Κατάλογος Braille στο “The Love Shake”
Δύο επιχειρηματίες στα Τρίκαλα, αποφάσισαν να δώσουν το καλό παράδειγμα, δείχνοντας το κοινωνικό και ευαίσθητό τους πρόσωπο. Πιο συγκεκριμένα ο Χρήστος Κουγιούτας και ο Σπύρος Γρηγοράκης, αποφάσισαν να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και να ενισχύσουν την κοινωνική ισότητα, αποφασίζοντας να προσφέρουν τον κατάλογο του καταστήματός τους, “The Love Shake” και στη μορφή Braille.
Είναι το πρώτο κατάστημα εστίασης στα Τρίκαλα που υιοθετεί τον κώδικα ανάγνωσης των μη βλεπόντων και που ενσωματώνει το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών στον κατάλογό τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να απολαύσουν το προνόμιο της αυτονομίας τους χωρίς να αποτελεί πρόβλημα η έλλειψη της όρασής τους.
Η κατάσταση ως σήμερα ήταν πιο περίπλοκη αφού ως τώρα ο σερβιτόρος ή ο συνοδός του ατόμου με προβλήματα όρασης θα έπρεπε να του διαβάσει αναλυτικά τον κατάλογο ώστε να επιλέξει τι θα παραγγείλει ενώ ακόμη πιο άβολη έκανε τη κατάσταση η ανάγνωση των τιμών, καθώς για τον κάθε άνθρωπο το ζήτημα είναι προσωπικό.
Η Αντίδραση του κόσμου
Σήμερα, ένα άτομο με προβλήματα όρασης μπορεί να επιλέξει μόνος του τι θέλει ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες για χρήση καταλόγων με γραφή Braille έχουν γίνει κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές όπως στη Λάρισα και στην Καβάλα.
Οι δύο επιχειρηματίες, ο Χρήστος Κουγιούτας και ο Σπύρος Γρηγοράκης δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την επιλογή τους αυτή και χαίρονται ιδιαίτερα να βλέπουν όλους τους συνανθρώπους μας να μπορούν πλέον να επιλέξουν μόνοι τους τι θα παραγγείλουν κάνοντας χρήση του κώδικα Braille. Σύμφωνα με τους ίδιους, η αντίδραση του κόσμου ήταν θετική.
Μάλιστα, οι περισσότεροι θαμώνες ενθουσιάστηκαν τόσο, ώστε τους παρότρυναν να συνεχίσουν κάνοντας το κατάστημά τους ακόμα πιο φιλικό σε ΑμεΑ. Βέβαια οι ιδιοκτήτες δεν σταμάτησαν εδώ, αλλά στο κατάστημά τους, εκτός από τους καταλόγους με τον κώδικα Μπράιγ έχουν τοποθετήσει WC ΑμεΑ και ασανσέρ. Οι κατάλογοι τυπώθηκαν στον Φάρο Τυφλών στην Αθήνα.
Πηγή: enallaktikidrasi.com
Διαβάστε επίσης:
Ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για εκτύπωση τιμοκαταλόγων στην γραφή Braille
[…] ανάγκες – όχι μόνο για τη μετακίνησή τους: στο Love Shake Bar διατίθεται μενού σε γραφή […]