Η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» αξιολόγησε και κατέγραψε την προσβασιμότητα των κεντρικών κτιρίων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ, παράλληλα, κατάρτισε το ισχύον προφίλ προσβασιμότητάς τους.

Η σχετική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του ΟΠΑ για την αξιοποίηση ομάδας ανάπηρων ατόμων, συνδυαστικά με εξειδικευμένους επαγγελματίες και επιστήμονες του χώρου της προσβασιμότητας, και αποτυπώνει σαφή βούληση για υιοθέτηση διεθνών προδιαγραφών προσβασιμότητας, εφαρμόζοντας το διεθνές σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα Για Εμάς Χωρίς Εμάς».

Στο έργο πολύτιμη ήταν η συμβολή της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου που εκπροσωπήθηκε από την Α. Καθηγήτρια Ελεάνα Γαλανάκη και τον κ. Αδαμάντιο Δοντά. Με τη δική τους πρότερη έρευνα και την σε βάθος  ανάλυση αλλά και συμπεριληπτική νοοτροπία η έκθεση μπόρεσε να αποτυπώσει πολύ καλύτερα την παρούσα κατάσταση, αλλά και το focus group να κάνει πιο στοχευμένες προτάσεις. Η έμπρακτη βούληση των νέων πρυτανικών αρχών του ΟΠΑ βοηθά ήδη προς την κατεύθυνση σημαντικών βελτιώσεων στην καθημερινότητα των Φοιτητών και Φοιτητριών με Αναπηρία.

Η αξιολόγηση υλοποιήθηκε με την επιστημονική εποπτεία του επιβλέποντος πολιτκού μηχανικού κ. Ηλία Χάντζου, από focus group αναπήρων και επιστημόνων στο πεδίο της προσβασιμότητας ώστε ο τελικός χρήστης να έχει καθοριστικό ρόλο σε συνάρτηση με την κείμενη νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες. Παράλληλα, προκρίνεται και η ίδια η εμπειρία του εμποδιζόμενου χρήστη, ώστε τα καταγραφόμενα να μην είναι μία απλή αποτύπωση νόμου αλλά να καταστούν πραγματικά λειτουργικά. Για την υλοποίηση του έργου συλλέχθηκε υπάρχον υλικό, τραβήχτηκαν  φωτογραφίες και βίντεο, εκτιμήθηκε η παρούσα κατάσταση των σημείων ενδιαφέροντος και καταγράφηκε η εμπειρία του focus group. Αφού μελετήθηκε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, συντάχθηκε αξιολόγηση για το κάθε σημείο ενδιαφέροντος και αποτυπώθηκαν νομικά τεκμηριωμένες προτεινόμενες παρεμβάσεις για τη βελτίωση τις εμπειρίας των ανάπηρων εργαζόμενων και φοιτητών/-τριών.

Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου μπροστά σε σκαλοπάτια βγαίνοντας από είσοδο του πανεπιστημίου.

‼️ Το έργο είναι η αρχή για μία νέα, πιο προσβάσιμη και συμπεριληπτική εποχή για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και όσα άτομα εργάζονται ή φοιτούν εκεί.

Οι αλλαγές που χρειάζονται είναι χρονοβόρες, όμως το προσωπικό και η διοίκηση λειτουργούν ήδη προς την κουλτούρα της συμπερίληψης, σε οργανωτικό και πρακτικό επίπεδο, το οποίο είναι και η σημαντικότερη βάση.

Η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» υλοποιεί προγράμματα εκτίμησης φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας από το 2018 με βάση τον τελικό χρήστη, δηλαδή το εμποδιζόμενο ή ανάπηρο άτομο, σε συνάρτηση πάντα με τη νομοθεσία. Με σχετικές συνεργασίες όπως ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, ο Δήμος Αθηνών, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τα ΕΛΤΑ, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η ΕΤΑΔ, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος κ.α. αποδεικνύει ότι το διεθνές σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς» είναι ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσεις σωστά, αποδοτικά και συμπεριληπτικά την προσβασιμότητα.