Λογότυπο του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Με ουσιαστικές και γενικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις ο Δήμος Αλεξανδρούπολης κατόρθωσε να γίνει ένα παράδειγμα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πιο ευάλωτους δημότες.

Με συνέπεια και δέσμευση στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, έχει ξεκινήσει ένα πλάνο παρεμβάσεων στους δημόσιους χώρους για να μπορούν τα άτομα με αναπηρίες και προβλήματα κινητικότητας και προσβασιμότητας να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να νοιώθουν φιλόξενο και προσιτό τον τόπο τους.

Στόχος είναι οι μετακινήσεις των ΑμεΑ και γενικά των ευάλωτων δημοτών μας να είναι ασφαλείς και να πολλαπλασιάζονται και να βελτιώνονται οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να είναι καθολικά προσβάσιμα τα πεζοδρόμια, τα κτίρια, τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πάρκα, οι πλατείες, οι χώροι αναψυχής, οι πολιτιστικοί χώροι, τα μουσεία, τα εστιατόρια κτλ.

Στοχευμένες και συνεκτικές παρεμβάσεις που καθιστούν το Δήμο Αλεξανδρούπολης φιλόξενο για όλους.

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για την πολύτιμη σύμπραξη των εμπειρογνωμόνων τους σε θέματα προσβασιμότητας, ενώ ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Έβρου αποτελεί σταθερό εταίρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, τόσο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών και πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, όσο και στην εκτίμηση και διατήρηση τους.

Μετακινήσεις ΑμεΑ

◊ Απομάκρυνση από τα πεζοδρόμια και τους πεζοδρόμους εμποδίων που καθιστούν δυσκολότερη την μετακίνηση και την προσβασιμότητα, είτε αυτά αφορούν απορρίμματα και μεγάλα εγκαταλελειμμένα αντικείμενα είτε εμπορικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες (τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικά, ζαρντινιέρες, πρόχειρες κατασκευές κτλ).

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας των πεζών με παρεμβάσεις στο οδόστρωμα (διαβάσεις πεζών), στην οδική σήμανση, στους φωτεινούς σηματοδότες κτλ.

Δημιουργία νέων επιπλέον θέσεων στάθμευσης για ΑμΕΑ. Στον αστικό ιστό έχουν κατοχυρωθεί τριάντα (30) θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει κατοχυρώσει δέκα (10) θέσεις στάθμευσης για εγκύους. Οι συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης βρίσκονται κοντά σε γυναικολογικά ιατρεία ή μικροβιολογικά εργαστήρια και προορίζονται αποκλειστικά για οχήματα που μεταφέρουν γυναίκες που κυοφορούν.

◊ Αποκατάσταση των προβλημάτων στις υφιστάμενες εξωτερικές υποδομές ( ράμπες, οδηγοί όδευσης τυφλών) και στην κατασκευή νέων υποδομών που θα καλύψουν όλο και περισσότερα σημεία.

Με στόχο την ασφαλή και αυτόνομη πρόσβαση στα καθάρια νερά του θρακικού πελάγους για όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας

◊ Έχει ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός των παραλιών με τέσσερις μηχανισμούς seatrac. Ο μηχανισμός seatrac αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις όποιες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση του ατόμου με κινητική αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα στη θάλασσα, καθώς το μεταφέρει στο νερό και μπορεί να επιστρέψει στη βάση του ώστε να παραλάβει άλλο άτομο.

◊  Έχει εγκατασταθεί στην παραλία της Αγ. Παρασκευής, ειδικό ηχητικό σύστημα που διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης μέσα στη θάλασσα.

◊  Έχουν τοποθετηθεί στις παραλίες Αγ. Παρασκευής και Κυανής Ακτής ειδικοί κάδοι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, αποδυτήρια, ειδική σήμανση και ειδική ομπρέλα θαλάσσης και έχουν διαμορφωθεί χώροι

Επίσης:

◊  Το ανοιχτό θέατρο Αλτιναλμάζη, όπου πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τους εαρινούς και θερινούς μήνες, διαθέτει ειδικές θέσεις ΑμεΑ που διαθέτουν εμφανή επιδαπέδια σήμανση.

◊  Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και σε στενή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, όλοι οι καταστηματάρχες έχουν προμηθευτεί ειδικές μετακινούμενες ράμπες που επιτρέπουν την ασφαλή είσοδο και έξοδο των ΑμΕΑ από τις επιχειρήσεις τους.

◊ Έχουν τοποθετηθεί κούνιες για παιδιά μεΑ σε πάρκα της πόλης ώστε να διασφαλιστεί το ασφαλές παιχνίδι των παιδιών με αναπηρία.

◊ Συμμετοχή των φορέων πολιτισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα μέτρα εξασφάλισης προσβασιμότητας. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ιστορικό Μουσείο- διαθέτουν ράμπα για την πρόσβαση των ΑμΕΑ. Το Ε.Μ.Θ. διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης της γραφής braille και νοηματικής γλώσσας.

◊ Στην κεντρική λεωφόρο της πόλης έχουν εγκατασταθεί ηχητικά φανάρια που ειδοποιούν τους έχοντες πρόβλημα όρασης.

◊ Σε συνεργασία με την ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Α.Ε,. λεωφορεία χωρητικότητας 28 θέσεων εξυπηρετούν δωρεάν καθημερινά και σε τακτά χρονικά διαστήματα τους δημότες και τους επισκέπτες με 3 γραμμές που καλύπτουν όλο τον αστικό ιστό. Όλα τα λεωφορεία διαθέτουν ειδική ράμπα που διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και ειδική θέση για ΑμΕΑ. Επίσης, στις στάσεις των λεωφορείων έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση για ΑμΕΑ που ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη δυνατότητά τους να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

◊  Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης δραστηριοποιούνται ενεργά οι αθλητικοί σύλλογοι ΑμΕΑ ΚΟΤΙΝΟΣ (ομάδα κολύμβησης, στίβου, επιτραπέζια αντισφαίριση, σκοποβολή) και ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης Ν.Ο.Α. (τμήμα ιστιοπλοΐας) με πολλές διακρίσεις και μετάλλια. Επίσης, στο πλαίσιο δράσεων που ενισχύουν τη συμμετοχή των ΑμΕΑ σε ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διοργάνωσε στις 2/02/2020, διεθνές τουρνουά μπάσκετ με αμαξίδιο στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος».

◊  Επάρκεια υποδομών σε όλα τα Δημοτικά κτίρια και σχολεία (ράμπες στην είσοδο, αναβατόρια και ασανσέρ, κατάλληλοι χώροι παραμονής). Το Δημοτικό κολυμβητήριο είναι προσβάσιμο για ΑμΕΑ και διαθέτει όλες τις εγκαταστάσεις που διευκολύνουν την προπόνηση και άθλησή τους. Επίσης, το κτίριο όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει ειδική ράμπα και ασανσέρ για τη μεταφορά των ΑμΕΑ στο αναγνωστήριο και την αίθουσα εκδηλώσεων.

◊  Το καλοκαίρι του 2020 λειτούργησε για πρώτη φορά κατασκηνωτική περίοδος αποκλειστικά για παιδιά μΕΑ στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Παιδικής Κατασκήνωσης Μάκρης. Από τις 27/07 έως τις 3/08 φιλοξενήθηκαν 6 παιδιά με τους συνοδούς τους. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες των κατασκηνωτών ΑμΕΑ, και διασφάλιζε την ασφάλεια και την ευχάριστη διαμονή τους στον χώρο.

◊ Για πρώτη φορά, την ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2019, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης όρισε θέσεις ΑμΕΑ με ειδική επιδαπέδια σήμανση και τοποθέτησε 100 καθίσματα για τα άτομα με αναπηρία, με προβλήματα κινητικότητας, για τους ηλικιωμένους και τις εγκύους ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ανεμπόδιστα την παρέλαση.

◊ Ενίσχυση συνολικά της βιώσιμης κινητικότητας και περιορισμός της χρήσης των μηχανοκίνητων οχημάτων

◊ Καταγραφή και διαρκής παρακολούθηση φθορών σε πεζοδρόμια, πεζοδρόμους, συστήματα υποβοήθειας ΑμΕΑ, οδοστρώματα κτλ

Βραβεία

Τέσσερα βραβεία απονεμήθηκαν στον Δήμο Αλεξανδρούπολης στα Best City Awards 2023, τα κορυφαία βραβεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αναδεικνύουν και επιβραβεύουν τις καλύτερες πρακτικές και λύσεις που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου οι πόλεις να είναι ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή των νικητών, των μελών της Κριτικής Επιτροπής, εκπροσώπων Δημοσίου και επιχειρήσεων, καθώς και δημοσιογράφων. Εκ μέρους του Δήμου Αλεξανδρούπολης τα βραβεία παρέλαβε ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης και η Διευθύντρια της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, Κυριακή Χαμουρατίδου.

Ειδικότερα, οι διακρίσεις αφορούν:

στην προσβασιμότητα στην επικοινωνία και τη συμπερίληψη με αφορμή τη μετάδοση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη νοηματική γλώσσα, τη Βιώσιμη αστική κινητικότητα και ηλεκτροκίνηση, τον Περιβαλλοντικό Σταθμό Παρατήρησης που σχεδίασαν, ανέπτυξαν και κατασκεύασαν μέλη του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης και είναι εγκατεστημένος στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης με σκοπό τη μέτρηση και αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα και το OnLine σύστημα παρακολούθησης πιθανών διαρροών νερού στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, που αποσκοπεί στην άμεση σφαιρική παρουσίαση των αποθεμάτων, της κατανάλωσης, του ισοζυγίου νερού, τη δραστική μείωση των απωλειών νερού και του μη-τιμολογούμενου νερού (NRW), την παρακολούθηση της ποιότητας νερού και στη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.

«Τα βραβεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Best City Awards δεν παύουν να αποτελούν ακόμη μια επιβράβευση για τις ενέργειες που γίνονται καθημερινά στον Δήμο Αλεξανδρούπολης με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας αλλά και τη βιώσιμη λειτουργία του. Ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της εποχής, αποδεικνύουμε ότι με ευελιξία, καινοτομία, εμπιστοσύνη και προπαντός με συνεργασίες μπορούν να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Ζαμπούκης.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή