Το Βερολίνο από ψηλά

Το Βερολίνο κερδίζει το «Access City Award» 2013, βραβείο της φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης!

Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2012 – Σήμερα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Viviane Reding έδωσε στην πόλη του Βερολίνου το βραβείο «Access City Award» για το 2013.

Το βραβείο απονεμήθηκε σε αναγνώριση της ευρείας και στρατηγικής προσέγγισης του Βερολίνου για τη δημιουργία μιας φιλικής για όλους πόλης.

Το βραβείο διοργανώνεται από την Επιτροπή από κοινού με το Ευρωπαϊκό φόρουμ των ατόμων με αναπηρία (EDF) και ανακοινώθηκε επ’ ευκαιρία της ετήσιας διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ημέρας των ατόμων με αναπηρία. Το βραβείο στοχεύει να παροτρύνει τις πόλεις να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να βελτιώσουν την προσβασιμότητα προς όφελος όλων.

«Τα άτομα με αναπηρία συνεχίζουν να συναντούν πολλά εμπόδια στην καθημερινή ζωή, αλλά πόλεις σαν το Βερολίνο είναι πρωτοπόρες στο να καθιστούν τη ζωή πιο φιλική για όλους» δήλωσε η Αντιπρόεδρος κα Reding, επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης. «Η προσβασιμότητα προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και μπορεί να καταστεί πραγματικό κίνητρο για καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσβασιμότητα αποτελεί το επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία και για τον οποίο προετοιμάζουμε τις προτάσεις μας για μια ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα, την οποία προτίθεμαι να υποβάλω το προσεχές έτος».

Η επιτροπή κρίσης επέλεξε το Βερολίνο για τη στρατηγική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική του υπέρ των ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο της οποίας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μετατρέψει την προηγουμένως διηρημένη πόλη σε ένα προσιτό, απαλλαγμένο εμποδίων περιβάλλον. Η Επιτροπή επαίνεσε το σύστημα συγκοινωνιών του Βερολίνου και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στα σχέδια ανοικοδόμησης προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία. Η συνολική προσέγγιση του Βερολίνου όσον αφορά την προσβασιμότητα ενσωματώνεται πλήρως στις πολιτικές της πόλης και υποστηρίζεται ευρέως από τους φορείς λήψης αποφάσεων.

Οι άλλοι επικρατέστεροι ήταν:

Η Νάντη (Γαλλία): βραβεύθηκε για την ολοκληρωμένη προσέγγισή της στο σχεδιασμό μιας πόλης προσιτής σε όλους και για την ποικιλία δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης όσον αφορά την δυνατότητα μετακίνησης στην καθημερινή ζωή. Η Νάντη έχει επενδύσει στην κατάρτιση σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων και συνεχίζει το διάλογο με τους πολίτες προκειμένου να δώσει στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα συνεύρεσης και κατάρτισης κοινών σχεδίων.

Η Στοκχόλμη (Σουηδία): επελέγη για τη μακροπρόθεσμη, άνευ αποκλεισμών προσέγγισή της «Design for All». Το πρόγραμμα «Vision Stockholm in 2030» στοχεύει να μετατρέψει την πόλη, στην οποία το 30% του κέντρου αποτελείται από νερό, σε μια παγκόσμιας ακτινοβολίας πόλη προσιτή σε όλους. Παράδειγμα αποτελούν διαβάσεις πεζών, δημόσιες τουαλέτες και χώροι παιχνιδιού προσιτοί σε παιδιά και γονείς με αναπηρία.

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ακράδαντα ότι τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της Ευρωπαϊκής ημέρα των ατόμων με αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου (βλέπε IP/12/1296).

Ιστορικό

Ο όρος «προσβασιμότητα» σημαίνει ότι τα πρόσωπα με αναπηρία έχουν πρόσβαση, σε ισοδύναμη βάση με τους υπολοίπους, στο φυσικό περιβάλλον, στα μεταφορικά μέσα, στις τεχνολογίες και στα συστήματα πληροφορίας και επικοινωνιών, καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες. Το βραβείο «Access City award» απονεμήθηκε για τρίτη φορά φέτος. Το πρώτο έτος χορηγήθηκε στην Avila της Ισπανίας (IP/10/1641) και το δεύτερο στο Salzburg της Αυστρίας (IP/11/1492). Πέραν της νικήτριας πόλης και των τριών επικρατέστερων, η επιτροπή κρίσης χορήγησε επίσης φέτος ειδική μνεία στις ακόλουθες πόλεις:

♦ Pamplona (Ισπανία), για το προσιτό αστικό περιβάλλον της και για τις αειφόρες περιβαλλοντικές πολιτικές της. Η Pamplona κατάρτισε ένα τετραετές σχέδιο για την ανακαίνιση των τοπικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της παλαιάς πόλης: τα πεζοδρόμια χαμήλωσαν, δημιουργήθηκαν προσιτοί χώροι παιχνιδιού και άθλησης για τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους, και ράμπες, ανελκυστήρες και πεζογέφυρες προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα μετακίνησης σε ανισόπεδα σημεία της πόλης.

♦ Gdynia (Πολωνία), για τις συνεχείς προσπάθειές της να καταστήσει προσιτές τις δημόσιες συγκοινωνίες: το 97% των λεωφορείων και το 58% των τρόλεϊ είναι τώρα προσιτά στα άτομα με αναπηρία. Η πόλη εισήγαγε επίσης ένα σύστημα πληροφοριών με πινακίδες και περιγραφές με γραφή Μπράιγ, καθώς και πυλώνες και πίνακες πληροφόρησης προσιτούς σε άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι.

♦ Bilbao (Ισπανία), για τη χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης μιας υπηρεσίας τηλεφωνικών πληροφοριών για άτομα με δυσκολίες ακοής   ομιλίας, τερματικούς ταυτόχρονης μετάφρασης σε γραφεία ανοιχτά στο κοινό και κλειστό κύκλωμα για βαρήκοους για την εξάλειψη του θορύβου και τη βελτίωση των υπηρεσιών για άτομα με βαρηκοΐα.

♦ Tallaght (Ιρλανδία), για μια σειρά καινοτόμων υπηρεσιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Στις υπηρεσίες αυτές συγκαταλέγονται μια υπηρεσία επισκευής οδών και οδοστρωμάτων εντός 48 ωρών, υπηρεσίες πληροφοριών, προσιτοί πεζόδρομοι, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, προσιτές βιβλιοθήκες και βιβλία διαθέσιμα σε διάφορα μορφότυπα για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Περισσότερες πληροφορίες Access City Award ( www.accesscityaward.eu )

• Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Άτομα με αναπηρία:

http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/index_en.htm

• Έρευνα Ευρωβαρόμετρου – Απόψεις για την προσβασιμότητα στην ΕΕ:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_360_345_en.htm

• Αρχική σελίδα της Αντιπροέδρου Viviane Reding, Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης:

http://ec.europa.eu/reding

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Πηγή: news.disabled.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή