Σκύλος Οδηγός με τυφλό άτομο που κρατάει λευκό μπαστούνι και πληροφορίες εκδήλωσης

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού που εορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου, το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης έχει τη χαρά να υποδεχτεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και ώρα 11.00-13.00, το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος και τον Πρόεδρο της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», Βαγγέλη Αυγουλά, για μία δράση ενημέρωσης σχετικά με την καθημερινότητα ενός Ατόμου με Οπτική Αναπηρία, την αξία του Λευκού Μπαστουνιού και την αξία ενός Σκύλου Οδηγού.

Οι συμμετέχοντες, παιδιά και φίλοι των Παιδικών Χωριών SOS θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους φιλοξενούμενους και μέσω βιωματικών δράσεων να ζήσουν μία εμπειρία ζωής. Θα έχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους ομιλητές, καθώς επίσης να γνωρίσουν τις δεξιότητες των κουταβιών, των υπό εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών, και την IRMA, ex Guide Dog!

Το κοινό θα μάθει για την εκπαίδευση στο Λευκό Μπαστούνι και τη δυνατότητα που δίνει στον Άνθρωπο με Οπτική Αναπηρία να κατακτήσει την ανεξαρτησία του, την αυτονομία του και την ασφάλεια στην κίνησή του μέσα στον ιστό της πόλης. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού, η σημασία της αναδοχής ενός κουταβιού και η εκπαίδευση ενός Σκύλου Οδηγού μέχρι τη στιγμή που θα «αποφοιτήσει» και θα παραδοθεί στον Χειριστή η τη Χειρίστρια του.

Σας περιμένουμε!

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975. Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 9 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, (β) Προώθηση

της Αναδοχής, σε συνεργασία με 5 Περιφέρειες στην Ελλάδα, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων και τον Ξενώνα Βρεφών SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους. Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της, όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.

Λίγα λόγια για το Κέντρο «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Το Κέντρο ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από τους Εταίρους : Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ), Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Σ.Α.μεΑ), Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ), Φάρο Τυφλών Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), Πανελλήνιο Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ), Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α) και το Ε.Κ.Ε.Σ. – Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων

Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί από το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος :

25 Σκύλοι Οδηγοί, εκ των οποίων 14 Σκύλοι Οδηγοί είναι με Χειριστές, 8 στην Αθήνα, 5 στην Θεσσαλονίκη και 1 στα Γιάννενα. Οι Σκύλοι Οδηγοί προσφέρουν ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ στους Χειριστές τους.

Η πρώτη συνταξιοδότηση Σκύλου Οδηγού έγινε τον Απρίλιο του 2021 μετά από μία ενδιαφέρουσα σταδιοδρομία δίπλα στον Μαραθωνοδρόμο κον χρήστο Ζώτο. Τα υπόλοιπα 11 Σκυλιά αποσύρθηκαν από την εργασία για λόγους υγείας, συμπεριφοράς και φόβων και το Κέντρο «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» φρόντισε για Σωστές Υιοθεσίες καθ΄ ότι στόχος του είναι η Ευζωϊα τους και να έχουν μία Καλή Ζωή γεμάτη Αγάπη

Το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» έχει σήμερα στην ιδιοκτησία του 24 Σκύλους. Δύο από τα βασικά του προγράμματα είναι το Πρόγραμμα Αναδοχής Κουταβιού και το Εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, για την Α΄βάθμια και την Β΄βάθμια εκπαίδευση, «ΑΓΑΠΑΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Προσαρμογή και η Εκπαίδευση ενός Σκύλου Οδηγού στην ελληνική πραγματικότητα και στις δύσκολες συνθήκες των μεγαλουπόλεων αλλά και των άλλων πόλεων είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν το Κέντρο ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ. Υπάρχει Έλλειψη Παιδείας, Έλλειψη ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού, Έλλειψη Σεβασμού προς τον Συνάνθρωπο, Απουσία ή Κατάργηση των μέτρων προσβασιμότητας (οδηγοί όδευσης τυφλών, ράμπες, ηχητικά σήματα στα φανάρια, κλπ) καθώς και Ανεξέλεγκτη κατάληψη διαβάσεων και πεζοδρομίων από παντός είδους εμπόδια.

Λίγα λόγια για την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια»

Η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» ιδρύθηκε το 2018 από μία ομάδα ανάπηρων επιστημόνων με οπτική, κινητική και ακουστική βλάβη. Υλοποιεί εταιρικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την προώθηση της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας. Βασικός πυλώνας της είναι το meallamatia.gr, προσβάσιμο Portal που εξειδικεύεται στην ενημέρωση ευπαθών κοινωνικά ομάδων και γνωρίζει τεράστια απήχηση σε όλα τα social media.

Πληροφορίες για την εκδήλωση:

Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, Χέρμαν Γκμάινερ 1, 16672 Βάρη, τηλ: 2108970748

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή