε λόγω της ολοένα και πιο αυξημένης ζήτησης του προγράμματος. Φροντίζουμε ωστόσο να διατηρούμε επαφές με τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αλλά δεν καταφέραμε να επισκεφτούμε και τα τοποθετούμε σε προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά. Και είμαστε φοβερά ευγνώμονες για τη διαρκώς πολλαπλασιαζόμενη αυτή επιθυμία και το τεράστιο δίκτυο σχολείων που έχουμε αναπτύξει μέσα στα χρόνια, και στα οποία αφήσαμε, θέλουμε να πιστεύουμε, ένα μικρό αλλά σημαντικό αποτύπωμα.

Τι λένε όμως για εμάς και το πρόγραμμα «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» όσοι το βίωσαν από πρώτο χέρι;

«Μάθαμε πολλά πράγματα που δε γνωρίζαμε ούτε εμείς, όπως για τους σκύλους – συνοδούς, για τα QR codes που θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλες τις συσκευασίες, για τον τρόπο που θα πρέπει να καθοδηγούμε άτομα με προβλήματα όρασης. Πραγματικά ήταν μια πολύ εποικοδομητική επίσκεψη και για τα παιδιά αλλά και για εμάς τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.»

«[Μας εντυπωσίασε] η άρτια δομή του προγράμματος, η απλή και κατανοητή γλώσσα, το φιλικό ύφος του ομιλητή καθώς και η εύστοχη χρήση ενημερωτικών βίντεο σε συνδυασμό με τον χρόνο για διάλογο με τους μαθητές.»

«Οι μαθητές παρέμειναν συγκεντρωμένοι και ήσυχοι στη διάρκεια του προγράμματος, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα ενημερωτικά βίντεο και με πολλή όρεξη έθεσαν ερωτήσεις, ξεπερνώντας τις αναστολές τους, ενώ ερωτώμενοι για τις εντυπώσεις τους μετά το πρόγραμμα σχολίασαν ότι έμαθαν πολλά πράγματα που δεν γνώριζαν για την καθημερινότητα ενός τυφλού.»

«Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος ήταν απόλυτα ήσυχοι, και παρακολουθούσαν με προσήλωση την παρουσίαση και συμμετείχαν με ερωτήσεις προς την ομιλήτρια. Μετά τη λήξη του προγράμματος αρκετοί μαθητές θέλησαν να πλησιάσουν τον σκύλο-συνοδό και κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν εθελοντές. Σε σχετικό ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε, οι μαθητές αξιολόγησαν το πρόγραμμα με Άριστα»

«Κατά τη διάρκεια με εντυπωσίασε η προσήλωσή τους στη διαλογική συζήτηση. Μετά το πρόγραμμα ήταν πολύ ευχαριστημένα και χαρούμενα , θα ήθελαν να διαρκέσει περισσότερο η συζήτηση με ερωταπαντήσεις και την επόμενη μέρα μου είπαν πως τα διηγήθηκαν όλα αυτά στο σπίτι… ένιωσαν πως ξέρουν τώρα κάποια σημαντικά πράματα που θέλουν να τα μοιραστούν!»

Οι θετικές εντυπώσεις των συμμετεχόντων, αλλά πολύ περισσότερο η επίδραση που παρατηρείται στα παιδιά ακόμα και αρκετό διάστημα μετά από το πρόγραμμα, είναι για μας τροφοδοτικές και επιβεβαιώνουν κάθε φορά τη σημασία της υλοποίησης τέτοιων δράσεων. Πολύ περισσότερο, δε, αποτελούν έναν δείκτη τόσο του μαθησιακού κενού στην εκπαίδευση σχετικά με την αναπηρία όσο και της δύναμης που κρύβει η βιωματική γνώση που μεταφέρουμε. Ειδικά όταν η γνώση αυτή μπορεί να μοιράζεται ανοιχτά και να γεφυρώνει τα χάσματα που ενίοτε υπάρχουν μεταξύ αναπήρων και μη, βοηθά στην πραγμάτωση του συνθήματος του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Στην τελική, μέσω των εκπαιδεύσεων αυτών βάζουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι στην εξάλειψη τέτοιων χασμάτων και στην οικοδόμηση ενός κόσμου όπου χωράνε όλοι, όλες, όλα.

Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε, για μια ακόμα χρονιά, μαζί σας!

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή