Φωτογραφία από τις οικοδομικές εργασίες του πάρκου: δεξιά φαίνεται ένας εκσκαφέας, στη μέση εργάτης ή ο εργολάβος του έργου με φωσφοριζέ γιλέκο και κράνος προστασίας, στο βάθος πολυκατοικίες.

Ο πολύπαθος χώρος μετατρέπεται σε πάρκο, στο οποίο θα μπορούν να χαλαρώνουν και να παίζουν όλοι οι πολίτες

Γράφει ο Δημήτρης Λαζόπουλος

«Σάρκα και οστά» αρχίζει να λαμβάνει το «Πάρκο για Όλους», το οποίο ξεκίνησε να οικοδομείται, στον χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου επί της οδού Γρ. Λαμπράκη στην Τούμπα.

Η έκταση του πρώην Ορφανοτροφείου υπολογίζεται σε περίπου 2.163,46 τ.μ. στην άνω Τούμπα και με την κατασκευή του «Πάρκου για Όλους» ο δήμος φιλοδοξεί ότι θα επιτύχει να δημιουργηθούν τα εξής:

  • Αστική νησίδα βασισμένη στην αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους με ενταγμένο ειδικό χώρο δραστηριοτήτων ΑμεΑ.
  • Σημαντικός δημόσιος χώρος ως συνέχεια και υποσύνολο ενός ευρύτερου δικτύου ελεύθερων χώρων δημόσιου χαρακτήρα εντός του αστικού ιστού.
  • Οργανωμένο αστικό πάρκο δραστηριοτήτων και αναψυχής σε κομβική σχέση και μικρή απόσταση από πλήθος σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Κομβικός χώρος συνάντησης της πόλης σε άμεση σύνδεση με κεντρικές λειτουργίες της ευρύτερης περιοχής, με άξονα την οδό Γρ. Λαμπράκη.
  • Χώρος που θα ενισχύσει την κοινωνικοποίηση και την ένταξη ΑμεΑ πληθυσμών, καθώς εγγυάται την ασφαλή χρήση του από όλα τα παιδιά.
  • Χώρος που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ΑμεΑ, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης μέσω της χρήσης χώρων ελεύθερου χρόνου, περιορίζοντας οποιαδήποτε αίσθησης περιθωριοποίησης, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία των ΑμεΑ, στην ψυχοσωματική και αισθητηριακή τους ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των οικογενειών τους.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την παιδική χαρά που θα κατασκευαστεί, η τεχνική περιγραφή του έργου προβλέπει τα εξής: Θα τοποθετηθούν 9 παιχνίδια που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες παιδιών-νηπίων και τα περισσότερα θα έχουν προδιαγραφές χρήσης και από ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν: α) μία διθέσια κούνια νηπίων κατάλληλη και για ΑμεΑ, β) δύο μονοθέσιες κούνιες παιδιών κατάλληλες για ΑμεΑ, γ) μία τριθέσια κούνια παιδιών τύπου εκκρεμές ταλάντωση, δ) ένα παιχνίδι ελατηρίου με πλάτη κατάλληλο και για ΑμεΑ, ε) ένας περιστρεφόμενος μύλος κατάλληλος και για ΑμεΑ, ζ) ένα σύνθετο πολυπαίχνιδο κατάλληλο και για ΑμεΑ με δύο ράμπες, η) αναρρίχηση, θ) δύο πύργοι, ι) δύο τσουλήθρες, κ) μία διπλή τσουλήθρα και λ) μία τριθέσια αμμοδόχος τραπέζι κατάλληλη και για ΑμεΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, το νέο πάρκο θα περιλαμβάνει ειδικά παιχνίδια για παιδιά με αναπηρίες, παιχνίδια για όλα τα παιδιά και πάρκο με πράσινο και αστικό εξοπλισμό. Επιπλέον, ο δήμος θα εξετάσει, σε επόμενο χρόνο, τη δυνατότητα κατασκευής αναψυκτήριου σε κτίριο του χώρου που υπάρχει πίσω από το ορφανοτροφείο και έχει παραχωρηθεί στον ΟΒΡΕΠΟΜ του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα λειτουργεί δημοτικός παιδικός σταθμός.

Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο εργολάβος, το «Πάρκο για Όλους» θα πρέπει να παραχωρηθεί, έτοιμο προς λειτουργία, σε 12 μήνες.

Το «φάντασμα» του Ορφανοτροφείου και οι πιέσεις που καρποφόρησαν

Το οικόπεδο του πρώην Ορφανοτροφείου που ρήμαζε επί πολλά έτη παραχωρήθηκε στα τέλη του 2021 στον δήμο Θεσσαλονίκης, μετά την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στον δήμο και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως είχε αποκαλύψει τον Νοέμβριο το makthes.gr. Η παραχώρηση του οικοπέδου είναι «εις το διηνεκές» υπό τον όρο να μην αλλάξει η χρήση του μετά την κατασκευή του «Πάρκου για Όλους».

«Βρισκόμαστε εδώ, μήνα Αύγουστο, δουλεύοντας, κάνοντας το καλύτερο δυνατό για την πόλη, σε ένα σημείο στην περιοχή της Τούμπας που έχει πολύ λίγο πράσινο. Με συντονισμένες ενέργειες φτάσαμε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ξεκινάμε ένα ‘Πάρκο για Όλους’, που από τη μία πλευρά θα αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου και από την άλλη πλευρά θα είναι ένας χώρος συνύπαρξης για όλους. Είμαστε πολύ περήφανοι που για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται ένα πάρκο για όλους. Παιδιά τυπικής ανάπτυξης και παιδιά με αναπηρίες είναι μαζί στο παιχνίδι, μαζί στη ζωή», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την έναρξη των εργασιών από τον εργολάβο.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδης, επισημαίνει στη «ΜτΚ» ότι το «Πάρκο για Όλους» θα είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί πυξίδα και για επόμενα έργα του δήμου. «Είναι συνεχής ο αγώνας. Αυτή είναι η στόχευση: πράσινο και πάρκα που θα τα χαίρονται όλοι οι δημότες, χωρίς εξαιρέσεις», τονίζει και προσθέτει ότι με έργα όπως αυτό αίρονται οι περιορισμοί στην καθημερινότητα των ΑμεΑ.

Όπως λέει ο κ. Κυριζίδης, για να ξεκινήσει το έργο ασκήθηκε πίεση από τον δήμαρχο μέχρι να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά με την έκπτωση 50% που επιτεύχθηκε στον διαγωνισμό, το τελικό ποσό που θα δαπανηθεί ανέρχεται σε, περίπου, 650.000 ευρώ. Από αυτά, τα 450.000 ευρώ θα δοθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ θα προέλθουν από τα ταμεία του δήμου, διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος.

«Μαζί στο παιχνίδι, μαζί στη ζωή»

Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα αναπηρίας, Γιάννης Καστούρας, επισημαίνει στη «ΜτΚ» ότι το πάρκο στη Λαμπράκη έχει και συμβολική σημασία γιατί «το ουσιαστικό του προγράμματος ‘Μαζί στο παιχνίδι, μαζί στη ζωή’ που εκπόνησα πέρυσι, είναι ότι στις μισές παιδικές χαρές όλου του δήμου βάζουμε παιχνίδια για παιδιά με αναπηρίες». Η έμπνευση για τον σχεδιασμό του προγράμματος ήταν η εμπειρία μίας μητέρας στην Αθήνα, η οποία όταν πήγε πέρυσι με τον 4χρονο γιο της που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση σε παιδική χαρά των Αθηνών, είδε τις υπόλοιπες μητέρες να τραβούν τα παιδιά τους μακριά από τον 4χρονο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «ΜτΚ» από την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, εξελίσσονται εργασίες σε 17 παιδικές χαρές: Κήπος Ρόδων, Γαλοπούλου, Αρχαία Αγορά, Αγ. Παρασκευή, Αμφιπόλεως, Τσάμη, Κήπος Φωκά, Αίνου, Χειμάρας, Κατσιμίδη, Επταπυργίου, Καισαρείας, Τομπάζη, Γενναδίου, Κλαυδιανού, Μιαούλη και Ραιδεστού.

Πηγή: Εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή