• Αρχική
 • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
 • UEFA Super Cup 2023: Συμμετοχή της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” για τη διασφάλιση προσβασιμότητας του αγώνα
Μπάνερ με φωτογραφία κυπέλλου και μπάλας ποδοσφαίρου ακουμπισμένα στο γήπεδο. Πάνω αριστερά αναγράφεται η φράση"Uefa(με μπλε γράμματα) Super Cup 2023 (με κίτρινα γράμματα) . Στη δεξιά πλευρά σε μπλε πλαίσιο γράφει "Διασφάλιση προσβασιμότητας του αγώνα από την (με άσπρα γράμματα) ΑΜΚΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ (με κίτρινο χρώμα).

Με αφορμή το 2023 UEFA Super Cup που διεξήχθη στο Στάδιο “Καραϊσκάκης” στις 16 Αυγούστου, η UEFA, το UEFA Foundation, το CAFE και η κοινωνική επιχείρηση “Με Άλλα Μάτια” συνεργάστηκαν για να μπορέσουν να είναι συμπεριληπτικές οι σχετικές δράσεις και ο αγώνας μεταξύ της Manchester City και της Sevilla.

Πιο συγκεκριμένα, το CAFE-Center for Access to Football in Europe λειτουργεί για να αρθούν τα υπάρχοντα εμπόδια. Εστιάζει στην “καθολική πρόσβαση” αξιοποιώντας τη δύναμη του αθλητισμού για να λειτουργήσει ως καταλύτης στη συμπερίληψη των ανάπηρων ατόμων.

Με μότο “Αθλητισμός | Προσβασιμότητα | Συμπερίληψη για άτομα με αναπηρία” υλοποιεί υποστηρικτικές δράσεις και υπηρεσίες στους εξής άξονες για πλήρη πρόσβαση:

 1. στη ζωντανή εμπειρία του αθλητισμού
 2. στην ενδυνάμωση των φιλάθλων με αναπηρία
 3. στη γνώση και στην πληροφορία
 4. σε έναν συμπεριληπτικό -για την αναπηρία- κόσμο
 5. σε ένα βιώσιμο περιβάλλον και κλίμα για όλους

προσπαθώντας για έναν κόσμο όπου τα άτομα με αναπηρία αποτελούν βασικό μέρος του παγκόσμιου αθλητικού τοπίου, ως φίλαθλοι, εργαζόμενοι, εθελοντές και ηγέτες.

Η πιο στενή συνεργασία του CAFE με την ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” υλοποιήθηκε επίσημα, έτσι ώστε όλοι και όλες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ένα προσβάσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, αθλητικό περιβάλλον.

Η χώρα μας διαφημίστηκε παγκοσμίως, στη διεξαγωγή του 2023 UEFA Super Cup και η προσέλευση φιλάθλων από ολόκληρο τον κόσμο ήταν αθρόα. Ανάμεσά τους αρκετά ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα που ήρθαν να απολαύσουν τον αγώνα γνωρίζοντας ότι η UEFA θα τηρήσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα προσφέρει στα άτομα με μειωμένη κινητικότητα ισότιμη εμπειρία, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από το Στάδιο, όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Οι ομάδες σε στάση προσοχής και πίσω τους κρατάνε την κυκλική σημαία του super cup

Μερικές από τις προσβάσιμες παροχές:

 • Εκπαιδευμένος εθελοντισμός “Κοινωνικής Ευθύνης” για την αποκλειστική υποστήριξη εμποδιζόμενων φιλάθλων εντός και εκτός γηπέδου
 • Ακουστική περιγραφή του αγώνα για άτομα με πρόβλημα όρασης σε ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής Raydio – Audio Inclusion η οποία είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο App Store. Η περιγραφή είναι εξειδικευμένη από εκπαιδευμένα άτομα, ώστε να συμπεριλαμβάνει όλες τις σημαντικές οπτικές πληροφορίες, όπως γλώσσα σώματος, εκφράσεις προσώπου, σκηνικά, δράση, ρούχα, χρώματα και οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για τη μετάδοση της εικόνας, του χώρου, του αγώνα, της εκδήλωσης ή της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο σχολιαστής περιγράφει τη δράση εντός του γηπέδου αντί να μιλά για στατιστικά στοιχεία ή τακτικές ή να παρέχει μακροσκελείς περιλήψεις προηγούμενων στιγμών.
 • Αναπηρικές τουαλέτες εντός και εκτός γηπέδου
 • Easy Access Tickets (εισιτήρια εύκολης πρόσβασης) για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα
 • Αναλυτική περιγραφή προσβάσιμων παροχών και πληροφοριών πρόσβασης στην ιστοσελίδα της UEFA
 • Χωροθετημένες Θέσεις για άτομα σε αμαξίδιο
 • Δωρεάν εισιτήριο για τον συνοδό ατόμων με αναπηρία
 • Παροχή αμαξιδίων απλού τύπου για πιο εύκολη μετακίνηση εντός γηπέδου ατόμων μειωμένης κινητικότητας
 • Παροχή προσωπικού βοηθού για πιο εξειδικευμένη υποστήριξη και κάλυψη των αναγκών των ανάπηρων φιλάθλων

Αρωγός η ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”

Αρωγός σε αυτή την μαζική προσπάθεια συμπερίληψης υπήρξε και η ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” η οποία παρείχε εξειδικευμένη προσωπική βοηθό με εμπειρία στην υποστήριξη χρηστών αμαξιδίου και στη συνοδεία ατόμων με πρόβλημα όρασης, γνώστη της Ελληνικής Νοηματικής, της αγγλικής και της ισπανικής γλώσσας, για να μπορεί να εξυπηρετεί κάθε φίλαθλο στη μητρική του γλώσσα. Με την παρουσία της εκεί εδραιώθηκε η ασφαλής μετακίνηση των φιλάθλων με αμαξίδιο και η υποστήριξή τους στην ισότιμη πρόσβαση στον αγώνα, τις υπηρεσίες και τις παροχές της διοργάνωσης. Η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Συμπερίληψης της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”, Θάλεια Κιούση, που ανέλαβε τον παραπάνω ρόλο υποστήριξε πριν τον αγώνα και την εκπαίδευση των εθελοντών και εθελοντριών “Κοινωνικής Ευθύνης” με στόχο την περαιτέρω εξοικείωσή τους με την αναπηρία και την προσβασιμότητα.

Στο πλαίσιο των παραπάνω ενεργειών, ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”, Βαγγέλης Αυγουλάς, επιλέχθει ως Επιτηρητής Προσβασιμότητας της διοργάνωσης αναλαμβάνοντας να εξετάσει και να βιώσει τις παροχές ώστε να συντάξει κατάλληλη ανατροφοδότηση με στόχο την εξέλιξη των παραπάνω υπηρεσιών υπό το πρίσμα του τελικού, εμποδιζόμενου χρήστη. Η συνεργασία αυτή συντελέσθη βάσει της σχετικής εμπειρίας του κ. Αυγουλά, ο οποίος συντονίζοντας τις ομάδες στόχου ανάπηρων ατόμων της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”, τελεί Σύμβουλος Προσβασιμότητας εταιριών και οργανισμών, όπως το Υπερταμείο και οι Συγκοινωνίες Αθηνών, η Praktiker Hellas, το πρόγραμμα νεανικής απασχόλησης ReGeneration, η OTIS κ.α. σχεδιάζοντας στρατηγικές συμπερίληψης. Ως Επιτηρητής Προσβασιμότητας, ο κ. Αυγουλάς παρείχε αναλυτική αξιολόγηση εντός 48 ωρών συνοδευόμενης από σχετικό φωτογραφικό υλικό, μεταξύ άλλων, για την εφαρμογή διαχείρισης εισιτηρίων, την ακουστική περιγραφή, τις αναπηρικές τουαλέτες, την υποστήριξη από τον εξειδικευμένο εθελοντισμό, την συμπεριφορά των stewards απέναντι στους ανάπηρους φιλάθλους, την εμπειρία εντός γηπέδου, την αντιμετώπιση του συνοδού του από τη διοργάνωση κ.λπ.

Λογότυπα Cafe, Με άλλα Μάτια, Foundation, UEFA, και μια ασπρόμαυρη μπάλα σε δύχτια

Uefa Super Cup Fan Festival

Μία ημέρα πριν των αγώνα, στις 15 Αυγούστου το meallamatia.gr παρευρέθη και κάλυψε δημοσιογραφικά το Fan Festival το οποίο με μότο #FootbALL διοργάνωσε ποδοσφαιρικούς αγώνες των Legends 2004 με αθλητές των Special Olympics, της Action Aid και παιδιών με αναπηρία από το UEFA Foundation. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Πρόεδρο του UEFA Foundation και να συνομιλήσουμε με τους θρύλους του ελληνικού ποδοσφαίρου οι οποίοι στήριξαν ένθερμα τη δράση. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ως εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”, μαζί με τον κ. Νίκο Γαβαλά, Διευθυντή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ανέλυσαν στον Πρόεδρο του Ιδρύματος και στους παλαίμαχους διεθνείς ποδοσφαιριστές τη συνεργασία της κοινωνικής επιχείρησης με την ΠΑΕ Ολυμπιακός στο πρόσφατο εγχείρημα ακουστικής περιγραφής των αγώνων για τυφλούς φίλαθλους.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή