• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • UEFA Europa Conference League 2024: Συμμετοχή της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” για την αξιολόγηση προσβασιμότητας του αγώνα
Μπάνερ με φωτογραφία κυπέλλου. Πάνω αριστερά αναγράφεται η φράση"Uefa (με μπλε γράμματα) Europa Conference League 2024 (με κίτρινα γράμματα) . Στη δεξιά πλευρά σε μπλε πλαίσιο γράφει "Διασφάλιση προσβασιμότητας του αγώνα από την (με άσπρα γράμματα) ΑΜΚΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ (με κίτρινο χρώμα).

Με αφορμή τον τελικό του 2024 UEFA Europa Conference League που διεξήχθη στο γήπεδο OPAP ARENA στις 29 Μάϊου, η UEFA, το UEFA Foundation, το CAFE και η κοινωνική επιχείρηση “Με Άλλα Μάτια” συνεργάστηκαν για δεύτερη φορά, για την αξιολόγηση προσβασιμότητας της διοργάνωσης από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, το CAFE-Center for Access to Football in Europe λειτουργεί για να αρθούν τα υπάρχοντα εμπόδια. Εστιάζει στην “καθολική πρόσβαση” αξιοποιώντας τη δύναμη του αθλητισμού για να λειτουργήσει ως καταλύτης στη συμπερίληψη των ανάπηρων ατόμων.

Με μότο “Αθλητισμός | Προσβασιμότητα | Συμπερίληψη για άτομα με αναπηρία” υλοποιεί υποστηρικτικές δράσεις και υπηρεσίες στους εξής άξονες για πλήρη πρόσβαση:

✅ στη ζωντανή εμπειρία του αθλητισμού
✅ στην ενδυνάμωση των φιλάθλων με αναπηρία
✅ στη γνώση και στην πληροφορία
✅ σε έναν συμπεριληπτικό -για την αναπηρία- κόσμο
✅ σε ένα βιώσιμο περιβάλλον και κλίμα για όλους

προσπαθώντας για έναν κόσμο όπου τα άτομα με αναπηρία αποτελούν βασικό μέρος του παγκόσμιου αθλητικού τοπίου, ως φίλαθλοι, εργαζόμενοι, εθελοντές και ηγέτες.

Η πιο στενή συνεργασία του CAFE με την ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023 και υλοποιείται επίσημα, έτσι ώστε όλοι και όλες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ένα προσβάσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, αθλητικό περιβάλλον.

Η χώρα μας διαφημίστηκε παγκοσμίως, στη διεξαγωγή του 2024 UEFA Europa Conference League αλλά και του 2023 UEFA Super Cup και η προσέλευση φιλάθλων από ολόκληρο τον κόσμο ήταν αθρόα. Ανάμεσά τους αρκετά ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα που ήρθαν να απολαύσουν τον αγώνα γνωρίζοντας ότι η UEFA τηρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές προσβασιμότητας και προσφέρει στα άτομα με μειωμένη κινητικότητα ισότιμη εμπειρία, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από το Στάδιο, όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο

Μερικές από τις προσβάσιμες παροχές:

  • Εκπαιδευμένος εθελοντισμός “Κοινωνικής Ευθύνης” για την αποκλειστική υποστήριξη εμποδιζόμενων φιλάθλων εντός και εκτός γηπέδου
  • Ακουστική περιγραφή του αγώνα για άτομα με πρόβλημα όρασης σε ελληνικά, αγγλικά και στη γλώσσα της εκάστοτε ομάδας Φιναλίστ Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής Raydio – Audio Inclusion η οποία είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο App Store. Η περιγραφή είναι εξειδικευμένη από εκπαιδευμένα άτομα, ώστε να συμπεριλαμβάνει όλες τις σημαντικές οπτικές πληροφορίες, όπως γλώσσα σώματος, εκφράσεις προσώπου, σκηνικά, δράση, ρούχα, χρώματα και οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για τη μετάδοση της εικόνας, του χώρου, του αγώνα, της εκδήλωσης ή της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο σχολιαστής περιγράφει τη δράση εντός του γηπέδου αντί να μιλά για στατιστικά στοιχεία ή τακτικές ή να παρέχει μακροσκελείς περιλήψεις προηγούμενων στιγμών.
  • Αναπηρικές τουαλέτες εντός γηπέδου
  • Easy Access Tickets (εισιτήρια εύκολης πρόσβασης) για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα
  • Αναλυτική περιγραφή προσβάσιμων παροχών και πληροφοριών πρόσβασης στην ιστοσελίδα της UEFA
  • Χωροθετημένες Θέσεις για άτομα σε αμαξίδιο
  • Δωρεάν εισιτήριο για τον συνοδό ατόμων με αναπηρία
  • Παροχή αμαξιδίων απλού τύπου για πιο εύκολη μετακίνηση εντός γηπέδου ατόμων μειωμένης κινητικότητας

Αρωγός σε αυτή την μαζική προσπάθεια συμπερίληψης υπήρξε πέρυσι και φέτος η ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”!

Στο πλαίσιο των παραπάνω ενεργειών, ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”, Βαγγέλης Αυγουλάς, επιλέχθει και πέρυσι και φέτος, ως Επιτηρητής Προσβασιμότητας της διοργάνωσης αναλαμβάνοντας να εξετάσει και να βιώσει τις παροχές ώστε να συντάξει κατάλληλη ανατροφοδότηση με στόχο την εξέλιξη των παραπάνω υπηρεσιών υπό το πρίσμα του τελικού, εμποδιζόμενου χρήστη. Η συνεργασία αυτή συντελέσθει βάσει της σχετικής εμπειρίας του κ. Αυγουλά, ο οποίος συντονίζοντας τις ομάδες στόχου ανάπηρων ατόμων της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”, τελεί Σύμβουλος Προσβασιμότητας εταιριών και οργανισμών, σχεδιάζοντας στρατηγικές συμπερίληψης. Ως Επιτηρητής Προσβασιμότητας, ο κ. Αυγουλάς παρείχε αναλυτική αξιολόγηση εντός 48 ωρών συνοδευόμενης από σχετικό φωτογραφικό υλικό, μεταξύ άλλων, για την εφαρμογή διαχείρισης εισιτηρίων, την ακουστική περιγραφή, τις αναπηρικές τουαλέτες, την υποστήριξη από τον εξειδικευμένο εθελοντισμό, την συμπεριφορά των stewards απέναντι στους ανάπηρους φιλάθλους, την εμπειρία εντός γηπέδου, την αντιμετώπιση του συνοδού του από τη διοργάνωση κ.λπ.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με κασκόλ του Ολυμπιακού και ακουστικά στα αυτιά, ενώ παρακολουθεί τον αγώνα από τις κερκίδες

Μαζί με τον κ. Αυγουλά και στους δύο τελικούς, βρέθηκε ο ανάπηρος συνεργάτης της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” Χρήστος Μελέτης, Κοινωνικός Λειτουργός, Διαχειριστής της σελίδας κοινωνικών δικτύων με στόχο την ενημέρωση για ζητήματα αναπηρίας “Καπτεν ΑμεΑρικα”, ο οποίος σημείωσε:

“Ήταν μεγάλη τιμή το ότι βρέθηκα στον τελικό του Europa Conference Cup 2024 ως επίσημος αξιολογητής προσβασιμότητας, μία ιδιότητα την οποία πήρα πολύ σοβαρά, όπως άλλωστε, παίρνω στα σοβαρά την ύπαρξη προσβασιμότητας σε κάθε πλαίσιο στο οποίο βρίσκομαι στην καθημερινότητα μου. Η προσβασιμότητα του τελικού ήταν ικανοποιητική και ήταν προφανές το ότι είχε δοθεί μεγάλη προσοχή από τη διοργάνωση στο να έχουν τα ανάπηρα άτομα την καλύτερη δυνατή εμπειρία παρακολούθησης του αγώνα. Από εκεί και πέρα, μέσω της ανατροφοδότησης μου, ελπίζω να συντελέσω ώστε το ποδόσφαιρο να γίνει πιο φιλικό προς τους θεατές με αναπηρία. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την UEFA, την CAFE και το “Με Άλλα Μάτια” για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν”.

Ο Χρήστος Μελέτης με φόντο το γήπεδο ΟΠΑΠ Αρένα

Κλείνοντας, να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την ιστορική κατάκτηση του φετινού Ευρωπαϊκού κυπέλου!

Εξ άλλου, ο Ολυμπιακός με πρωτεργάτη τον Διευθυντή ΕΚΕ της ΠΑΕ κ. Νίκο Γαβαλά, πρωτοπορεί σε θέματα προσβασιμότητας, έχοντας για παράδειγμα καθιερώσει στην Ελλάδα την υπηρεσία δωρεάν ακουστικής περιγραφής των εντός έδρας αγώνων του σε τυφλούς φιλάθλους!

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή