Παραλία με ταμπέλα που έχει το σήμα του αναπηρικού αμαξιδίου και γράφει "beach acces mat"

Για περισσότερο από 1 δις ανθρώπους στον κόσμο που ζουν με κάποιου είδους αναπηρία, τα ταξίδια μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της επίλυσης των εμποδίων στον τουρισμό, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης ISO δημοσίευσε ένα πρότυπο για να βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία να κάνει τα ταξίδια προσβάσιμα σε όλους.

Στο πρότυπο ISO 21902 με τον τίτλο Τουρισμός και συναφείς υπηρεσίες – Προσβάσιμος τουρισμός για όλους – Προαπαιτούμενα και συστάσεις, παρέχονται προϋποθέσεις και κατευθυντήριες οδηγίες ώστε να διευκολύνεται η ισότιμη πρόσβαση και να μπορούν να απολαμβάνουν τον τουρισμό άνθρωποι όλων των ηλικιών και των σωματικών ικανοτήτων. Τα κριτήρια συμπεριλαμβάνουν οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα προσβασιμότητας ή να έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις προσβασιμότητας, όπως τα ΑμεΑ και οι ηλικιωμένοι.

Για τη Marina Diotallevi του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), η οποία επίσης προεδρεύει της επαγγελματικής ομάδας ειδικών που ανέπτυξε το συγκεκριμένο πρότυπο, η έλλειψη συνέπειας και σαφήνειας μεταξύ των χωρών ως προς το πώς πρέπει να γίνονται προσβάσιμες οι τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες συνεχίζει να δημιουργεί εμπόδια.

«Αυτά τα εμπόδια οφείλονται συχνά, επίσης, σε έλλειψη γνώσης και εκπαίδευσης εντός του κλάδου, πράγμα το οποίο συχνά συνεπάγεται τη σπατάλη καλοπροαίρετων προσπαθειών», αναφέρει. «Υπάρχει χαρακτηριστική απουσία καθοδήγησης στον τομέα του τουρισμού ως προς το πώς να εφαρμόζονται κατάλληλα πρωτόκολλα προσβασιμότητας, και τα όποια πρωτόκολλα εφαρμόζονται ενίοτε, συχνά διαφέρουν από χώρα σε χώρα ή ακόμα και εντός των εθνικών συνόρων της ίδιας χώρας».

Ο Jesús Hernández, Project Leader και Υπεύθυνος Διεθνούς Προσβασιμότητας και Καινοτομίας του Fundación ONCE, πρόσθεσε: «Σε κάποιες χώρες δεν υπάρχουν καν κατάλληλα πρότυπα, και οι τουριστικές επιχειρήσεις αφήνονται χωρίς καθοδήγηση στο πώς να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις τους και τις παροχές τους με γνώμονα την εξυπηρέτηση όλων. Το ISO 21902 είναι το πρώτο Διεθνές Πρότυπο που στοχεύει στην κάλυψη αυτού του σημαντικού κενού, βελτιώνοντας έτσι την προσβασιμότητα σε όλη την αλυσίδα αξίας του τουρισμού».

Το νέο πρότυπο πρόκειται να εξυπηρετήσει κάθε άτομο που εμπλέκεται ή επηρεάζεται από τον τουρισμό. Αυτό συμπεριλαμβάνει εθνικές υπηρεσίες τουριστικής διαχείρισης και επιτροπές τουρισμού, δήμους και δημοτικούς φορείς υπεύθυνους για πολιτικές υποδομών, τουριστική ανάπτυξη και σχετικά νομοθετικά/ρυθμιστικά πλαίσια. Θα ωφελήσει, επίσης, κάθε ταξιδιωτική και τουριστική επιχείρηση, όπως υπηρεσίες ξενάγησης και ταξιδιωτικά πρακτορεία, παρόχους μέσων μεταφοράς, καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και συνεργάτες συμπληρωματικής υποστήριξης όπως αρχιτέκτονες, μηχανικούς λογισμικών και φυσικά, τους ίδιους τους τουρίστες.

Το ISO 21902 αναπτύχθηκε από την τεχνική επιτροπή ISO ISO/TC 228, Τουρισμός και συναφείς υπηρεσίες, η γραμματεία της οποίας ανήκει στο UNE, μέλος του ISO για την Ισπανία. Μπορεί να αγοραστεί από το εθνικό σας μέλος ISO ή το κατάστημα ISO.

Άρθρο από Clare Naden

Πηγή: iso.org

Διαβάστε επίσης:

Διακοπές Με Άλλα Μάτια – Μια συζήτηση για τη προσβασιμότητα στον τουρισμό

Σχετικά με τον συντάκτη

Mεταφραστής και Oρολόγος

2 comments on “Τουρισμός για όλους – Δημοσιεύτηκε το πρώτο πρότυπο ISO για τον προσβάσιμο τουρισμό

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή