• Αρχική
  • Τεχνολογικές Εξελίξεις
  • Τυφλός εφευρέτης δημιουργεί «έξυπνο μπαστούνι» που βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να μετακινούνται αξιοποιώντας την εφαρμογή Google Maps


το λευκό μπαστούνι wewalk

weWALK

Πρόκειται για ένα λευκό μπαστούνι που αξιοποιεί την τεχνολογία των smartphones με στόχο την υποβοήθηση της μετακίνησης των ατόμων με προβλήματα όρασης. Η συσκευή ονομάζεται weWALK και διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία, δυνατότητα σύνδεσης με smartphones και αισθητήρες που στέλνουν δονήσεις για να προειδοποιούν το χρήστη για τυχόν εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο του.

Το μπαστούνι αποτελείται από μια ηλεκτρονική λαβή και ένα κανονικό λευκό μπαστούνι που εισάγεται στο κάτω μέρος της. Ανιχνεύει όλα τα τυχόν εμπόδια που βρίσκονται πάνω από το ύψος του θώρακα μέσω υπερηχητικού αισθητήρα και προειδοποιεί τον χρήστη με δονήσεις της λαβής.

Ο χρήστης μπορεί να συνδέει το μπαστούνι με το smartphone του, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ενσωμάτωσης των εφαρμογών Google Maps και Voice Assistant. Το μπαστούνι διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία ώστε να ενημερώνει ηχητικά τον χρήστη όσον αφορά τυχόν καταστήματα που βρίσκονται κοντά του καθώς και άλλα κτίρια ή στοιχεία του γύρω χώρου που ενδέχεται να μην μπορεί να δει.

Ο εφευρέτης

Εφευρέτης του μπαστουνιού είναι ο Τούρκος σχεδιαστής Kursat Ceylan, ο οποίος είναι επίσης τυφλός και δημιούργησε το μπαστούνι με σκοπό την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας ως εργαλείου για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Ο Ceylan είναι Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Young Guru Academy (YGA), μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης από την Τουρκία που στηρίζει την ανάπτυξη της συσκευής.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του μπαστουνιού weWALK αναπτύχθηκε σε ανοιχτή πλατφόρμα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε τρίτους κατασκευαστές να προσθέτουν δικές τους επιπλέον λειτουργίες για smartphones. Οι προγραμματιστές του weWALK ελπίζουν να καταφέρουν να συνδέσουν το μπαστούνι με άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες μεταφορών για την περαιτέρω βελτίωση των δυνατοτήτων του.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Ceylan ανέφερε τα εξής: «Ενώ στις μέρες μας μιλάμε για ιπτάμενα αυτοκίνητα, οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν ακόμα ένα απλό ραβδί. Ως τυφλός, όποτε βρίσκομαι στο σταθμό του μετρό δεν γνωρίζω ποια είναι η έξοδός μου. Δεν ξέρω ποιο λεωφορείο πλησιάζει, ούτε ποια μαγαζιά βρίσκονται δίπλα μου. Όλες αυτές οι πληροφορίες γίνονται πλέον διαθέσιμες με το weWALK».

Το έξυπνο μπαστούνι weWALK λειτουργεί με όλα τα κινητά τηλέφωνα που έχουν λειτουργικό Android και iOS. Διαθέτει μία θύρα USB που προσφέρει μία πλήρη φόρτιση της μπαταρίας με διάρκεια χρήσης έως και πέντε ώρες. Η συσκευή διατίθεται για αγορά στον ιστότοπο του weWalk στην τιμή των 500 δολαρίων.

Πηγή: www.designboom.com

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακό μπαστούνι για άτομα με ολική ή μερική τύφλωση από μαθητές της Α’ Λυκείου

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή