Κοντινή φωτογραφία στο έξυπνο μπαστούνι με ενσωματωμένο αισθητήρα υπέρυθρων. Ο Αθανάσιος Μπάμπαλης που το κρατάει (δεν φαίνεται το πρόσωπό του) κινείται πάνω σε οδηγό όδευσης τυφλών.

«Μην αφήνετε τον τυφλό πίσω! Έχε τυφλή εμπιστοσύνη στο Blind Trust!»

είναι το σύνθημα προώθησης της ευρεσιτεχνίας του 23χρονου Αθανάσιου Μπάμπαλη

από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας

«Μην αφήνετε τον τυφλό πίσω! Έχε τυφλή εμπιστοσύνη στο Blind Trust!» είναι το σύνθημα προώθησης της ευρεσιτεχνίας του 23χρονου Αθανάσιου Μπάμπαλη από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας που τα τελευταία 7 χρόνια έχει εμπνευστεί, εκτελέσει, εξελίξει και βραβευθεί για τη κατασκευή και δημιουργία του «έξυπνου» μπαστουνιού για τυφλούς.

Η έμπνευση για την κατασκευή του έγινε με σκοπό την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα καθημερινά προβλήματα των ατόμων με προβλήματα όρασης, αυτό της μετακίνησης επάνω στις κίτρινες πλάκες των πεζοδρομίων, οι οποίες, δυστυχώς στην Ελλάδα, κρύβουν πολλές φορές κινδύνους και εμπόδια.

Το Blind Trust είναι ένα καινοτόμο μπαστούνι για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης το οποίο με τη χρήση της τεχνολογίας παρέχει λύση σε θέματα ασφάλειας των τυφλών ατόμων. Δημιουργήθηκε το 2016 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής το 2017.

«Ως λύση, κατασκευάστηκαν «ειδικά μονοπάτια» με πλακάκια για τους τυφλούς στο πεζοδρόμιο αλλά δυστυχώς αυτό ήταν περισσότερο ένα πρόβλημα παρά μία λύση» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο Αθανάσιος Μπάμπαλης. «Χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα υπέρυθρων, το blindstick μπορεί να εντοπίσει εμπόδια και να προειδοποιήσει χρήστη του μέσω φωνητικών μηνυμάτων» συνεχίζει ο ίδιος.

Επιπλέον, με τη χρήση αισθητήρα και την αξιοποίηση του δικτύου των πραγμάτων το «έξυπνο» μπαστούνι είναι σε θέση να λαμβάνει δεδομένα από τα πλακίδια των πεζοδρομίων με τη μελλοντική ενσωμάτωση ετικετών «ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων» (RFID) στις «ειδικές διαδρομές» των οδοστρωμάτων. Με αυτό τρόπο, κάθε είδους χρήσιμη πληροφορία (από το περιβάλλον) μπορεί να αντληθεί απευθείας από τα πλακάκια.

Η εφαρμογή στα κινητά

Από το 2016 έως σήμερα, ο Αθανάσιος Μπάμπαλης έχει εξελίξει τη λειτουργία του μπαστουνιού για άτομα με προβλήματα όρασης, σύμφωνα με τις τεχνολογικές αλλαγές. «Το HandicaAPP είναι η εφαρμογή για κινητά που ανέπτυξα στο Πλατφόρμα MIT App Inventor μια οπτική γλώσσα προγραμματισμού.

Περιλαμβάνει GPS που βασίζεται στους Χάρτες Google και η επαφή του χρήστη είναι συμβατή με κάθε εφαρμογή ανάγνωσης οθόνης ή επιπλέον ρυθμίζει το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης με αποτέλεσμα ένα τυφλό άτομο να μπορεί να το χρησιμοποιήσει» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο 23χρονος Αθ. Μπάμπαλης.

Το συνολικό κόστος του μπαστουνιού που περιλαμβάνει αισθητήρα υπερύθρων, μετρητή ενέργειας, Bluetooth, λευκό μπαστούνι και προσαρμοσμένο powerbank αγγίζει τα 52 ευρώ. Οι προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά είναι μεγάλες καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και υπολογίζεται ότι ο αριθμός των τυφλών θα αυξηθεί σε 115 εκατομμύρια έως το 2050.

Στη δεύτερη έκδοση του Blind Trust V2.0 προστέθηκε GPS με βάση τους Χάρτες Google στην εφαρμογή για κινητά και νέα φιλική προς το χρήστη και ανθεκτική σχεδίαση τυφλών. Υπάρχει προσαρμοσμένο powerbank με ειδική θήκη για αυτό στο μπαστούνι, ώστε ο χρήστης να μην πρέπει να το κρατήσει ή να το μεταφέρει στην τσέπη του. Υπάρχει πλέον δυνατότητα τροποποίησης των χαρακτηριστικών του για προσαρμογή στις μοναδικές ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε χρήστη.

«Στις μελλοντικές κατευθύνσεις ανήκουν προσαρμοσμένοι χάρτες που περιλαμβάνουν τα “ειδικά μονοπάτια”  και τη δυνατότητα εύρεσης των συντομότερων και ασφαλέστερων τρόπων για να φτάσει το άτομα με πρόβλημα όρασης στον προορισμό της επιλογής του, όπως επίσης και ηλιακά πάνελ στο εξωτερικό της θήκης του μπαστουνιού ως εναλλακτική και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας. Παράλληλα, θα παρέχεται βελτιωμένο πηνίο για τον αισθητήρα με στόχο τη μεγαλύτερη ευαισθησία και μεγαλύτερη απόσταση ανίχνευσης» σημειώνει ο 23χρονος ευρεσιτέχνης.

Για την ευρεσιτεχνία του Αθανάσιου Μπάμπαλη έχει συνταχθεί έκθεση κατοχύρωσης και αναμένεται το δίπλωμα ευρεσυτεχνίας.

Ο Αθανάσιος Μπάμπαλης με το έξυπνο μπαστούνι κινείται πάνω σε οδηγό όδευσης τυφλών

Οι νέες προσθήκες και βελτιώσεις στο έξυπνο μπαστούνι για τυφλούς παρουσιάστηκαν το 2022 στο Τεχνολογικό Πρόγραμμα Υγείας υπό την αιγίδα της Ελβετικής Πρεσβείας με εκπροσώπηση της Ελλάδας από τον Αθ. Μπάμπαλη.

Πέντε χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2017, ο τότε μαθητής Αθανάσιος Μπαμπαλής του 1ου Λυκείου Αλεξάνδρειας είχε παρουσιάσει στο ΝΟΗΣΙΣ το καινοτομικό μπαστούνι για τυφλούς μαζί με τον εκπαιδευτικό πληροφορικής Γιάννη Σιταρίδη. Αν και το μπαστούνι βρισκόταν τότε στο στάδιο της ανάπτυξης είχε κερδίσει τις εντυπώσεις, καθώς παρουσιάστηκαν οι δυνατότητές του για την αντίληψη των αποστάσεων, τον εντοπισμό των εμποδίων και την αποστολή ηχητικής ειδοποίησης στον χρήστη έτσι ώστε να το αποφύγει.

«Αρχικά σκέφτηκα να δημιουργήσω κάτι για να βοηθήσω άτομα με ειδικές ανάγκες. Όταν προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του μπαστουνιού σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου από την κατασκευή ενός ρομπότ για τις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού συνεδρίου που έγινε στην Κεντρική Μακεδονία σχετικά με ρομποτικές εφαρμογές. Από τη συνεργασία μου με τον Γιάννη Σιταρίδη προέκυψε η δυνατότητα αξιοποίησης του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of things), μιας έννοιας που αφορά τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας» καταλήγει στην ΜτΚ ο Αθανάσιος Μπάμπαλης.

Από το 2016 έως σήμερα στόχος του 23χρονου ήταν η βελτίωση του «έξυπνου» μπαστουνιού από τεχνολογικής πλευράς. Στα σχέδιά του συμπεριλήφθηκε η επικοινωνία της συσκευής μέσω διαδικτύου με βάσεις δεδομένων για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση του χρήστη και πλέον αναμένει την επίσημη κατοχύρωση του αντικειμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Πηγή: www.makthes.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή