Δύο φωτογραφίες: 1. Προσβάσιμη εκκλησία στην Κομοτηνή με ειδικές θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία. 2. Ειδικός διάδρομος για να κινούνται τα άτομα με κινητικά προβλήματα δίπλα από το βυζαντινό τείχος της πόλης

Οι Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Κίμωνας Λεχούδης και Σπύρος Νταντανίδης μιλούν για το πώς η πόλη έγινε πρότυπο προσβασιμότητας για άτομα με κινητικά προβλήματα, κατακτώντας μάλιστα και διεθνείς διακρίσεις

των Δημήτρη Αποστολίδη, Γιάννη Παντούλη, Μαρίας Ψαροπούλου, Παναγιώτας Ψαροπούλου (Το βήμα της Κυριακής)

«Κι εκεί που νομίζεις ότι είσαι άτρωτος και έχεις κατακτήσει τον κόσμο, έρχεται ένα “χαστούκι” της μοίρας για να σε φέρει αντιμέτωπο με την αναπηρία. Τον αποκλεισμό. Γιατί αναπηρία σημαίνει να αποκλείεσαι από την καθημερινότητά σου, επειδή το περιβάλλον γύρω σου δεν είναι προσβάσιμο…».

Αυτά λέει ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, φυσίατρος, παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση στους Αγώνες της Αθήνας του 2004. Στα 21 του χρόνια ήρθε αντιμέτωπος με την κατάσταση της αναπηρίας ύστερα από ένα ατύχημα στη θάλασσα, που του προκάλεσε τετραπληγία. Από την πρώτη στιγμή βέβαια η κατά τα άλλα συντηρητική κοινωνία της Κομοτηνής έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, τον βοήθησε και πολύ σύντομα η πόλη αυτή έγινε πρότυπο προσβασιμότητας.

Αδιανόητες κινήσεις

Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια! Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 τοποθετήθηκαν ράμπες στην πόλη, προσπάθειες που έμοιαζαν αδιανόητες εκείνη την εποχή και με πολλά κατασκευαστικά προβλήματα, ενώ σημείο-κλειδί για την «προσβάσιμη» ιστορία της πόλης ήταν το 2002, όταν με πρωτοβουλία του κ. Ταξιλδάρη ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «Περπατώ». Σύμφωνα με τον ίδιο βασικοί πυλώνες λειτουργίας του Συλλόγου είναι η υποστήριξη ατόμων με κινητική βλάβη και η καλλιέργεια αποδοχής της διαφορετικότητας.

Ο μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που ζουν στην πόλη, η δραστηριοποίηση του Συλλόγου και μια δημοτική αρχή με «ευήκοα ώτα» είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στη μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση: «Ειδική μνεία για την πόλη που αντιμετώπισε την προσβασιμότητα σαν ευκαιρία» στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβάσιμων Πόλεων 2021 (Access City Award).

Να γίνουν ορατοί

Δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, επιχειρήσεις και καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία απέκτησαν ράμπες και θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ. Ολόκληρη η πόλη αγκάλιασε τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και τους έδωσε την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να αποκτήσουν φίλους και παρέες, να γίνουν ορατοί. Η προσβασιμότητα στους χώρους διασκέδασης, η επίπεδη και μικρή σε έκταση πόλη, η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ανεξάρτητη διαβίωση και κυρίως η εξοικείωση των Κομοτηναίων καθιστούν την Κομοτηνή πόλο έλξης των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Όπως δηλώνει ο κ. Ταξιλδάρης:

«Συνανάπηροί μου πολίτες ή διαμένουν μόνιμα στην πόλη μας ή φεύγουν μετά από ένα χρονικό διάστημα μεταλαμπαδεύοντας όλα αυτά τα φιλικά αντανακλαστικά προς το διαφορετικό. Η Κομοτηνή είναι σπίθα για να φέγγει και η υπόλοιπη χώρα. Είναι φως που διαλύει το σκοτάδι του αποκλεισμού».

Καταλήγοντας ο κ. Ταξιλδάρης δηλώνει ότι η προσβασιμότητα δεν έχει όρια και πάντα υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης και βελτίωσης στον τομέα αυτόν. Συμβουλή του είναι να αποκτήσουμε προσαρμοστικότητα, αφού αυτή είναι μια από τις βασικότερες δεξιότητες ενός ανθρώπου, μιας κοινωνίας και μιας πόλης.

«Κλειδί» η προσωπική επαφή

Τι λέει όμως για όλα αυτά ο Κίμωνας Λεχούδης, αντιδήμαρχος και προπονητής στο μπάσκετ με αμαξίδιο του αθλητικού συλλόγου «Ηρόδικος», που ιδρύθηκε το 2006 με πρωτοβουλία μελών του συλλόγου «Περπατώ»;

Ο σύλλογος προσφέρει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με το μπάσκετ, το ράγκμπι, την τοξοβολία, τη σκοποβολή, την κολύμβηση και το μπότσια. Η ομάδα μπάσκετ μάλιστα συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα μπάσκετ με αμαξίδιο και είναι πρώτη στην κατηγορία της. Ο «Ηρόδικος» συνεργάζεται στενά με το ΤΕΦΑΑ και υλοποιεί δράσεις με σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για τον ίδιο, η προσωπική του σχέση με τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη λειτούργησε καταλυτικά στη μετέπειτα δράση του, αφού πιστεύει ότι η βιωματική εμπειρία και η προσωπική επαφή με την αναπηρία μπορούν να οδηγήσουν σε ευαισθητοποίηση και δράση για τα θέματα αυτά. Ως εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής δηλώνει ότι ο δήμος της στηρίζει την πραγματοποίηση όλων των τεχνικών έργων που καθιστούν μια πόλη προσβάσιμη. Κλείνοντας μας προέτρεψε σε ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία και σε εθελοντική προσφορά των πολιτών προκειμένου να φανούν έμπρακτα η αποδοχή και η αλληλεγγύη μας.

«Μπορούμε να είμαστε ενεργοί»

Ο Σπύρος Νταντανίδης γεννήθηκε το 1997 στην Κομοτηνή και έχει κινητικά προβλήματα. Μεγαλώνοντας είδε την πόλη του να μεταμορφώνεται και να τον δέχεται κάθε μέρα και περισσότερο επί ίσοις όροις. Πλέον εργάζεται στο exagono, κέντρο νεολαίας και εθελοντισμού, και είναι μέλος του ΔΣ του «Περπατώ». Όπως λέει χαρακτηριστικά, «η αναπηρία είναι σχετική, ανάπηρος θα πει απενεργοποιημένος. Προσοχή! Όχι από το σώμα σου, αλλά από τα εμπόδια που σου επιβάλλονται: η ύπαρξη μιας σκάλας και η απουσία ασανσέρ σού απαγορεύουν να πας κάπου, σε απενεργοποιούν. Στην Κομοτηνή μπορούμε να είμαστε ενεργοί. Στον αστικό ιστό, στα σχολεία, στο θέατρο, στην Εφορία, στο γήπεδο, στην εκκλησία, στο κλαμπ, στο τεμένος, στην ταβέρνα».

Πηγή: Εφημερίδα “Το βήμα της Κυριακής”

Διαβάστε επίσης:

To παράδειγμα της Κομοτηνής: Πώς μια πόλη 51.000 κατοίκων έγινε η πιο προσβάσιμη της Ελλάδας

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή