Η Βασίλισσα Ελισάβετ και τα Ελγίνεια Μάρμαρα

Η Ελληνικής καταγωγής  Αυστραλή υπήκοος, η κυρία Μαίρη Ντρόστ από τη Μελβούρνη, στην αγωνία της για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα,  έστειλε επιστολή στο γραφείο της Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας  και την καλούσε να τοποθετηθεί στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Το γραφείο της Βασίλισσας, στην  πρώτη καταγεγραμμένη αντίδρασή της  για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, απάντησε τρεις εβδομάδες αργότερα στο αίτημα  της Αυστραλής, η οποία  της ζητούσε  να μεσολαβήσει για να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά που απέσπασε ο Ελγιν από την Ακρόπολη,  με μιαν «ευγενική» άρνηση και αποκαλώντας τα Μάρμαρα  «Ελγίνεια» .

Την  1η Αυγούστου η Μαίρη Ντροστ  είχε γράψει στη βασίλισσα  ζητώντας της να συμβάλει στον επαναπατρισμό των Γλυπτών. «Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των  γλυπτών στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν» τόνιζε, αναφέροντας ότι «Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε».

Η απάντηση της Βασίλισσας

Στις  21 Αυγούστου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στη Μαίρη Ντροστ. Η επιστολή υπογράφεται από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ. «Αγαπητή κυρία Ντροστ, η βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα “Ελγίνεια” Μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω ωστόσο ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως αυτό που ζητάτε, την επιστροφή των Γλυπτών, δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο μπορεί η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να επέμβει».

Χωρίς σχόλια.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή