ο Αλέξης Τσίπρας

Ρεπορτάζ : Γιάννης Αγουρίδης

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα της ανεργίας και των ανισοτήτων δεν είναι μονόδρομος. Αυτός ο λαός μπορεί και πρέπει να ζήσει καλύτερα. Αυτός ο λαός πρέπει να μείνει όρθιος. Όπως έμεινε όρθιος μέσα στην πανδημία. Με αλληλεγγύη, συμπόνια και συλλογικότητα.

Στήριξη της εργασίας και της κοινωνίας με μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, ενίσχυση εισοδήματος για τους εργαζόμενους και Επίδομα Έκτακτης Ανάγκης συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ και διάρκειας τεσσάρων μηνών για 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Πακέτο μέτρων για την πολύπλευρη ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ, μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

Η διασφάλιση των μισθών και η διατήρηση των θέσεων εργασίας προϋποθέσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Μπορεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να μην έχει ξεκαθαρίσει αν διαθέτει..”λεφτόδεντρα”, αλλά σίγουρα θεωρεί όχι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις τα διαθέτουν.

Το παραπάνω ανέφερε ο σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι II» αποδομώντας το ελλειμματικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ενώ παράλληλα τόνισε όχι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στα 13,5 δισ. ευρώ είναι κοστολογημένο και επαρκές.

Αντίθετα, σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας με 24 δισ. ευρώ, δήλωσε όχι «δεν υπάρχουν» καθώς «μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι μέτρο και τι επίδραση». Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι, «ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αποφανθεί αν το κράτος έχει “λεφτόδεντρα”, είναι σαφές όχι για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις θεωρεί πως έχουν»

Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού των χρημάτων του ΕΣΠΑ και πρόσθεσε αναφερόμενος στην πρόταση Μέρκελ – Μακράν πως «μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση, αν και την υποστηρίζει, αλλά όχι και πολύ φανατικά».

Πως θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα

Αναφορικά με το αν υπάρχουν τα διαθέσιμα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε όχι προτείνεται να γίνει χρήση τμήματος του συνολικού ταμειακού αποθέματος, που σήμερα (μέσα Μαΐου) παραμένει στα 36-37 δισ  ευρώ και σχηματίστηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα τα έτη 2016, 2017 και 2018. Το απόθεμα ασφαλείας χωρίζεται στις εξής βασικές κατηγορίες:

* Τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους και προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εκδόσεις χρέους και πλεονάσματα κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

* Διαθέσιμα της Κεντρικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες (μέσω του ΟΔΔΗΧ) και στην Τράπεζα της Ελλάδας, εκτιμώμενου συνολικού ύψους 5 περίπου δισ. ευρώ

* Διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και απευθείας στις εμπορικές τράπεζες, εκτιμώμενου συνολικού ύψους 16 περίπου δισ. ευρώ

Νέος δανεισμός του Δημοσίου από τις αγορές ομολόγων – εντόκων

Από τις αρχές του 2020 ο ΟΔΔΗΧ έχει πραγματοποιήσει δύο εκδόσεις νέων ομολόγων του Δημοσίου αντλώντας από τις αγορές συνολικά 4,5 δισ. Ειδικότερα στις 15 Απριλίου 2020 εξέδωσε επταετές ομόλογο (επιτόκιο 2%) αντλώντας από τις αγορές 2,0 δισ., ενώ στις 28 Ιανουάριου 2020 εξέδωσε 15ετές ομόλογο (επιτόκιο 1,9%) αντλώντας 2,5 δισ.

Υπάρχουν περιθώρια άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων από τις αγορές, όπως έχει ανακοινώσει η ίδια η κυβέρνηση. Κυρίως αναφερόμαστε σε νέα έκδοση ομολόγων (ο ΟΔΔΗΧ είχε προγραμματισμένο δανεισμό 89 δισ. το 2020 και επομένως προγραμματίζει τον δανεισμό επιπλέον 4,5 δισ.), χωρίς να υπολογίσουμε τη δυνατότητα νέου δανεισμού μέσω αύξησης των εντόκων γραμματίων (περίπου 3-4 δισ. ευρώ).

Αλλαγές στο ΕΣΠΑ

Βάσει του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο ΕΣΠΑ κινητοποιώντας περισσότερους πόρους της τάξης του 3,5% – 4 % του ΑΕΠ (6,5 – 7,5 δισ. ευρώ) το 2020 πέρα από τη συνήθη εκτέλεση και απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ώστε να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τις δημόσιες πολιτικές τόσο των άμεσων μέτρων στήριξης όσο και της φάσης της ανάκαμψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μπορεί να εντάξει στο ΕΣΠΑ όλα τα μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων, αυτοαπασχολουμένων, εργαζομένων, ανέργων, επισφαλώς εργαζομένων, εποχιακών κ.λπ

Κρατική παρέμβαση σε εταιρείες με συμμετοχή 20% – 30%

Η έξοδος από την κρίση επιβάλλει μια ριζική αναθεώρηση των αναπτυξιακών ιδεών που εκφράστηκαν στα μνημονιακά χρόνια. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στο επίκεντρο. Σε απόσταση από την θέση αυτή, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε σαφής: Τα δίκτυα και οι βασικές υποδομές να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και τα εμπορικά τμήματα να ιδιωτικοποιηθούν εφόσον υπάρχουν αντίστοιχες ανταγωνιστικές αγορές. Χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η ύπαρξη μίας κρατικής εταιρείας ακόμα και σε ανταγωνιστικές αγορές δεν είναι αναγκαία ή και επιβεβλημένη (τράπεζες, ενέργεια κ.λπ.).

Η Ν.Δ. αντιθέτως επιλέγει να ιδιωτικοποιεί τόσο τα δίκτυα όσο και τις υποδομές (ΔΕΔΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών, Λιμάνια κ.λπ.). Η στρατηγική αυτή είναι σήμερα καταστροφική. Πρέπει να ανασταλεί και να αναθεωρηθεί αμέσως.

Η απάντηση στις κατηγορίες προβλημάτων δυνάμει είναι κοινή. Το κράτος είναι έτοιμο να παρέμβει με τρία εργαλεία:

* Ανακεφαλαιοποίηση, στα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έναντι απόκτησης φυσικά μετοχών.

* Επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έναντι προσφοράς επιπρόσθετων μετοχών ή εξαγοράς υπαρχουσών από το κράτος -κυρίως το πρώτο- μεταβάλλει τη σχέση ίδιων και δανεικών κεφαλαίων και ενισχύει τη δυνατότητα επιπρόσθετου δανεισμού για μία επιχείρηση

* Απευθείας εθνικοποίηση με αποζημίωση των παλιών μετόχων, κατ’ ανάγκη μειωμένης αξίας

ΗΠΑ και Γερμανία πράττουν ανάλογα

Το κράτος πρέπει να ενεργοποιηθεί προκειμένου να διασωθούν στρατηγικές μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις υποδομές και τα δίκτυα. Οι όροι όμως θα είναι σαφείς. Το κράτος θα αποκτήσει μερίδιο στις εταιρείες αυτές και θα προσδιορίσει στο μέλλον τη στρατηγική του, όταν η κρίση περάσει, καθώς η υπεράσπιση του δημόσιου χρήματος και των φορολογούμενων είναι αυτονόητη.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κατηγορία επιχειρήσεων η κρατική στήριξη θα μετατραπεί σε κρατική συμμετοχή. Η κρατική συμμετοχή για καθαρά ιδιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις είναι απλή: Το Δημόσιο θα πάρει ένα μέρος των μετοχών κατ’ αναλογία της ενίσχυσης (20% – 30% κ.λπ.), ενώ στην περίπτωση των παραχωρήσεων υπάρχουν δυνατότητες πιο ευέλικτες, καθώς μπορεί να υπάρξει ένας συνδυασμός συμμετοχής ή επέκτασης της ήδη υπάρχουσας συμμετοχής του Δημοσίου ως μετόχου ή επέκτασης κάποιων από τους ευνοϊκούς όρους της σύμβασης.

Η πολιτική διάσωσης μεγάλων επιχειρήσεων έχει χρησιμοποιηθεί εντατικά στην προηγούμενη κρίση του 2008 στις ΗΠΑ και αλλού. Αλλά και τώρα κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία εφαρμόζουν εκτεταμένα την ίδια στρατηγική.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ:

Πολύπλευρη ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων

Ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο θέσπισης μέτρων και ενεργοποίησης εργαλείων άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ διά του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι». Εξειδικεύοντας ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς το πρόγραμμα για τη στήριξη του επιχειρείν, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έθεσε ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις την ταυτόχρονη στήριξη ζήτησης και προσφοράς.

Παράλληλα, καθώς η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για κεφάλαια κίνησης και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων είναι δύσκολη έως αδύνατη για μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη δημοσιοποίησε ο Ν. Παππάς, περιέχει ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει γι’ αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων μέτρα ενίσχυσης απευθείας από το κράτος (μη επιστρεπτέα ενίσχυση και μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου) καθώς και το μέτρο των μικροχρηματοδοτήσεων.

Πιο αναλυτικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

* Μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ

Ειδικά όσον αφορά τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση το ποσό χορηγείται άπαξ σε έμμεσα ή άμεσα πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις και το κόστος του είναι 3 δισ. ευρώ με προϋπόθεση τη διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων για 6 μήνες καθώς και των όρων εργασίας τους.

Προτείνεται ακόμη η άμεση ενίσχυση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στο ύψος των 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Η ελάχιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ (ατομική επιχείρηση) και η μέγιστη στα 100.000 ευρώ.

Στο μέτρο εμπίπτουν και ατομικές επιχειρήσεις με έδρα άλλη από την οικία του ιδιοκτήτη.

* Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής του φόρου θα είναι μόνιμο, δεν αφορά δηλαδή μόνο το 2020, όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους καταβολής προκαταβολής φόρου

* Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο Νίκος Παππάς υπήρξε επικριτικός προς την κυβέρνηση για την αδιαφορία να αξιοποιήσει την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόβλημα των πιστώσεων, ήδη από την κυβερνητική περίοδο 2015-2019, και ειδικά με την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία διαθέτει την αποδοχή και των πολιτικών δυνάμεων και των παραγωγικών φορέων

* Μικροχρηματοδότησεις

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση των μικροχρηματοδοτήσεων με το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πρόλαβε να ψηφιστεί

* Ενίσχυση ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων από 80% έως και 100%

Το Δημόσιο, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, δημιουργεί ένα πρόγραμμα εγγυήσεων για ΜΜΕ με ποσοστό κάλυψης από 80% έως και 100% κάθε δανείου και χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα / σχηματισθέν χαρτοφυλάκιο. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας.

Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η εγγύηση θα ανέρχεται στο 90%, ενώ στις σχετικά μεγαλύτερες θα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 80%, με προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις όπως το να διατηρήσουν και να αυξήσουν θέσεις εργασίας, να διατηρήσουν και να αυξήσουν τις μισθολογικές αμοιβές και τα κίνητρα για τους εργαζόμενους με συνδυαστική απορρόφηση λιμναζόντων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

*  Τουρισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα πρόγραμμα «διακοπών για όλους» με τη διαδικασία χορήγησης ατομικών επιταγών (voucher) διαμονής και μετακίνησης ύψους 600 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει στα νοικοκυριά δικαίωμα επιλογής των διακοπών τους, τους θερινούς μήνες, με προοπτική επέκτασής του μέχρι τέλους του χρόνου

Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει στη μερική αντιστάθμιση του ελλείμματος αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό μέσω της ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες και άρα τη διατήρηση στοιχειώδους ρευστότητας στην αγορά. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση κατά το δυνατόν των θέσεων εργασίας

*  Μείωση ΦΠΑ στο 6%για την εστίαση

Για ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, που πλήττεται από τα μέτρα περιορισμού του όσο και από τη μειωμένη ζήτηση, προτείνεται μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 6% (από το 24% ή το 13% ανάλογα τον ισχύοντα συντελεστή – εξαιρούνται τα αλκοολούχα)

* Αγροτικός τομέας

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα με εθνικούς πόρους 150 εκατ., που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπολείπεται των αναγκών. Οι πληττόμενες αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί καλύπτονται πλήρως από την ομπρέλα των βασικών οριζόντιων μέτρων του «Μένουμε Όρθιοι».

σύνθημα ΣΥΡΙΖΑ μένουμε όρθιοι

Πηγή: Εφημερίδα “Η Αυγή”

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο