Τέσσερα άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο κινούνται πάνω σε διάβαση πεζών
Πηγή Εικόνας: Σελίδα Facebook του Συλλόγου "Περπατώ" @syllogosperpato

Απαντήσεις από τον σύλλογο ΑμεΑ «Περπατώ» 

Ενημερωτικές διαφάνειες αναφορικά με τι εστί αναπηρία δημοσίευσε στα social media ο Σύλλογος ΑμεΑ «Περπατώ» Κομοτηνής, με στόχο την επιμόρφωση της κοινωνίας γύρω από βασικά ζητήματα.

Η αναπηρία είναι ο αποκλεισμός που προκύπτει με την επιβολή των εμποδίων από την πολιτεία και την κοινωνία προς τους ανθρώπους που δεν συμβαδίζουν με το σωματικό, νευροτυπικό και νοητικό πρότυπο που κυριαρχεί. Αυτά τα εμπόδια μπορεί να είναι: α) Αρχιτεκτονικά, β) φυσικά, γ) κοινωνικά.

Η αναπηρία δεν είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό!

Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που δεν υπήρχε πάντα, αλλά δημιουργήθηκε τα τελευταία 200 χρόνια ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής επανάστασης.

Συνηθίζουμε να ονομάζουμε «αναπηρίες» διάφορα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η τύφλωση, η τετραπληγία, η νοητική καθυστέρηση κλπ. Αυτά τα ονομάζουμε βλάβες (όσο κι αν φαίνεται περίεργο στην αρχή) κι είναι κομμάτι της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Αυτοί οι ορισμοί κι αυτή η κατανόηση του ζητήματος, είναι η απάντηση σε αυτό που ακούμε συχνά να λέγεται για την αναπηρία, το «χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία». Αυτή η άλλη νοοτροπία έρχεται με το κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία, το οποίο είναι και το χρησιμότερο εργαλείο που έχουμε εμείς οι ανάπηροι/ες για να αποτρέψουμε τον αποκλεισμό μας.

Τέλος, το όνομα του «Περπατώ» δεν προκύπτει από τίποτα άλλο πέρα από αυτήν την νοοτροπία κι από ένα παιδικό τραγούδι:

«Περπατώ, περπατώ μες στην πόλη, όταν τα εμπόδια δεν είναι εδώ. Περπατώ, στις πλατείες στους δρόμους, όταν οι ράμπες είναι εδώ. Τελικά, δεν περπατώ γιατί απλά δεν μπορώ, αλλά γιατί δεν με αφήνουν να Περπατώ!».

Πηγή: xronos.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή