παιδί με σκύλο και παιδί που φυτεύει

Κηπουρική

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στο πράσινο και ασχολούνται με την κηπουρική έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες όταν μεγαλώσουν να γίνουν ήρεμοι άνθρωποι σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν καμία επαφή.

Τι προσφέρει λοιπόν η κηπουρική

Το παιδί:

  • Εξασκείτε στην υπομονή και μαθαίνει πως τίποτα δεν χτίζεται αμέσως. Εκπαιδεύεται πως για όλα τα πράγματα πρέπει να περιμένουμε για να απολαύσουμε τους κόπους μας
  • Έχει θετική ενέργεια. Η επαφή με την γη, το σκάλισμα στο χώμα δημιουργεί αισθήματα εφορίας.
  • Μαθαίνει τα συναισθήματα. Το παιδί γίνεται χαρούμενο όταν κάτι φυτρώνει, αλλά απογοητεύεται όταν κάτι δεν πάει καλά.
  • Κατανοεί πως όλα έχουν αρχή μέση τέλος. Πως υπάρχει η γέννηση από το σπόρο, αλλά και ο θάνατος με τον μαρασμό. Ουσιαστικά όλα αυτά είναι μια πρόβα για την αληθινή ζωή και την εκμάθηση του κύκλου της ζωής.
  • Καλλιεργεί την ανάληψη της ευθύνης, αφού μαθαίνει στο παιδί πως πρέπει να φροντίζει κάτι για να συνεχίζει να υπάρχει και να αναπτυχθεί.
  • Ενισχύει την συνεργασία μεταξύ γονέα-παιδιού με αποτέλεσμα το παιδί να αποκτήσει περισσότερο αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
  • Μαθαίνει να τρώει υγιεινά
  • Μαθαίνει να σέβεται το περιβάλλον

Ιδιαίτερα στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ή έχουν νοητική στέρηση η ακόμα και άλλες δυσκολίες η κηπουρική τους βοηθάει καθώς:

  • Ενισχύει την λεπτή και την αδρή κινητικότητα
  • Ενισχύει τον προσανατολισμό στο χώρο αλλά και στο χρόνο
  • Ενισχύει την συγκέντρωση
  • Ενισχύει την έκφραση των συναισθημάτων
  • Ενισχύει το γνωστικό επίπεδο καθώς, το παιδί μέσα από αυτές τις διαδικασίες μπορεί να μάθει τα φρούτα, τα λαχανικά, το φαινόμενο του θερμοκηπίου ακόμα και τις εποχές μέσω της άνθισης των λουλουδιών.
  • Αποκτά ενδιαφέροντα

Ας θυμόμαστε πως τα παιδιά από βρεφική ηλικία μπορούν να συμμετέχουν σε απλές διαδικασίες κηπουρικής όπως κρατώ το λάστιχο, σκαλίζω χώμα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες για να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον της κηπουρικής μπορεί ο γονιός να επιλέγει τα φυτά μαζί με το παιδί του.

Τέλος έχουμε μιλήσει πολλές φορές μέσα ότι μεγάλο ρόλο στη ζωή παίζει η μίμηση. Θα δείτε πως εάν εσείς ασχολείστε με αυτές τις διαδικασίες αυθόρμητα θα ακολουθήσει και το παιδί σας!

Ζώα

Τα ζώα γενικά για τον άνθρωπο είναι η καλύτερη συντροφιά-παρηγορία.

Τι μαθαίνουν όπως τα παιδιά μέσα από τη συναναστροφή τους με τα κατοικίδια;

Τα παιδιά μέσα από τα κατοικίδια μαθαίνουν να αλληλοεπιδρούν καλύτερα με τους ανθρώπους και μαθαίνουν να φροντίζουν τους άλλους. Αναπτύσσουν έντονο αίσθημα ευθύνης και βελτιώνουν τη σωματική τους κατάσταση, αφού ασκούνται πιο συχνά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν επαφή με τα ζώα έχουν λιγότερο άγχος αφού μια αγκαλιά από το ζωάκι λειτουργεί αγχολυτικά.

Eπιπλέον τα παιδιά εκπαιδεύονται στην έννοια της ενσυναίσθησης αφού καταλαβαίνουν πως και άλλα έμψυχο όντα έχουν ανάγκες. Μειώνεται ο εγωκεντρισμός του, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους και χτίζουν αυτοεκτίμηση από τη συνύπαρξή τους με ένα ζώο.

Μέσα από τη συναναστροφή τους με τα ζώα τα παιδιά επιπλέον, θα κατανοήσουν τον κύκλο της ζωής. (Γέννηση-θάνατος).

Να σημειωθεί πως πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως ένα παιδί αρρωσταίνει λιγότερο όταν έχει κατοικίδιο αφού ενισχύεται σημαντικά το ανοσοποιητικό του.

Τι πρέπει να κάνει ο γονιός όταν αποφασίσει ότι θέλει να πάρει ένα κατοικίδιο;

Θέλω να πω εδώ πως ο γονιός θα πρέπει να βάλει όρια στο παιδί αν ένα παιδί κλωτσάει ένα ζωό, το κακομεταχειρίζεται ή το πειράζει συνέχεια.

Το παιδί θα πρέπει να κατανοήσει πως η ελευθερία μας σταματά από εκεί που αρχίζουμε να κάνουμε κακό σε ένα έμψυχο όν. Ίσως η συναναστροφή του με ένα ζώο να καθορίσει τη ζωή ενός ενήλικα και τη στάση του απέναντι στη βία.

Ο γονιός εάν θέλει να φιλοξενήσει ένα ζώο σπίτι θα πρέπει να το έχει συζητήσει με το παιδί, ώστε να μοιράσει ρόλους συμμετέχοντας και ο ίδιος πρόθυμα στις διαδικασίες φροντίδας, να έχει κάνει τη σωστή επιλογή ζώου βάση χώρου που θα έχει στη διάθεσή του και τέλος να έχει νοιαστεί για την υγειονομική περίθαλψη του ζωντανού. Γενικά η επιλογή να πάρουμε ένα ζώο σπίτι θα πρέπει να είναι ώριμη και συνειδητή απόφαση αφού επιφέρει σημαντικές ευθύνες στην καθημερινότητα μας.

Η επαφή με τα ζώα έχει θεραπευτική αξία για παιδιά με ειδικές ανάγκες;

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στη θεραπευτική συμβολή των κατοικίδιων σε άτομα με αναπηρίες, ψυχικές διαταραχές και αυτισμό. Όλοι φαντάζομαι ξέρουμε πως ένα σκύλος είναι ο καλύτερος οδηγός σε ανθρώπους με μειωμένη ή καθόλου όραση. Από την άλλη ένα παιδί με αυτισμό η επαφή του με ένα ζώο θα το κάνει να αλληλοεπιδρά καλύτερα, να εκφράζει καλύτερα τα συναισθήματά του και να είναι πιο ανεκτός σε αγγίγματα

Πολλά από αυτά που λέμε είναι κοινά με το άρθρο που είχα γράψει για τα οφέλη της κηπουρικής στα παιδιά, άρα καταλαβαίνουμε πως η επαφή των παιδιών με τη φύση προσφέρει την καλύτερη βιωματική μάθηση.

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή