παιδί πάνω σε άλογο κάνει ιππασία

Θεραπευτική ιππασία – Μικροί ιππείς

Από τη Βάσια Λαπατσάνη

Άρθρο τού περιοδικού «7 Μέρες TV» τής 27ης Μαρτίου 2010.

Για τις θεραπευτικές ιδιότητες τής ιππασία στα παιδιά και τους εφήβους μάς ενημερώνει ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας.

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία κοινωνική δραστηριότητα πολύ ευχάριστη για όλους όσοι ασχολούνται με αυτήν. Στόχος της είναι να δώσει ψυχολογική και σωματική αυτονομία σε άτομα με ειδικές ανάγκες, επιτρέποντάς τους να προσαρμοστούν σε διαφορετικές καταστάσεις.

Χωρίζεται σε τρεις τομείς:

• Την ιππασία ως σπορ

• Την ιπποθεραπεία

• Την εκπαιδευτική ιππασία

Τα προγράμματα αποκατάστασης που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας βελτιώνουν την
υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση, και ιδιαίτερα των παιδιών.

Σε ένα ιππευτικό περιβάλλον το άλογο γίνεται τo επίκεντρο τής προσοχής. Ο ιππέας αναπτύσσει φιλία με το άλογό του, μιλώντας για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Αυτή η σχέση τού δίνει την ελευθερία να εκφραστεί χωρίς το φόβο τής απόρριψης ή τής κριτικής. Το άλογο γίνεται εθελοντικά ακροατής ήσυχος, προσεκτικός και επιδοκιμαστικός, αλλά και προέκταση τού σώματός τους, βοηθώντας τον ιππέα του να ανακαλύψει πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μίας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως τής κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό τού ιππέα-αναβάτη την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια στους ανθρώπους με φυσιολογική κινητικότητα.

Έτσι αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες τού κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ παράλληλα το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους. Αξιοποιώντας την κίνηση τού αλόγου, τη θερμότητά του, την ικανότητά του
για επαφή και επικοινωνία με τον άνθρωπο, την ομαδικότητα και το παιχνίδι, η θεραπευτική ιππασία, σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες βοηθά στην αύξηση τής συμμετρίας, στη βελτίωση τής ισορροπίας, στη
μείωση τής σπαστικότητας, στη βελτίωση τού συντονισμού, στην αύξηση τής αυτοπεποίθησης και τού αυτοσεβασμού.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα:

Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ)

Π. Κανελλοπούλου 10. 115 27 Γουδί, τηλέφωνο – fax: 210 74 88 566, e-mail: trag@acn.gr .

Ο ΣΘΙΕ ιδρύθηκε το 1992 και είναι σωματείο εθελοντικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα, που αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό σωματείο.

Πηγή: Περιοδικό «7 Μέρες TV»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή