Ο Βαγγέλης περιτρυγυρισμένος από παιδιά σε σχολείο

Ξεκινά και φέτος το Πρόγραμμα « Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο»

Εγκρίθηκε και για τη φετινή χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας το “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο”, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξοικείωσης με την Αναπηρία, στα σχολεία. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εδώ και χρόνια υλοποιείται Πανελλαδικά στα σχολεία από τον ΣΚΕΠ, για την εξοικείωση των μη ανάπηρων μαθητών και μαθητριών με την αναπηρία.

Ο motivational speakers του ΣΚΕΠ Βαγγέλης Αυγουλάς

Μεταξύ των motivational speakers του ΣΚΕΠ και ο νεαρός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος θα συνεχίσει για άλλη μια χρονιά, με πολλή όρεξη και αμισθί, να υλοποιεί το πρόγραμμα σε σχολεία όλης της χώρας, να συναντά μαθητές, να συζητά μαζί τους, να κάνει διάλογο, να απαντά σε ερωτήσεις και προβληματισμούς τους, να εξηγεί και να επενδύει στους ενεργούς πολίτες του Αύριο.

Όπως μας είπε ο ίδιος, «αυτοί οι διάλογοι με τα παιδιά μού δίνουν κίνητρο να συνεχίσω για άλλη μια χρονιά το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, μπαίνοντας στα σχολεία όλης της χώρας και με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας».

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα υλοποιεί τα 10 τελευταία χρόνια, ο Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου, εντός ή/και εκτός του σχολείου. Μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης & αφύπνισης, από εμψυχωτές/ομιλητές με αναπηρία, επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας.

Από το αρχείο του Βαγγέλη Αυγουλά, σταχυολογούμε και παραθέτουμε ερωτήσεις και τοποθετήσεις βγαλμένες μέσα από τις σχολικές αίθουσες:

▪ “Εγώ δεν θέλω να κάνω ερώτηση αλλά να σας πω ότι πιστεύω ότι το να είναι κάποιος τυφλός είναι και καλό και κακό. Το καλό είναι ότι δεν βλέπει τα κακά πράγματα που συμβαίνουν γύρω του και το κακό ότι δεν μπορεί να δει τα καλά.”

(Αφιλτράριστη τοποθέτηση μαθητή δημοτικού)

▪ Αν αποκτούσατε μια νέα αναπηρία, θα την διαχειριζόσασταν τόσο καλά όσο με αυτήν που έχετε τώρα;

(Μαθήτρια Γυμνασίου)

▪ “Αφού γεννήθηκες τυφλός πως νιώθεις που δεν έχεις δει το πρόσωπο σου;”

( Μαθητής Δημοτικού)

▪ «Είστε αλήθεια ανάπηρος ή προσποιείστε;»

(Μαθητής Δ’ Δημοτικού)

▪ “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μιλάμε για διαφορετικότητα αφού είμαστε όλοι διαφορετικοί”

(Μαθητής Στ’ Δημοτικού)

▪ «Για μένα ‘βλέπω’ σημαίνει αγγίζω κάτι να δω πώς είναι, ακούω κάτι που το βλέπετε και μου το περιγράφετε, μυρίζω ή δοκιμάζω κάτι…»

(Απάντηση του κ. Αυγουλά σε Μαθητή ΣΤ Δημοτικού)

▪ «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι κάποιος με αναπηρία μπορεί να έχει τατουάζ»

( Μαθητής Β Γυμνασίου)

▪ «Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, τι νόημα θα είχε η ζωή;»

( Μαρίλια. 11 χρονών)

▪ “Μία φορά είδα έναν νάνο και μου φάνηκε αστείο. Γέλασα γιατί νόμιζα ότι υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Αλλά δεν φταίει εκείνος, εγώ φταίω που ήμουν άσχετος και δεν ήξερα ότι υπάρχουν και στην πραγματικότητα.”

( Μαθητής 3ου Δημοτικού Νέας Σμύρνης, Δ’ Τάξη)

▪ «Αλήθεια, οι τυφλοί βλέπουν όνειρα;»

(Μαθητής, Ε’ Δημοτικού)

▪ « Νιώθετε τυχερός που γεννηθήκατε με αναπηρία; Εννοώ πως, αν δεν είχατε αναπηρία, δεν θα είχατε κάνει όοοολα αυτά που έχετε κάνει ως τώρα, ούτε θα συζητούσαμε τόσο όμορφα».

(Μαθήτρια Ε΄ Τάξης)

Και η φετινή χρονιά προμηνύεται το ίδιο – αν όχι περισσότερο- ενδιαφέρουσα, όσο και κουραστική για τον Βαγγέλη Αυγουλά, όχι μόνο από τις συνεχείς μετακινήσεις όσο από την – ομολογουμένως ευπρόσδεκτη- πρόκληση να κουμαντάρει κανείς τα παιδιά. Από πενήντα έως και …. 500 κάθε φορά! Και από παιδικό σταθμό μέχρι Πανεπιστήμιο! Κάθε πρόσκληση δεκτή!

ο Βαγγέλης μιλάει στα παδιιά

Δείτε σχετικό video από διάλογο του Βαγγέλη Αυγουλά με μαθητές για την καθημερινή ζωή των τυφλών: ⇓

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή