Περιμένοντας μια ακόμη πτώση…

Κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου τα αποτελέσματα των εξετάσεων πυροδοτούν τις συζητήσεις για την άνοδο ή την κάθοδο των βάσεων .Η εφετινή χρονιά ωστόσο με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η αύξηση των θέσεων στις σχολές, η αύξηση του ποσοστού εισαγωγής από τα ΕΠΑΛ και η μετονομασία των ΤΕΙ όλης της Αττικής σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιούργησε τις προϋποθέσεις για σοβαρές αυξομειώσεις στα μόρια που απαιτούνται για την εισαγωγή σε αρκετές σχολές. Ωστόσο τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μόλις προχθές στις 29 Ιουνίου προοιωνίζουν πτώση στα περισσότερα πεδία των σχολών.

Όσον αφορά το 1ο πεδίο που αφορά τις περισσότερες σχολές για τις οποίες ενδιαφέρονται οι υποψήφιοι από τις σπουδές Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού οι λιγότερες άριστες επιδόσεις στην Ιστορία Προσανατολισμού σε συνδυασμό με τα Αρχαία Προσανατολισμού που δεν είχαν ανάλογα υψηλές βαθμολογίες σε σύγκριση με την απλότητα των θεμάτων ,οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι σχολές υψηλής ζήτησης θα γνωρίσουν νέα ,μικρή ενδεχομένως πτώση. Ιδιαίτερη σημείωση πρέπει να γίνει για τις Παιδαγωγικές σχολές ,για τις οποίες οι υποψήφιοι εισάγονται πλέον από όλα τα πεδία ,αλλά παραδοσιακά οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από τις Ανθρωπιστικές σπουδές. Εκεί η «συμπεριφορά» καθοριζόταν σε μεγάλο βαθμό από τα μαθηματικά γενικής Παιδείας ,τα οποία εφέτος καταργήθηκαν.

Στο 2ο πεδίο η πτώση των βάσεων αναμένεται σημαντικά μεγαλύτεροι καθώς, πρώτα από όλα η αναλογία υποψηφίων και θέσεων είναι η καλύτερη συγκριτικά με τους άλλους τομείς σπουδών. Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Θετικού Προσανατολισμού με πάνω από το 55%των υποψηφίων κάτω από το 10 , είναι πάλι το βαρόμετρο για την πτώση των βάσεων.

Ειδικής μνείας χρήζει το 3ο πεδίο ,των Επιστημών Υγείας ,με τα πολυσυζητημένα εφετινά θέματα Βιολογίας Προσανατολισμού .Το ποσοστό αριστούχων (από 19-20),σηματοδοτεί πτώση των βάσεων των Ιατρικών, ενδεχομένως παρά την αύξηση της ζήτησής τους ,όπως αυτή φάνηκε πέρσι κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.

Τέλος ανάλογη κατάσταση με την περσινή διαγράφεται και στο 4ο πεδίο ,αυτό των Οικονομικών σχολών και της Πληροφορικής. Το ποσοστό των επιδόσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού κάτω από τη βάση που ανήλθε στο 83%,υποδεικνύει ότι και εκεί οι βάσεις θα συγκρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι συνθήκες λοιπόν καταδεικνύουν ότι πολλές μεσαίες και λίγο πιο χαμηλές βαθμολογίες μπορεί να αποβούν χρήσιμες για την πραγματοποίηση των ονείρων των παιδιών .Στο σκηνικό αυτό ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει και το νέο σκηνικό των μετεγγραφών για τις οικογένειες που έχουν ήδη ένα παιδί που φοιτά σε άλλη πόλη. Αυτό προφανώς θα σημάνει την άνοδο ή τη συγκράτηση των βάσεων εισαγωγής πολλών σχολών της επαρχίας ,επειδή θα «απελευθερώσει» τις επιλογές πολλών υποψηφίων που θα προκρίνουν τη σχολή έναντι της πόλης. Σε κάθε περίπτωση οι περσινές βάσεις μοιάζουν απλώς ενδεικτικός οδηγός για πολλές επιλογές..

Παπαδημητρίου Μάνος

Επικεφαλής ακαδημαϊκού τμήματος Νέου Φροντιστηρίου

Σχετικά με τον συντάκτη

Το Νέο Φροντιστήριο αποτελεί τον παλαιότερο και μεγαλύτερο Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης της χώρας

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή