Συσκευή Iphone

Γιάννης Δεβετζόγλου

Σήμερα το έξυπνο τηλέφωνο διαδραματίζει πολλούς ρόλους: παίζει το ρόλο του προσωπικού υπολογιστή για απλή πρόσβαση στο Internet, μας επιτρέπει να δούμε τα email, να ακούσουμε μουσική, ακόμη και να βρούμε τον δρόμο μας όταν χαθούμε. Τώρα, έρχεται να παίξει και τον ρόλο του… παγκρέατος και να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη
τύπου 1.

Χθες, επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε πώς κατάφερε να μετατρέψει ένα iPhone σε… τεχνητό πάγκρεας. Μία εξωτερική συσκευή δηλαδή που όχι απλώς θα ελέγχει συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά και θα τα ρυθμίζει. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον το νέο σύστημα θα αντικαταστήσει ενέσεις και αντλίες ινσουλίνης, αλλά και τις συχνές μέσα στην ημέρα μετρήσεις σακχάρου. Αυτό που κατάφεραν οι ειδικοί από τη σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, είναι να τροποποιήσουν κάποιες βασικές λειτουργίες του iPhone 4S, ώστε να φτιάξουν μία φορητή συσκευή η οποία λειτουργεί ακριβώς όπως και το υγιές πάγκρεας. Το όργανο δηλαδή που παράγει ινσουλίνη η οποία διασπά από το σώμα μας τα σάκχαρα και τα μετατρέπει σε ενέργεια.

Στις πρώτες δοκιμές που έγιναν με τη νέα συσκευή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, φάνηκε πώς το iPhone κατάφερε με επιτυχία να ρυθμίσει το ζάχαρο των ασθενών.

Όταν κάποιος πάσχει από διαβήτη τύπου 1 ή νεανικό διαβήτη, το πάγκρεάς του παράγει είτε ελάχιστη είτε καθόλου ινσουλίνη. Η ινσουλίνη όμως δεν δρα μόνη της. «Συνεργάζεται» με τη γλυκαγόνη την ορμόνη που παράγεται επίσης από το πάγκρεας και δουλειά της είναι να αυξάνει το ζάχαρο στο αίμα. Η ισορροπία αυτών των δύο ορμονών, δηλαδή της μίας που μειώνει και της άλλης που αυξάνει το ζάχαρο στο αίμα είναι απαραίτητη για την υγεία.

Σήμερα, ένα στα τρία άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης ώστε να ελέγξουν το ζάχαρό τους, σύμφωνα με τους «New York Times». Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν την κατάργηση της βελόνας και των συχνών ενέσεων μέσα στην ημέρα, καθώς η αντλία απελευθερώνει συγκεκριμένη μικρή ποσότητα ινσουλίνης κάθε λίγο. Εντούτοις, οι αντλίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την έκκριση ινσουλίνης σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενή και επίσης δεν χορηγούν γλυκαγόνη.

Το νέο τεχνητό πάγκρεας όμως είναι συνδεδεμένο με μία συσκευή μέτρησης γλυκόζης και δύο αντλίες, μία για την ινσουλίνη και μία για τη γλυκαγόνη, ώστε να προκαλεί την τέλεια ισορροπία! Για να λειτουργήσει το σύστημα ένας αισθητήρας εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στη μεριά της κοιλιάς και μετρά τη γλυκόζη. Ο αισθητήρας μεταδίδει τις πληροφορίες που έλαβε στο έξυπνο τηλέφωνο και το λογισμικό του τηλεφώνου υπολογίζει τη δόση που χρειάζεται ο ασθενής κάθε πέντε λεπτά. Με τη σειρά του το τηλέφωνο δίνει εντολή στις δύο αντλίες για το πόσο ακριβώς φάρμακο θα πρέπει να απελευθερώσουν και κάθε πότε.

Επιπλέον, οι επιστήμονες δημιούργησαν μία εφαρμογή στην οποία ο ασθενής μπορεί να βάζει τις πληροφορίες για το γεύμα του, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό κ.λπ. και τί είδους τροφή πρόκειται να καταναλώσει, δηλαδή υδατάνθρακες κ.λπ. και η συσκευή υπολογίζει ακριβώς την ποσότητα των φαρμάκων που θα πρέπει να απελευθερώσει. Οι ειδικοί δοκίμασαν τη συσκευή σε 20 ενήλικες και 32 εφήβους και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine.

Νέες δοκιμές για τεχνητό πάγκρεας

Οι δοκιμές του τεχνητού παγκρέατος σε ασθενείς συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο. Χθες, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 έχουν τόσα πολλά οφέλη από τη χρήση της αντλίας ινσουλίνης, που η συσκευή θα πρέπει να δοκιμαστεί και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 (συνήθως έχουν πιο ήπια συμπτώματα και επιτυγχάνουν καλύτερη ρύθμιση). «Θα συνεχίζουμε τις μελέτες σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα με τη συμμετοχή όσων περισσότερων ασθενών γίνεται. Επίσης, θα πρέπει να το δοκιμάσουμε και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2» αναφέρουν στην επιθεώρηση «Lancet Diabetes and Endocrinology Journal».

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή