Τσιτσίπας και Τριανταφύλλου στον αγωνιστικό χώρο

Μεγάλος ντόρος έχει γίνει τελευταία με τους δύο αθλητές μας που και οι δύο ξεχώρισαν για ακόμα μια φορά στο άθλημα του έκαστος. Θερμά συγχαρητήρια και στους δύο! Ένα μετάλλιο ή μια διάκριση, ακόμα και χωρίς μετάλλιο ενέχει μεγάλο αγώνα και προσπάθεια. Μπράβο τους λοιπόν και μπράβο σε όλους όσους προσπαθούν να διακριθούν και να ανεβάσουν το εθνόσημο ψηλά.

Παρά την νίκη τους όμως, υπήρξαν πάρα πολλά σχόλια για την μία νίκη και την προβολή του ενός εκ των δύο αθλητών σε σχέση με του άλλου. Ναι, για ακόμα μια φορά ξεκίνησε αυτή η αγάπη για διχασμό. Μία βόλτα από το twitter θα πείσει και τον πιο δύσπιστο αναγνώστη.

Όμως για να είμαστε και λίγο πιο αντικειμενικοί, ας δούμε 5 λόγους που ίσως δημιούργησαν αυτή την διαφορά στην προβολή:

1. Ξιφασκίας versus Αντισφαίρισης (tennis)

Ποιο να είναι το ποσοστό, άραγε, των ανθρώπων που ξέρει το άθλημα της ξιφασκίας; Αναρωτιέμαι ακόμα και από αυτό το ποσοστό πόσοι γνωρίζουν τους κανόνες και την ορολογία… Αντίθετα, στην αντισφαίριση όλο και κάτι γνωρίζουμε όλοι. Ίσως, όχι το πως μετράνε τους πόντους, αλλά τα βασικά, για να παίξει κάποιος είναι λίγο ή πολύ γνωστά (πχ. αν η μπάλα χτυπήσει το φιλέ και δεν το περάσει, κερδίζει ο αντίπαλος). Είναι και λίγο θέμα δημοτικότητας του αθλήματος, λοιπόν.

2. Όνομα

Ο Πάνος Τριανταφύλλου είναι μια σταθερή αξία στο άθλημα της ξιφασκίας χρόνια τώρα. Όσοι το/τον γνώριζαν πανηγύρισαν. Όσοι γνώριζαν για τον Στέφανο Τσιτσιπά πανηγύρισαν για εκείνον. Και όσοι γνώριζαν και για τους δύο πήραν διπλά χαρά! Τίποτα το μεμπτό σε αυτό. Δε θυμάμαι να είπαμε ποτέ Δήμας Vs Τσουμελεκα, κι ούτε θα έπρεπε δηλαδή.

3. Σταθερότητα

Ο Πάνος Τριανταφύλλου, για όσους ασχολούνται με το άθλημα ήταν ένα από τα φαβορί για το μετάλλιο. Έχει βρεθεί αρκετές φορές σε θέση βάθρου. Έτσι, αναμέναμε “απλά” τι θέση θα έφερνε. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι στην ανέλιξη του και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι που θα “σταθεροποιηθεί” στην παγκόσμια κατάταξη (ευχόμαστε στην 1η θέση). Όμως, υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία/σασπένς.

4. Χορηγίες, Διαφημίσεις

Το ευρύ κοινό χρειάζεται και έναν αντίστοιχο τρόπο ενημέρωσης. Αν δεν ασχολούμαι με κάτι πρέπει να με ενημερώσεις πρώτα για αυτό. Η διαφήμιση στην τηλεόραση είναι ένας τρόπος. Η σύνδεση του ονόματος σου με ένα προϊόν είναι ένας πολύ καλός τρόπος. Η οικονομική στήριξη που υπάρχει τόσο από τις διαφημίσεις όσο και από τους χορηγούς βοηθά τον εκάστοτε αθλητή να δημιουργήσει το δικό του brand.

5. Αναπηρία

Είμαι σίγουρη το περιμένατε πιο νωρίς. Πολλοί το σχολίασαν ως μοναδικό λόγο, ενώ δεν είναι. Αλήθεια, εσύ και εγώ τι ακριβώς κάναμε για να χαρούμε με μια νίκη του Τριανταφύλλου και κάθε Τριανταφύλλου. Έχουμε ασχοληθεί καθόλου γενικά ή τώρα που συνέπεσαν οι δύο νίκες ήρθαμε να σχολιάσουμε; Ξέρουμε τις διακρίσεις των υπολοίπων αθλητών της ξιφασκίας με αμαξίδιο; Ξέρουμε ότι υπάρχουν και γυναίκες στο άθλημα; Μας διαφέρει γενικότερα ο αθλητισμός όταν συνδέεται με την αναπηρία; Μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός;

Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν όλα τα αθλήματα. Φυσικά, υπάρχουν εκείνοι που δημοσιεύουν κάθε διάκριση αθλητών με ή και χωρίς αναπηρία. Το κακό είναι ότι συχνά αυτοί καταλήγουν να χαρακτηρίζονται γραφικοί, συνήθως από εκείνους που θα σχολιάσουν την διαφορά της προβολής σήμερα.

Ναι, υπάρχει διαφορά στην προβολή. Κανείς δεν το αρνείται. Έχει υπάρξει τουρνουά ξιφασκίας με αμαξίδιο που δεν προβλήθηκε στην τηλεόραση ο αγώνας των αθλητών της Ελλάδας, αλλά υπήρχαν κάποιοι που επέλεξαν να το δουν μέσα από το internet. Αν πράγματι θέλουμε να κάνουμε κάτι για τον αθλητισμό και αν θέλουμε να είναι ολιστικό, τότε θα πρέπει κι εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας, ξεκινώντας με το να παρακολουθούμε τα αθλήματα. Ή μάλλον, ας ξεκινήσουμε από τα ακόμα πιο απλά, όπως να πιέσουμε να μπει μια ράμπα κάπου, να μην παρκάρουμε όπου θέλουμε γιατί “μόνο 5 λεπτά θα κάνω” και να δημιουργήσουμε χώρους και ανθρώπους προσβάσιμους για όλους. Έτσι, αυτόματα θα γίνει και ο αθλητισμός ένας χώρος στον οποίο όλοι θα είμαστε ένα και θα χαιρόμαστε για όλους τους αθλητές χωρίς να υπονομεύουμε νίκες. Αρχικά, ας τις χαρούμε. 🙂

Σχετικά με τον συντάκτη

Χρυσάνθη Γεωργαντά
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας (ΜSc), με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. & Ε.Κ.Π.Α.).

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή