Θοδωρής Αλεξάς

Συγκλόνισε με τα λόγια από καρδιάς που απηύθυνε κατά την τιμητική του βράβευση από το Δήμο Τριφυλίας, το βράδυ του Σαββάτου στην Κυπαρισσία, ο Φιλιατρινός παραολυμπιονίκης, Θοδωρής Αλεξάς.

Ο κ. Αλεξάς αναφέρθηκε στην ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό και την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην πόλη και το Δήμο, όπως και στην τεράστια διαφορά και απόσταση που υπάρχει στην αντίληψη, καθώς και στις υποδομές, μεταξύ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Θοδωρής Αλεξάς γεννήθηκε το 1979. Αποφοίτησε από τη Σιβιτανίδειο Σχολή το 1996 και άρχισε να ασχολείται με την ιστιοπλοΐα σε ηλικία 25 χρόνων. Το 2005 ένα τροχαίο ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού στο ύψος του μηρού. Η απώλεια του ποδιού του, όμως, δεν τον απέτρεψε από την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και την ιστιοπλοΐα, αφού είχε μεγάλη αγάπη και δύναμη ψυχής. Έτσι εντάχθηκε στην Εθνική Ομάδα ατόμων με αναπηρία.

Είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου και με το σκάφος Sonar έχει λάβει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, το Λονδίνο και στο Ρίο. Είναι τρεις φορές Παραολυμπιονίκης και μία φορά τρίτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη δεκαετή ενασχόλησή του με το άθλημα της ιστιοπλοΐας.

Μετά την απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής το άθλημα της ιστιοπλοΐας να μην είναι στο Τόκιο το 2020, ξεκίνησε τις καθημερινές προπονήσεις με το kayak. Προσωπικός του στόχος είναι η συμμετοχή του για τέταρτη φορά στους Παραολυμπιακούς του 2020!

Κατά την τιμητική του βράβευση το Σάββατο το βράδυ, από του βήματος, φανερά συγκινημένος, τόνισε: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει να παρακινούμε τα παιδιά μας ν’ ασχολούνται με τον αθλητισμό, κυρίως γιατί με μια ευχάριστη διαδικασία, το παιχνίδι, εκπαιδεύονται, ώστε στο μέλλον, με την προσπάθεια και τον προγραμματισμό, να πετυχαίνουν τους στόχους τους.
Να ξέρουν ότι μια αποτυχία δε σημαίνει κάτι, παρά μόνο μια καλύτερη προετοιμασία για να πετύχουν το στόχο! Τώρα, με τη διαφορετικότητά μου, ως άτομο με αναπηρία, και την εμπειρία μου μέσα από διεθνείς οργανώσεις, κατάλαβα ότι τα άτομα με αναπηρία στο εξωτερικό δεν έχουν προτεραιότητα. Σε ένα άτομο με αναπηρία δε χρειάζεται να δίνουμε τη σειρά για να περάσει μπροστά.

Στο εξωτερικό δε δικαιούται να πάρει τη σειρά κάποιου άλλου, γιατί απλά έχει την προσβασιμότητα να κάνει κι αυτός τις δουλειές του όπως κάνει ένας άνθρωπος που περπατάει, ένας αρτιμελής! Άρα, πρέπει όλοι μας – και στο Δήμο – να κοιτάξουμε όσο μπορούμε, γιατί ξέρουμε ότι οι υποδομές δε βοηθούν πλέον, να είναι η πόλη μας προσβάσιμη κι ο Δήμος μας, έτσι ώστε να μη νιώθει κανένας, κανένα άτομο με αναπηρία, ότι είμαστε ευγενικοί και του παραχωρούμε τη θέση μας. Έχει κι αυτός τα ίδια δικαιώματα που έχουμε όλοι μας!».

(13 Ιανουαρίου- Ηλίας Γιαννόπουλος – http://www.tharrosnews.gr )

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή