παιδιά με Ρομά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Του Γιώργου Σταμάτη*

2 Αυγούστου «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά»

Από το 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε την 2α Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά» με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη των 500.000 Ρομά, που αφανίστηκαν από τους Ναζί κατά τον Β΄ΠΠ.

Η επιλογή της μέρας αυτής μνήμης βασίστηκε σε συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός με θύματα Ρομά αιχμαλώτους στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

Την 2α Αυγούστου 1944, εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων, 2.897 γυναίκες και παιδιά Ρομά ως αποκορύφωμα του ναζιστικού σχεδίου «Τελική Λύση», ενός απάνθρωπου σχεδίου φυλετικής εκκαθάρισης.

Ο φυλετικός εκλεκτικισμός των Ναζί κατηγοριοποιούσε τους Ρομά ως “asocial”, εκτός δηλαδή της «φυσιολογικής» κοινωνίας θεωρώντας τους φυλετικά κατώτερους και άρα αναλώσιμους.

Υπό τη θεώρηση αυτή χιλιάδες Ρομά μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το Marzahn στο Βερολίνο και το Lackenbach στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου οι συνθήκες ήταν άθλιες.

Χιλιάδες υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία.

Χιλιάδες εκτοπίστηκαν και θανατώθηκαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στο Τσέλμνο, στο Μπελζέκ, στο Σόμπιμπορ και στην Τρεμπλίνκα.

Συνολικά, περίπου 23.000 Ρομά, Σίντι και Lalleri εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, όπου στο λεγόμενο κτιριακό συγκρότημα των Τσιγγάνων, ζούσαν αιχμάλωτες ολόκληρες οικογένειες. Περίπου 3.500 ενήλικες και έφηβοι Ρομά ήταν φυλακισμένοι σε άλλα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως στο Ράβενσμπρουκ, στο Νατζβάιλερ-Στρούτχοφ και Σαξενχάουζεν. Έγκλειστοι Ρομά των στρατόπεδων συγκέντρωσης υπήρξαν θύματα ιατρικών πειραμάτων.

Όλες αυτές οι θηριωδίες με θύματα τους Ρομά σε όλη την κατεχόμενη τότε Ευρώπη, δεν αναδείχθηκαν, δεν καταγράφηκαν δεν έγιναν μέρος της ιστορικής θεώρησης, γεγονός που αναδεικνύει το ζήτημα των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ιστορική του διάσταση.

Η ιστορία είναι εδώ  να μας θυμίζει την αξία της συμπερίληψης

Αυτή την ημέρα μνήμης, πρέπει να σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι για τις δημοκρατικές κοινωνίες η κατάρριψη των προκαταλήψεων. Η ιστορία είναι εδώ για να μας θυμίζει την αξία της συμπερίληψης, της αλληλοαποδοχής στη βάση της ισότητας όλων των πολιτών, ένα κατοχυρωμένο σήμερα, δικαίωμα. Χρειαζόμαστε κοινωνίες δικαιωμάτων, που λειτουργούν δημοκρατικά και προστατεύουν τους ευάλωτους.

Η αναγνώριση του Ολοκαυτώματος των Ρομά μέσω θεσμών όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης θέτει τις βάσεις για μια ισότιμη συμπερίληψη της ετερότητας, όπου η συλλογική μνήμη των Ρομά και η ιστορική εμπειρία τους, παίρνει τη θέση, που της αξίζει στο πεδίο της ιστορίας.

Οφείλουμε να θυμόμαστε και να παλεύουμε για καλύτερες κοινωνίες.

Ημέρα μνήμης και περισυλλογής γιατί η ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται ότι το μίσος και ο ολοκληρωτισμός προκαλεί μόνο θηριωδίες.

Τιμούμε την 76η επέτειο όλους τους ανθρώπως που εκτελέστηκαν αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτό που ήταν.

Έχουμε κοινή ευθύνη για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του αντιτσιγγανισμού και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την ένταξη των Ρομά ισότιμα μέσα στις κοινωνίας μας.

*O Γιώργος Σταμάτης είναι Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Πηγή: www.helpis.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή