πληκτρολόγιο

Οι παρακάτω οδηγίες έχουν προσαρμοστεί και απευθύνονται σε χειριστές Η/Υ με προβλήματα όρασης.

Δουλεύοντας τα Windows 10 με πληκτρολόγιο, πρέπει να γνωρίζουμε κάποιες βασικές συντομεύσεις πλήκτρων, ώστε να κάνουμε πιο εύκολη την εργασία μας.

Οι πιο βασικές συντομεύσεις πλήκτρων είναι οι ακόλουθες:

1. Πλήκτρο Έναρξης και E : Ανοίγει το παράθυρο της εξερεύνησης των αρχείων. Αν έχουμε κάνει την κατάλληλη ρύθμιση, ανοίγει το εικονίδιο Αυτός ο Υπολογιστής.

2. Πλήκτρο Έναρξης και D : Ελαχιστοποιεί όλες τις ανοιχτές εφαρμογές και τα ανοιχτά παράθυρα και μεταφέρει την εστίαση στην Επιφάνεια εργασίας.

3. Πλήκτρο Έναρξης και M : Ελαχιστοποιεί τις ανοιχτές εφαρμογές και τα ανοιχτά παράθυρα.

4. Πλήκτρο Έναρξης και B : Μεταφέρει την εστίαση στην περιοχή συστήματος (System Tray). Χρησιμοποιώντας τα βέλη μετακινούμαστε στα εικονίδια της περιοχής συστήματος.

5. Πλήκτρο Έναρξης και T : Μεταφέρει την εστίαση στην γραμμή εργασιών. Χρησιμοποιώντας το δεξιό η το αριστερό βέλος μετακινούμαστε στα εικονίδια των καρφιτσωμένων η ανοιχτών εφαρμογών.

6. Πλήκτρο Έναρξης και U : Ανοίγει τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας. Από αυτό το παράθυρο, μπορούμε να ρυθμίσουμε την ενεργοποίση η απενεργοποίηση του αφηγητή, την ενεργοποίηση η απενεργοποίηση της μεγένθυσης, να ορίσουμε τις αντιθέσεις χρωμάτων, τα ασύχρονα πλήκτρα καθώς και άλλες ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τον τρόπο εργασίας των Windows 10 από άτομα με αναπηρία.

7. Πλήκτρο Έναρξης και X : Ανοίγει ένα σύντομο μενού επιλογών του κουμπιού Έναρξης. Είναι σαν να έχουμε πατήσει δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξης. Περιλαμβάνει τις πιο χρήσιμες εφαρμογές που αφορούν σε εργασίες των Windows 10.

8. Πλήκτρο Έναρξης και R : Ανοίγει το παράθυρο της εκτέλεσης, μέσα στο οποίο μπορούμε να πληκτρολογήσουμε κάποια εντολή η εφαρμογή, αρκεί να ξέρουμε την διαδρομή της.

9. Πλήκτρο Έναρξης και A : Ανοίγει το παράθυρο του Κέντρου ενεργειών.

10. Πλήκτρο Έναρξης και I : Ανοίγει το παράθυρο των ρυθμίσεων στα Windows 10.

11. Πλήκτρο Έναρξης και S : Ανοίγει το παράθυρο της Αναζήτησης, μέσα από το οποίο μπορούμε να αναζητήσουμε κάποιο αρχείο στον υπολογιστή μας.

12. Πλήκτρο Έναρξης και L : Μεταβαίνουμε οποιαδήποτε στιγμή στην οθόνη κλειδώματος.

13. Πλήκτρο Έναρξης και P : Ανοίγει το παράθυρο των επιλογών τύπου προβολής της οθόνης.

14. Πλήκτρο Έναρξης και επάνω βέλος : Μεγιστοποιεί το τρέχον παράθυρο.

15. Πλήκτρο Έναρξης και κάτω βέλος : Ελαχιστοποιεί το τρέχον παράθυρο.

16. Πλήκτρο Έναρξης και Alt και D : εμφάνιση η απόκρυψη της ημερομηνίας και ώρας από την γραμμή εργασιών.

17. Πλήκτρο Έναρξης και C : Μετάβαση της Cortana σε κατάσταση ακρόασης, αν είναι ενεργοποιημένη.

18. Πλήκτρο Έναρξης και H : Έναρξη υπαγόρευσης.

19. Πλήκτρα Alt και Tab : Εναλλάσσει την εστίαση μεταξύ ανοιχτών εφαρμογών η ανοιχτών παραθύρων.

20. Πλήκτρα Alt Control και Del : Εμφανίζει την οθόνη υποδοχής, μέσα από την οποία μπορούμε να αλλάξουμε χρήστη, να μεταβούμε στην διαχείριση εργασιών, ώστε να κλείσουμε κάποια εφαρμογή που δεν ανταποκρίνεται, να τερματίσουμε η να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή κλπ.

21. Πλήκτρα Control και Esc : Ανοίγει το μενού της Έναρξης σε περίπτωση που δεν δουλεύει το πλήκτρο της Έναρξης.

22. Πλήκτρο F2 : Εκτελεί την εντολή της μετονομασίας σε ένα εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας.

23. Πλήκτρο F6 : Μεταφέρει την εστίαση από ένα κομμάτι της οθόνης η του παραθύρου στο επόμενο και πατώντας τα πλήκτρα Shift και F6 κάνει την αντίστροφη ενέργεια.

24. Πλήκτρα Alt και Shift : Εναλλαγή μεταξύ των διαθέσιμων γλωσσών πληκτρολογίου.

25. Πλήκτρα control Shift και Esc : Ανοίγει την διαχείριση εργασιών.

26. Πλήκτρα Control Alt και Tab : Ανοίγει μια λίστα των ανοιχτών εφαρμογών και με τα βέλη επιλέγουμε αυτή που θέλουμε και την φέρνουμε στο προσκήνιο πατώντας Enter.

Σημείωση : Στους συνδυασμούς που περιγράφονται τα γράμματα δεν μας ενδιαφέρει αν είναι στα αγγλικά η στα ελληνικά. Αυτό που έχει σημασία είναι να πατάμε το πλήκτρο.

*Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Σχετικά με τον συντάκτη

Εκπαιδευτής Η/Υ για άτομα με πρόβλημα όρασης.

2 comments on “Βασικές συντομεύσεις των Windows 10

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή