Η Βιβή Τσαβαλιά

Βιβή Τσαβαλιά Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Κεντρικού Τομέα με την παράταξη “Δύναμη Ζωής” και τη Ρένα Δούρου

Γεννήθηκα και ζω στα Εξάρχεια και έχω δύο παιδιά. Είμαι Γενική Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και συνταξιούχος Δ.Ε.Η και δικηγόρος. Σπούδασα Νομική και Ισπανική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ, Πολιτικές Επιστήμες, Ψυχολογία και έκανα μεταπτυχιακό στη Νεότερη Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπουδάζω Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Μιλάω Αγγλικά και Ισπανικά. Υπηρέτησα την υπόθεση της αριστεράς μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού. Με το αναπηρικό κίνημα συνδέθηκα από 18 ετών, γιατί πιστεύω στην αυτενέργεια των πολιτών γενικά και στην αυτοοργάνωση των αναπήρων ειδικότερα. Διετέλεσα επανειλημμένα μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, τον οποίο εκπροσώπησα για μια εφταετία (1992-1999) στην επιτροπή γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών και στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) από το 1994 μέχρι το 1998. Ήμουν υποψήφια στο δήμο της Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της «Ανοιχτής Πόλης» το 2006 και το 2010. Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής για θέματα αναπηρίας από το 2014 έως σήμερα.

Στην Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία 4,5 χρόνια κάναμε τη διαφορά κάνοντας ορατή την αναπηρία. Για πρώτη φορά ορίστηκα Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Πολιτών με Αναπηρία και αφουγκράστηκα με προσοχή τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις προτάσεις δεκάδων φορέων της αναπηρίας. Ασφαλώς και δεν μπορέσαμε να λύσουμε, όντας σε περίοδο μνημονίων, το σύνολο των αιτημάτων, όμως τα περισσότερα από αυτά τα δρομολογήσαμε.

Τι κάναμε:

 • Επιχορηγήσαμε από την τακτική και έκτακτη επιχορήγηση 48 φορείς της Αττικής, εντάσσοντας και νέους οι οποίοι δεν ελάμβαναν καμιά επιχορήγηση.
 • Κάναμε το 2016 και 2017 Δημόσια Προκήρυξη για επιπλέον χρηματοδότηση δύο και τριών εκατομμυρίων αντίστοιχα για φορείς παιδικής προστασίας από ίδιους πόρους.
 • Χρηματοδοτήσαμε αθλητικούς αγώνες για κάθε είδους αναπηρία, ώστε να απολαύσουν τη χαρά του αθλητισμού και τα άτομα με αναπηρία.
 • Με την πλατφόρμα e-school εξασφαλίσαμε την έγκαιρη μεταφορά των μαθητών με αναπηρία από και προς τα ειδικά ή γενικά σχολεία, από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς κι έχουμε εξασφαλίσει και για τα επόμενα 3 χρόνια 2019-2022 την απρόσκοπτη μεταφορά τους.
 • Επεκτείναμε με ίδιους πόρους της Περιφέρειας τη μεταφορά μαθητών και στα κέντρα διημέρευσης όπου μας ζητήθηκε πχ Σικιαρίδειο.
 • Δημιουργήσαμε Μόνιμη Επιτροπή Γυναικών με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις, η οποία θα μελετάει και θα αναδεικνύει τα προβλήματα των αναπήρων γυναικών προς επίλυση στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και στην Κεντρική Κυβέρνηση.
 • Διοργανώσαμε την πρώτη Ημερίδα “Γυναίκα και Αναπηρία” με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που θα έχει συνέχεια.
 • Μεταφέραμε την εμπειρία μας και πλουτίσαμε τις γνώσεις μας σχετικά με τα προβλήματα της αναπηρίας μετέχοντας σε πληθώρα σχετικών Ημερίδων και Διημερίδων.
 • Χρηματοδοτήσαμε τέτοιου είδους Ημερίδες και πολυήμερα Φεστιβάλ, ώστε να αναδειχτούν τα προβλήματα κάθε αναπηρίας ξεχωριστά.
 • Καθιερώσαμε για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών τον Καθολικά Προσβάσιμο Πολιτισμό με προβολή ταινιών με ακουστική περιγραφή για τυφλούς, διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Υπέρτιτλους για κωφούς σε προσβάσιμες για κινητικά αναπήρους αίθουσες και χώρους.
 • Υπογράψαμε την ίδρυση νέων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) και ΚΔΑΠμεΑ, καθώς και το πρώτο πανελλαδικά Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Οπτική Αναπηρία “Μπέτυ Λεωτσάκου”.
 • Τοποθετήσαμε στις παραλίες της Αττικής 35 μηχανισμούς seatrack για την απρόσκοπτη πρόσβαση των κινητικά αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων στις παραλίες μας.
 • Στους περισσότερους δήμους της Αττικής, όπου χρηματοδοτήσαμε ανάπλαση δρόμων πεζοδρομίων και ελεύθερων χώρων, το κάναμε πάντα με σεβασμό στον Πολίτη με Αναπηρία, κατασκευάζοντας τις απαραίτητες ράμπες και οδηγούς όδευσης τυφλών.
 • Εξοπλίσαμε τα νοσοκομεία της Αττικής, των στρατιωτικών συμπεριλαμβανομένων, με πολύτιμο και σύγχρονο εξοπλισμό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για να εξασφαλίσουμε κατά το δυνατόν την υγεία κάθε πολίτη και επισκέπτη της Αττικής.

Θα συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη γνώση και εμπειρία, με αμείωτη βούληση για την ισότιμη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο