Γυναίκες που συμμετέχουν στο σεμινάριο και πετάνε πανιά στον αέρα

Το Ε.Δ.Σ Ιλίου συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ξεπερνώντας τις καθημερινές προκλήσεις των παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες»

Στα πλαίσια του προγράμματος Εrasmus+ KA1 «Ξεπερνώντας τις καθημερινές προκλήσεις των παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες», το εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, η κα. Σταθάκη Άννα, ΠΕ11 και η κα. Παπαλίτσα Κυριακή-Μαρία, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Creative Drama for Pupils With Special Needs» (Δημιουργικό Δράμα για Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες), που πραγματοποιήθηκε στον οργανισμό «Utopia Education and Art» στην Αττάλεια της Τουρκίας, από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2022.

Το Δημιουργικό Δράμα είναι αυτοσχεδιασμός, δεν εκθέτει τον μαθητή στον κόσμο, αλλά είναι μία μορφή δράματος, όπου οι μαθητές οδηγούνται από τον εκπαιδευτικό να φανταστούν, να ενεργήσουν και να εκφράσουν πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες.

Το Δημιουργικό Δράμα με την βοήθεια του δημιουργικού παιχνιδιού και τις τεχνικές του δράματος μεταφέρει το παιδί στον φυσικό του κόσμο και του δημιουργεί καινούριες μαθησιακές εμπειρίες. Αυτό είναι μία γνωστή μέθοδος εναλλακτικού τρόπου διδασκαλίας στο σχολείο.

Οι στόχοι του Δημιουργικού Δράματος είναι :

√ να χρησιμοποιηθούν οι διάφορες τεχνικές του δράματος, ως αποτελεσματικά μαθησιακά εργαλεία στην διαδικασία της διδασκαλίας,

√ η προσωπική ανάπτυξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

√ να δημιουργηθούν νέοι εναλλακτικοί μέθοδοι μάθησης,

√ να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν οι δεξιότητες των μαθητών και των εκπαιδευτικών,

√ να βοηθήσουν την κοινωνική, την σωματική, την συναισθηματική, την γνωστική , και την ηθική ανάπτυξη των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η Εκπαίδευση στην Αττάλεια

Στην Utopia της Αττάλειας πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με στόχο την εκπαίδευση του εκπαιδευτικού προσωπικού στις μεθόδους, τις τεχνικές και στα βασικά εργαλεία του δημιουργικού δράματος.

Αρχικά οι συμμετέχουσες πήραν μέρος σε παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης και χτισίματος ομάδας χρησιμοποιώντας τεχνικές του δράματος.

Μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις οι συμμετέχοντες έγιναν ομάδα.

Το επόμενο βήμα ήταν να εκπαιδευτούν σε μία αποτελεσματική επικοινωνία μέσω του δράματος και να βιώσουν ασκήσεις βασισμένες στις τεχνικές του δράματος με στόχο την κοινωνική ένταξη και την αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η εκπαίδευση συνεχίστηκε με δράσεις για την ανάπτυξη συναισθηματικών, κοινωνικών, γνωστικών και ψυχοκινητικών δεξιοτήτων μέσα από ασκήσεις δράματος.

Οι συμμετέχουσες, έχοντας βιώσει τις τεχνικές του δημιουργικού δράματος, συμμετέχοντας ενεργά στα εργαστήρια αύξησαν την αυτοπεποίθηση τους, τόνωσαν το ηθικό τους, ανέπτυξαν έναν θετικό και ανοιχτόμυαλο τρόπο σκέψης, απόκτησαν ικανότητες και δεξιότητες που βελτιώνουν την ποιότητα της μαθησιακής διαδικασίας για προσωπική ανάπτυξη, κοινωνική ένταξη και αλλαγή συμπεριφοράς, καλλιεργώντας τον εκπαιδευτικό τους επαγγελματισμό.

Με την υλοποίηση των βιωματικών εργαστήριων το εκπαιδευτικό προσωπικό θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του δράματος, στα οποία εκπαιδεύτηκε στην διαδικασία της διδασκαλίας, οργανώνοντας εργαστήρια δημιουργικού δράματος για τους μαθητές του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, με στόχο την κοινωνική συμπερίληψη και επικοινωνία τους.

 

Πηγή: www.alfavita.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή