Ασπρόμαυρη φωτογραφία, λευκό φόντο. Ένα ζευγάρι όρθια πόδια από το ύψος του μηρού και κάτω. Μαύρες γόβες στιλέτο και μαύρο παντελόνι σε φαρδιά γραμμή. Στη μέση της φωτογραφίας έχει προστεθεί ψηφιακά η λέξη elladamoda γραμμένη με παχιά πολύχρωμη γραμματοσειρά σε στυλ graffitti.

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε άτομα με οπτική βλάβη.

Αγαπητό κοινό του Με Άλλα Μάτια,

Με λένε Σοφία και τα τελευταία χρόνια με έχει συνεπάρει ένα θέμα: το στυλ των ανθρώπων. Διαχειρίζομαι ένα προφίλ στο instagram που λέγεται elladamoda, που φιλοξενεί φωτογραφίες πολλών διαφορετικών ανθρώπων των οποίων το στυλ μας φαίνεται όμορφο. Το περιεχόμενό του το περιγράφουμε ως μια “ωδή στην πολυμορφία και την ομορφιά των στυλ μας”.

Το προφίλ διαφέρει από άλλες σελίδες μόδας και στυλ, κυρίως γιατί δεν ψάχνει για μια συγκεκριμένη αισθητική, και φιλοξενεί πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους (ηλικίες, σωματότυπους, εθνικότητες). Ουσιαστικά δε μας ενδιαφέρει τόσο η μόδα, αλλά το να χαρούμε διαφορετικές υπάρξεις ανθρώπων γύρω μας, να επεκτείνουμε το τί θεωρούμε ωραίο και αποδεκτό, και να πάρουμε έμπνευση ο ένας από την άλλη.

Το περιεχόμενο βασίζεται στην εικόνα, και για καιρό δεν είχαμε σκεφτεί το θέμα της προσβασιμότητας και σε άτομα με προβλήματα όρασης. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε σχετικά με τις περιγραφές εικόνων, και έτσι, από τον περασμένο Απρίλιο, όλες οι αναρτήσεις έχουν περιγραφή εικόνας σε alt text και σχόλιο. Αυτή η διαδικασία ανέδειξε πολλά θέματα. Κάτι που δεν περίμενα είναι πως πολλοί από τους ακόλουθούς του προφίλ μας έχουν ανάγκη για ξεκούραση από την εικόνα. Με κάποια έκπληξη βλέπω άτομα χωρίς βλάβες όρασης να κάνουν like στα σχόλια με τις περιγραφές των εικόνων. Αποφάσισα να τα ρωτήσω τί είναι αυτό που τους αρέσει σε αυτές τις περιγραφές. Κάποια άτομα απάντησαν πως τους αρέσει η προσπάθεια προσβασιμότητας, αλλά πολλά περισσότερα απάντησαν πως τους ανακουφίζει μια γραπτή περιγραφή μέσα στον βομβαρδισμό εικόνων.

Πώς περιγράφεις όμως έναν άνθρωπο και το στυλ του;

Στις περιγραφές μας στεκόμαστε στην εμφάνισή του κάθε ατόμου, κάποιες φορές και στην έκφραση του προσώπου του. Αρκεί αυτό για να περιγράψει το στυλ ενός ανθρώπου; Ποιά άτομα αφήνει απ’ έξω αυτή η εστίαση στην εμφάνιση και ποια κομμάτια όλων μας αγνοεί;

Και ένα συνολικότερο ερώτημα: Τί είναι τελικά το στυλ;

Μου φαίνεται πως η αγορά της μόδας και οι κοινωνικές μας προκαταλήψεις έχουν δημιουργήσει μια περιορισμένη αντίληψη του όρου. Να αναφέρουμε εδώ ότι ετυμολογικά η λέξη δεν αναφέρεται στην εμφάνιση, αλλά στο εκφραστικό ύφος ενός συγγραφέα. Θεώρησα ωφέλιμο να κάνω μερικά βήματα πίσω και να προσδιορίσω τον όρο στυλ όπως τον αντιλαμβάνομαι προσωπικά.

Προς το παρόν έχω καταλήξει στο εξής:

Κάθε άνθρωπος κουβαλάει μέσα του τη ζωή του και το παρελθόν του, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Ένας ολόκληρος κόσμος περιέχεται στο “εσωτερικό” του κάθε ανθρώπου στο οποίο οι άλλοι δεν έχουν πρόσβαση.

Έχουμε όμως πρόσβαση στο εξωτερικό του. Τους τρόπους με τους οποίους το κάθε άτομο γίνεται αντιληπτό. Και αυτό είναι που ονομάζω στυλ.

Ανάμεσα στον εσωτερικό μας κόσμο και τον κόσμο έξω από εμάς, υπάρχει το στυλ μας. Μια πολύπλοκη και πανέμορφη “στρώση” επικοινωνίας της ύπαρξης μας με άλλους.

Το στυλ μας εκφράζεται με όποια μέσα έχουμε στη διάθεση μας. Τη φωνή μας, τις κινήσεις μας, τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα, το πρόσωπό μας, τα ρούχα μας, το γέλιο μας, το άρωμα μας, τον τρόπο που φτιάχνουμε τα μαλλιά μας, τον τρόπο που βαφόμαστε, τον τρόπο που ακούμε, τον τρόπο που αγγίζουμε.

Είναι ένα πολύπλοκο συνοθύλευμα του παρελθόντος, του παρόντος, των θέλω και των πρέπει, των εμπνεύσεων, των αναφορών και των σχέσεων μας, των δρόμων που μας έχουν φέρει ως εδώ. Κάποια στοιχεία του στυλ μας τα διαμορφώνουμε επίτηδες και κάποια υπάρχουν από μόνα τους. Το στυλ μας αλλάζει συνεχώς, όσο αλλάζουμε και εμείς. Είναι στα αλήθεια κάτι το μαγικό!

Θέλοντας να αφιερωθούμε στο στυλ καλύτερα και πιο ελεύθερα, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα αυτοέκδοτο περιοδικό, το Elladamoda Zine. Ελπίζουμε το πρώτο τεύχος να εκδοθεί την άνοιξη του 2022.

Το περιοδικό φροντίζουμε να είναι προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, σε συνεργασία με ανθρώπους και ομάδες όπως το Με Άλλα Μάτια. Πέρα από την προσβασιμότητα όμως, μας απασχολεί και το ίδιο το περιεχόμενο να μην περιλαμβάνει μόνο τη δική μας οπτική πάνω στο στυλ. Δε θέλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα μονόπλευρα.

Ένα σημαντικό θέμα για εμάς είναι να σπάσουμε την εμμονική βάση που δίνει η κοινωνία μας στην εικόνα. Είναι αδικία για…τις υπόλοιπες αισθήσεις!

Θέλουμε λοιπόν εκτός από φωτογραφίες ανθρώπων όπου δίνεται βάση στην ορατή έκφανση του στυλ τους, να φιλοξενήσουμε και κείμενα ή ηχητικά μηνύματα στα οποία περιγράφονται άνθρωποι χωρίς να συμμετέχει καθόλου το στοιχείο της εικόνας.

Σε αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια των τυφλών μας συνανθρώπων, ειδικά αυτών που τους αρέσει να εκφράζονται μέσω του κειμένου ή της ομιλίας και να μοιράζονται τις σκέψεις τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν είναι εφικτή χωρίς εσάς.

Η πρόσκληση μας είναι η εξής:

Σκεφτείτε έναν άνθρωπο του οποίου το στυλ σας αρέσει. (θυμίζω πως με τον όρο στυλ δεν εννοούμε μόνο τα ρούχα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους κάθε άνθρωπος γίνεται αντιληπτός, τους τρόπους που η ύπαρξή του αγγίζει τους γύρω του.)

Διαλέξτε ανθρώπους που θεωρείτε όμορφους ή ιδιαίτερους, των οποίων το στυλ βρίσκετε ενδιαφέρον. Μπορεί να είναι κοντινοί άνθρωποι που αγαπάτε ή λιγότερο κοντινοί άνθρωποι των οποίων η παρουσία σας κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Περιγράψτε μας αυτό το άτομο και το στυλ του όπως το αντιλαμβάνεστε. Ποιά στοιχεία του ανθρώπου σας αρέσουν; Τί ξεχωρίζει και τί υποβόσκει; Τί σας κάνει να θεωρείτε αυτό το άτομο όμορφο; Μπορείτε να απαντήσετε με κείμενο ή ηχητικό μήνυμα είτε στο προφίλ μας στο instagram @elladamoda ή με email στο elladamoda@gmail.com. Αν θέλετε μπορείτε να αναφέρετε το όνομά σας ή και το μικρό όνομα του ανθρώπου που περιγράφεται, αλλά φυσικά δεν είναι απαραίτητο.

Σημείωση: Δε ζητάμε μια εκτενή περιγραφή του χαρακτήρα του ατόμου – στοιχεία του χαρακτήρα του είναι φυσικά θεμιτά, αλλά αναζητούμε το σύνολο των στοιχείων που δημιουργούν την αίσθηση αυτού του ανθρώπου. (π.χ. Τη φωνή, το λεξιλόγιο, τις σιωπές, τη μυρωδιά, την αίσθηση του σώματος του ή των ρούχων του στο άγγιγμα κλπ. Μη διστάσετε να γίνετε περιγραφικοί ή να μπείτε σε λεπτομέρειες. Φυσικά εκφραστείτε ελεύθερα, και όσο εκτενώς ή σύντομα θέλετε.

Τί θα κάνουμε με τα μηνύματά σας;

Σε πρώτη φάση θα αφήσουμε χρόνο για συλλογή του υλικού, συζητήσεις και σκέψεις. Το υλικό θα αποθηκευτεί στο αρχείο μας (google drive) μαζί με όποια στοιχεία διαλέξετε να μας δώσετε όπως το όνομά σας. Σε δεύτερη φάση, και αν έχει προκύψει ενδιαφέρον υλικό, θα ξεκινήσουμε να δημοσιεύουμε. Πιθανά μέσα: instagram, περιοδικό elladamoda (2022), ιστοσελίδα elladamoda.com (υπό κατασκευή).

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια δειλή προσπάθεια “επιστράτευσης” και άλλων τρόπων ανάγνωσης του στυλ των ανθρώπων και εισαγωγή τους στη κοινή κουλτούρα μας. Θα είμαστε ευγνώμονες εάν λάβουμε ανταπόκριση από συνανθρώπους με προβλήματα όρασης και θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσουμε με οποιοδήποτε άτομο για περεταίρω κουβέντα, σκέψεις και ιδέες.

Με αγάπη, Σοφία και ομάδα elladamoda.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή