Πισίνα

της Λίνας Γιάνναρου

Ξαφνικά πριν από λίγες ημέρες οι πισίνες της Αττικής έβαλαν «λουκέτο». Σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που σφυροκοπά τη χώρα, για ένα μήνα η ερασιτεχνική κολύμβηση, όπως και σχεδόν κάθε αθλητική δραστηριότητα, ακόμα και σε ανοικτή πισίνα, θα πρέπει να μπει στον «πάγο». Όπως είχε συμβεί και την άνοιξη, με την επιβολή των μέτρων αναστολής κάθε σωματικής δραστηριότητας στη θάλασσα, ουδείς φαίνεται να αναλογίστηκε τι θα συμβεί με όσους κολυμπούν για θεραπευτικούς λόγους.

Ο 6χρονος γιος της Δήμητρας Αντούλα, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, κάνει κολύμβηση τα τελευταία δύο χρόνια – τον τελευταίο καιρό σε δημοτική εξωτερική πισίνα.

«Η βελτίωση που έχω δει είναι θεαματική», λέει στην «Κ» η μητέρα του. «Όχι μόνο στον συντονισμό των κινήσεών του, αλλά και στο κοινωνικό κομμάτι, ότι επικοινωνεί, ακούει εντολές». Κυρίως, είναι μια δραστηριότητα που αγαπά. «Είναι πολύ δύσκολο όταν διαταράσσεται το πρόγραμμα ενός παιδιού που είναι στο φάσμα του αυτισμού, η διαταραχή του προγράμματος προκαλεί και στο ίδιο διαταραχή. Είναι μέρος του προγράμματος που θέλει να ακολουθεί. Του προκαλεί ψυχική ανάταση, και μολονότι του εξηγούμε τι συμβαίνει, αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό. Άλλα παιδιά εκτονώνονται με άσχημους τρόπους σε τέτοιες περιπτώσεις».

Πολλοί γονείς, αντιμετωπίζοντας την ίδια κατάσταση, βρίσκονται σε συνεννόηση προκειμένου να διεκδικήσουν την εξαίρεση των ΑμεΑ από την απαγόρευση της κολύμβησης ή την εξαίρεση συνολικά για τις ανοικτές πισίνες, έστω με μειωμένο αριθμό ατόμων. «Φυσικά τα παιδιά θα πρέπει να τα συνοδεύουν οι γονείς, ακόμα και μέσα στα αποδυτήρια, ωστόσο με τη χρήση μάσκας αλλά και την τήρηση χρονικών αποστάσεων κάλλιστα θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι τα κολυμβητήρια κάνουν πολύ συχνά απολυμάνσεις».

Τόσο αγαπά ο γιος της την πισίνα, που την Παρασκευή –όπως λέει η κ. Αντούλα– φόρεσε μόνος του το μαγιό του, έβαλε και τα βατραχοπέδιλα της αδελφής του και έκανε ότι κολυμπάει! Οι γονείς του χαμογέλασαν μέσα τους. «Είδαμε με αυτό που έκανε ότι η επιθυμία του να κολυμπήσει τον βοηθάει ακόμα και στο κομμάτι της φαντασίας. Υπάρχουν δεξιότητες που έχουν τα τυπικά παιδιά, όπως η φαντασία, που είναι ζητούμενο για εμάς. Το να κάνει ένα παιδί κάτι που το ευχαριστεί, με αποτέλεσμα να αποκτά νέες δεξιότητες, είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη, η Αδα Σταματάτου, μητέρα του αυτιστικού Γιάννη, είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του «να αξιολογήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και λουτρού στις ευπαθείς ομάδες, στους αυτιστικούς, στα ΑμεΑ, στους ανθρώπους που δεν μπορούν να γράψουν το 6 και να πάνε για τρέξιμο». Τότε είχε επιτευχθεί η πολυπόθητη εξαίρεση στους ανθρώπους που κάνουν θεραπευτική κολύμβηση. Το ίδιο ζητούν οι γονείς και σήμερα.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή