Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Λάρισας Κ.Μ. Κούμας (λογότυπο)

Με ειδικό λογισμικό διευκόλυνσης, ανάγνωσης η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Λάρισας αγκαλιάζει τα άτομα με αναπηρίες. Τυφλός μπορεί να εκτυπώνει και να διαβάζει μέσω Η/Υ σε μορφή Braille, άτομο με αναπηρία στα άκρα μετακινεί τον κέρσορα με το βλέμμα του, δυσλεκτικός απλά ακούει το κείμενο χωρίς να χρειάζεται διάβασμα.

Της Νατάσας Πολυγένη.

Η δυνατότητα να μπορεί ένα άτομο με αναπηρία στα άνω άκρα να χειρίζεται τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μετακινώντας τον κέρσορα με το βλέμμα του, ένας τυφλός μαθητής να μπορεί να εκτυπώνει και να διαβάζει μέσω υπολογιστή τα μαθήματά του σε γραφή Braille ή ένας μαθητής που έχει διαγνωστεί με δυσλεξία να μπορεί να ακούει το μάθημα δίχως να χρειάζεται να το διαβάσει, δεν είναι κάτι εξωπραγματικό πια. Όμως δεν είναι και κάτι δεδομένο.

Η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία δεν αφορά μονάχα σε δομές, στο περιβάλλον, στην εργασία ή στην κατοικία αλλά και σε προϊόντα και υπηρεσίες της ψηφιακής αγοράς. Η τεχνολογία σε αυτό το κομμάτι έχει κάνει άλματα και άνθρωποι με προβλήματα ακοής, όρασης, ή κινητικά, έχουν τη δυνατότητα να ευεργετηθούν από τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών που απλουστεύουν την καθημερινότητα και ανοίγουν παράθυρα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτό το κομμάτι χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό διευκόλυνσης ανάγνωσης. Η προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Γεωργία Τσιάνα, μιλώντας στην «Ε», αναφέρει ότι έχουν γίνει σπουδαία βήματα, καθώς φιλοσοφία όλων όσοι εργάζονται στη Βιβλιοθήκη είναι όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στη γνώση και την εκπαίδευση.

Όπως σημειώνει η κ. Τσιάνα «το καινοτόμο αυτό ειδικό πρόγραμμα λογισμικού που έχει εγκατασταθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νος Κούμας» και συγκεκριμένα στο Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης, θα διευκολύνει την ανάγνωση βιβλίων από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που δυσκολεύονται στην ανάγνωση, όπως άτομα με αναπηρία, δυσλεξία, δυσαναγνωσία, δίγλωσσα, αλλοδαπούς κ.λ.π. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους υπολογιστές να διαβάζουν οποιοδήποτε κείμενο χρειάζεται ο αναγνώστης, είτε τα μαθήματα του σχολείου από Α’ Δημοτικού μέχρι Γ’ Λυκείου ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο από το διαδίκτυο. Στόχος της Βιβλιοθήκης με τη δραστηριότητα αυτή είναι να ανταποκριθεί πληρέστερα στις ανάγκες του κοινού της, ώστε άσχετα με τις δυσκολίες που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει να παρέχεται η δυνατότητα ανάγνωσης και ψυχαγωγίας».

Μερικές από τις κατηγορίες εφαρμογών αυτής της τεχνολογίας υποστήριξης που διατίθεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Βιβλιοθήκης για τα ΑμεΑ είναι:

* Ηλεκτρονικές συσκευές κατάδειξης (electronic pointing devices): Επιτρέπουν τον έλεγχο του κέρσορα της οθόνης χωρίς τη χρήση χεριών. Μία κατηγορία συσκευών βασίζεται σε τεχνολογίες υπερήχων ή υπέρυθρων ακτινών και αναγνωρίζουν την κίνηση του κεφαλιού, σήματα των νεύρων ή εγκεφαλικά κύματα. Άλλη κατηγορία είναι αυτή που ενεργοποιείται από την εισπνοή και εκπνοή.

* Αναγνώστες Οθόνης: Εξειδικευμένη συσκευή με κατάλληλο λογισμικό που «διαβάζει», μεγεθύνει ή παραλλάσει χρωματικά εικόνες ή οπτικό υλικό.

* Λεκτικοί Συνθέτες: Αναγνωρίζουν τους χαρακτήρες που πληκτρολογούνται από τον χρήστη και στη συνέχεια «διαβάζουν» το κείμενο.

* Οπτικοί Σαρωτές: Συσκευές οπτικής ανάγνωσης χαρακτήρων (OCR) χειρός που «διαβάζουν» ένα δακτυλογραφημένο κείμενο και το μεταφράζουν από γραπτό σε προφορικό λόγο.

* Εκτυπωτής Braille: Εκτυπωτές που μετατρέπουν τα δεδομένα σε γραφή Braille και τα εκτυπώνουν με ανάγλυφο τρόπο.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθερία τής Λάρισας»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή