Προαύλιος χώρος του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας. Τοιχογραφία με παιδιά και ζώα στο εξωτερικό του κτιρίου.

Τραγικό για τις οικογένειες, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς!

Από τη Δευτέρα 08.01.2024, 80 περίπου μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες και 50 περίπου εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΕΠ και ΕΒΠ θα βρεθούν χωρίς σχολική στέγη, μιας και το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, κλείνουν μετά τις εορτές λόγω επικινδυνότητας και ακαταλληλότητας του κτιρίου που στεγάζονται, σύμφωνα με Ανακοίνωση-Καταγγελία του ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Σύλλογος ζητά, είτε από τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, είτε σε συνεργασία με άλλους Δήμους να δοθεί άμεσα προτεραιότητα και έκταση για χτίσιμο κατάλληλων ειδικών σχολείων για να μεταστεγαστούν με ασφάλεια μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών και η όποια αναγκαία μεταφορά ή μεταστέγαση να γίνει σε περίοδο που κλείνει το σχολείο, ώστε να ξεκινήσουν οι μαθητές από την αρχή σε ένα νέο περιβάλλον και να έχουν το χρόνο να προσαρμοστούν ομαλά.

Η Ανακοίνωση του Συλλόγου

ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

Προς: ΥΠΑΙΘΑ – Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας – Μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ – Ομοσπονδίες γονέων – ΜΜΕ – ΠΟΣΕΕΠΕΑ

εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων

Θέμα: «Καταγγελία για κλείσιμο τριών ειδικών σχολείων από τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη στη μέση της σχολικής χρονιάς»

O Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού προσωπικού Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΕΕΠΕΑ ΚΜ) είναι πρωτοβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ) της Κ. Μακεδονίας, μόνιμους και αναπληρωτές που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση, καθώς και τα ΚΕΔΑΣΥ και τις ΕΔΥ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

H χαρακτηρισμένη κατάσταση επικινδυνότητας και ακαταλληλότητας του κτιρίου που στεγάζονται το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για Παιδιά με αυτισμό, από δημόσια τεχνική υπηρεσία και η αναγκαιότητα άμεσης μεταστέγασής τους σε ασφαλές κτίριο, είναι γνωστή εδώ και χρόνια!

Η διεύθυνση του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια παλεύουν για να “πείσουν” τον Δήμο, την διεύθυνση εκπαίδευσης, να βρεθεί λύση για την μεταστέγαση των σχολείων σε ασφαλείς κτιριακές δομές.

Δυστυχώς δεν δόθηκε καμία λύση ούτε από τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για το κτιριακό των σχολείων αλλά ούτε από το Υπουργείο Παιδείας, την περιφέρεια Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας που είναι υπεύθυνοι για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όλη αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, με διάφορα γεγονότα επικινδυνότητας που τους πλήττουν κατά καιρούς με αιτία την ακατάλληλη κτιριακή υποδομή, χωρίς όμως να πτοείται κανείς «υπεύθυνος» για να δώσει λύση.

Ξαφνικά ένα μήνα περίπου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενημερώνονται τα σχολεία από τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, ότι θα τα κλείσει μετά τις γιορτές, χωρίς να δίνεται καμία πρόταση, ούτε λύση για την μεταστέγασή τους!

Από τη Δευτέρα 8/1/2024, ενώ όλα τα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά, 80 περίπου μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες και 50 περίπου εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΕΠ και ΕΒΠ θα βρεθούν χωρίς σχολική στέγη, με όλες τις συνέπειες που επιφέρει αυτό στον ψυχισμό των μαθητών και στην καθημερινότητά των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τέτοιες αλλαγές για το συγκεκριμένο πληθυσμό μαθητών μπορεί να αποβούν και επικίνδυνες.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν:

-Τι είναι αυτό που κινητοποίησε τώρα, το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ώστε να στείλει τελεσίγραφο, στη μέση της σχολικής χρονιάς και όχι όταν είχε λάβει γνώση από τις τεχνικές υπηρεσίες, για την επικινδυνότητα του κτιρίου; Και γιατί αντί να δώσει λύση ως άμεσα υπεύθυνος, πετάει το μπαλάκι σε άλλους;

Αυτό που συμβαίνει στα εν λόγω σχολεία αποτυπώνει την πραγματικότητα του ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης, της κατάστασης πολλών σχολείων ειδικής αγωγής όσον αφορά το στεγαστικό και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια. Αναλγησία, αδιαφορία, ανικανότητα και έλλειψη βούλησης για να χτιστούν κατάλληλα διαμορφωμένα σχολεία. Τα οικόπεδα στους Δήμους είναι για άλλες προτεραιότητες. Το να κλείσουν τρία ειδικά σχολεία στην μέση της σχολικής χρονιάς, χωρίς να αναλογιστεί κανείς το κόστος σε παιδιά με αναπηρίες και στις οικογένειές τους δείχνει να μην ενδιαφέρει τον Δήμο στο ελάχιστο. Και αυτή θα είναι η πραγματικότητα εάν περάσουν και άλλες αρμοδιότητες της λειτουργίας των σχολείων στους Δήμους, όπως θέλει η κυβέρνηση να κάνει.

Θα κλείνουν σχολεία θα συγχωνεύονται, θα υποβιβάζονται, θα υπολειτουργούν γιατί οι Δήμοι θα αποφασίζουν ότι είναι ασύμφορα.

Καταγγέλλουμε την αναλγησία και κωλυσιεργία του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, να βγάζει στο δρόμο μαθητές με αναπηρίες και τους εκπαιδευτικούς τους στη μέση της χρονιάς και να μην δίνει εδώ και 6 χρόνια λύση σε ένα γνωστό πρόβλημα, αφήνοντας τα σχολεία να λειτουργούν υπό συνθήκες επικινδυνότητας.

Καταγγέλλουμε την περιφέρεια εκπαίδευσης και το ΥΠΑΙΘ που δεν προστατεύει μαθητές και εκπαιδευτικούς, δεν να διασφαλίζει ασφαλή σχολικά κτίρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Απαιτούμε:

– Είτε από τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, είτε σε συνεργασία με άλλους Δήμους να δοθεί άμεσα προτεραιότητα και έκταση για χτίσιμο κατάλληλων ειδικών σχολείων για να μεταστεγαστούν με ασφάλεια μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, του Ειδικού Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό και όποιων άλλων ειδικών σχολείων λειτουργούν κάτω από ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες.

– Η όποια αναγκαία μεταφορά ή μεταστέγαση να γίνει σε περίοδο που κλείνει το σχολείο (π.χ. το καλοκαίρι) ώστε να ξεκινήσουν οι μαθητές από την αρχή σε ένα νέο περιβάλλον και να έχουν το χρόνο να προσαρμοστούν ομαλά. Για κάθε μετακίνηση να ενημερωθούν και να συμφωνήσουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για το που θα τοποθετηθούν. ΟΧΙ άλλα παιχνίδια στις πλάτες των σχολείων μας!

Απαιτούμε τα αυτονόητα για τους μαθητές με αναπηρία, τους εκπαιδευτικούς, το ΕΕΠ και ΕΒΠ!

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Εριφύλη Διαμαντοπούλου

Η Γ. Γραμματέας Ελένη Τσαγρή

Πηγή: www.alfavita.gr

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο: Ειδικό σχολείο στεγάζεται σε ακατάλληλο βιομηχανικό κτίριο!

Θεσσαλονίκη: Ειδικό σχολείο- “ντροπή” στο Κορδελιό- Χωρίς αυλή, ράμπα για ΑμεΑ και πυρασφάλεια!

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή