• Αρχική
  • e-learning
  • Βασικές ρυθμίσεις και συντομεύσεις αναγνώστη οθόνης για iPhone
το χέρι του παρουσιαστή πάνω στο iphone

Στο προηγούμενο άρθρο, κάναμε το iPhone να … μιλάει, ενεργοποιώντας τον αναγνώστη οθόνης για άτομα με προβλήματα όρασης.

Τώρα, συνεχίζουμε με κάποιες βασικές ρυθμίσεις και λειτουργίες του προγράμματος:

Όταν ενεργοποιήσουμε για πρώτη φορά το voice over η ταχύτητα του θα είναι αργή και θα διαπιστώσουμε ότι για την κάθε χειρονομία έχει προβλεφθεί και ένας ήχος ο οποίος μας βοηθά στα πρώτα μας βήματα έτσι ώστε να γνωρίζουμε πως το voice over έχει δεχθεί μια εντολή.

Σημαντική πληροφορία είναι ότι εκτός από δεξιά ή αριστερή κύλιση, μπορούμε να σύρουμε απλά ένα δάχτυλο μας πάνω στην οθόνη και το voice over ανάλογα με το που βρισκόμαστε θα μας εκφωνεί το ανάλογο στοιχείο.

Ας πούμε τώρα λίγα λόγια για τον ρότορα.

Ο ρότορας είναι μια λειτουργία η οποία μας επιτρέπει σε οποιοδήποτε σημείο της κεντρικής οθόνης ή των εφαρμογών να μπορούμε μέσο συντομεύσεων να χρησιμοποιούμε εργαλεία και ρυθμίσεις τα οποία σε άλλη περίπτωση θα επηρέαζαν την εργασία που εκτελούσαμε εκείνην την στιγμή. Οι συντομεύσεις αυτές μπορεί να αφορούν την αλλαγή της ταχύτητας, της έντασης και της γλώσσας του voice over , κάποιες άλλες μας επιτρέπουν την αντιγραφή την επικόλληση την επιλογή και την διαγραφή, ενώ κάποιες άλλες αφορούν την πλοήγηση με το voice over.

Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ρότορα αρκεί να αγγίξουμε την οθόνη με δύο δάχτυλα και να πραγματοποιήσουμε μα αυτά είτε δεξιόστροφη είτε αριστερόστροφη κίνηση.

Όπως σε όλες τις χειρονομίες δεξιά πάμε μπροστά και αριστερά πίσω.

Όταν εκφωνηθεί η κατηγορία που μας αφορά, για να κάνουμε την επιλογή μας κάνουμε ανάλογα με το τη θέλουμε κύλιση προς τα επάνω ή προς τα κάτω με ένα δάχτυλο.

Να δούμε τώρα επιγραμματικά κάποιες από τις ρυθμίσεις του voice over.

Μπαίνουμε στις ρυθμίσεις έπειτα στην κατηγορία της προσβασιμότητας και επιλέγουμε το voice over.

Κάνοντας κύλιση δεξιά θα ακούσουμε το voice over να εκφωνεί τα εξής:

  • Αρχικά βρίσκουμε να διακόπτη ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του voice over, και έπειτα κάποιες οδηγίες χρήσης.
  • Αμέσως μετά συναντάμε το κουμπί εξάσκησης voice over το οποίο με την ενεργοποίηση του, μας δίνει εκπαιδευτικά την δυνατότητα εμείς να κάνουμε χειρονομίες στην οθόνη και το voice over να μας εκφωνεί ποια είναι η αντιστοιχία τις χειρονομίας που πραγματοποιήσαμε.
  • Συνεχίζοντας με δεξιά κύλιση συναντάμε την κατηγορία φωνή μέσα στην οποία επιλέγουμε την φωνή που θέλουμε να ακούμε και διάφορες λειτουργίες αυτής και αμέσως μετά την κατηγορία λεπτομέρειες μέσο της οποίας επιλέγουμε το πόσο λεπτομερής επιθυμούμε να είναι η εκφώνηση.

Τρεις ακόμα βασικές κατηγορίες μέσα στο voice over είναι ο ήχος, οι εντολές και ο ρότορας.

Στην κατηγορία ήχος μπορούμε να επιλέξουμε αν κατά την εκφώνηση θα ακούγονται και οι ήχοι του voice over και διάφορες άλλες επιλογές για τους ήχους, στην κατηγορία εντολές μπορούμε να βρούμε και να αλλάξουμε τις χειρονομίες και στην κατηγορία του ρότορα επιλέγουμε τις κατηγορίες που θέλουμε να περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Το παρόν αποτελεί το δεύτερο από μια σειρά άρθρων και video, τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα βήματα εξοικείωσης τους στη χρήση smart phones.

Δείτε το σχετικό video και με Ελληνικούς Υπότιτλους πατώντας εδώ ⇓

Επιμέλεια Κειμένων και Video: Δημήτρης Αμπατζής

Παραγωγή – Πνευματική Ιδιοκτησία: ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια»

Διαβάστε επίσης:

Κάνε το iPhone σου να … μιλάει!

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

2 comments on “Βασικές ρυθμίσεις και συντομεύσεις αναγνώστη οθόνης για iPhone

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή