Ο Μισέλ Ροκάι κάνοντας βήματα με το πι
Πηγή εικόνας: BBC

Πρωτοποριακή Μέθοδος Ελβετών Επιστημόνων

Παράλυτος περπάτησε με ηλεκτρονικό εμφύτευμα στον νωτιαίο μυελό

Ο Μισέλ Ροκάι θα μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που έδωσε ελπίδα και δύναμη σε χιλιάδες άλλους που πίστευαν ότι θα περάσουν όλη τους τη ζωή καθηλωμένοι σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Πρόκειται για τον πρώτο παράλυτο με σοβαρό κάταγμα στη σπονδυλική στήλη και κομμένο νωτιαίο μυελό ο οποίος κατάφερε να ξαναπερπατήσει κανονικά χάρις σε ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα που κατασκεύασε ομάδα Ελβετών ερευνητών.

Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την επιστήμη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Nature Medicine» αποκαλύπτει πως είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος με κομμένη στα δύο σπονδυλική στήλη κατόρθωσε να περπατήσει ελεύθερα, χωρίς να στηρίζεται πουθενά. Η ίδια τεχνολογία βελτίωσε σημαντικά τη ζωή ενός άλλου ασθενή, που κατάφερε να γίνει πατέρας, αλλά χωρίς να κινείται με την ίδια αυτονομία όπως ο Ροκάτι.

Ο νεαρός Ιταλός πίστευε πως η ζωή του καταστράφηκε όταν πριν από πέντε χρόνια έμεινε παράλυτος ύστερα από ατύχημα με μοτοσικλέτα. Ο νωτιαίος μυελός του κόπηκε και δεν ένιωθε καθόλου τα πόδια του. Τώρα, όμως, είναι σε θέση να περπατήσει χάρις σε ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα που τοποθετήθηκε χειρουργικά στην πληγείσα περιοχή. Κανείς στο παρελθόν με τόσο σοβαρά τραύματα δεν είχε καταφέρει κάτι τέτοιο.

Οι Ελβετοί ερευνητές

Φρενάροντας πάντως τον ενθουσιασμό του κοινού, οι Ελβετοί ειδικοί διευκρίνισαν πως το μηχάνημά τους δεν αποκατέστησε ιατρικά τη βλάβη του ασθενή και ότι η τεχνολογία παραμένει αρκετά περίπλοκη ώστε να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητα μεγάλου αριθμού ασθενών. Αυτό, όμως, δεν παύει να την καθιστά ένα μεγάλο βήμα προς την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής πολλών ανθρώπων.

«Αυτό το μηχάνημα είναι δώρο για μένα», δήλωσε ο Μισέλ Ροκάτι στο BBC.

«Στέκομαι όρθιος, πηγαίνω όπου θέλω, μπορώ να ανέβω σκάλες – έχω μια σχεδόν κανονική ζωή».

Το θαύμα, όμως, δεν οφείλεται μόνο στην εφευρετικότητα των Ελβετών επιστημόνων αλλά και στη σιδερένια θέληση του ασθενή να βελτιώσει τη ζωή του. Δεν το έβαλε κάτω ούτε στιγμή.

«Έκανα πυγμαχία, τρέξιμο και γυμναζόμουν εντατικά. Μετά το ατύχημα δεν μπορούσα να κάνω τίποτε από αυτά, αλλά δεν με πήρε από κάτω. Ποτέ δεν σταμάτησα την αποκατάσταση και ήθελα πολύ να λύσω το πρόβλημα», τόνισε. Η ταχύτητα της ανάρρωσής του και το εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα εξέπληξαν τη νευροχειρουργό Ζοσλίν Μπλοκ και τους συνεργάτες της, οι οποίοι τοποθέτησαν το εμφύτευμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λοζάνης, συνενώνοντας αριστοτεχνικά τα ηλεκτρόδια της συσκευής με συγκεκριμένες νευρικές ίνες.

«Ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Ο Μισέλ είναι απίστευτος και από εδώ και μπρος θα αξιοποιήσει ο ίδιος την τεχνολογία για να βελτιώνει ολοένα και περισσότερο την κατάστασή του», τόνισε η Ελβετίδα γιατρός.

Παρόμοια έκπληξη μοιράστηκε ο δρ Ραμ Χαριχάραν, της Βρετανικής Εταιρίας Τραυμάτων Σπονδυλικής Στήλης. «Πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Ποτέ δεν άκουσα να βάζουν εμφύτευμα σε ασθενή με πλήρη ρήξη νωτιαίου μυελού, ο οποίος μετά την εγχείρηση να κινεί τους μύες και αποκαθιστά την ισορροπία του τόσο ώστε να μπορεί να περπατήσει μόνος του». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες προτού η συγκεκριμένη θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική για τους πολλούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα το εμφύτευμα έχει τοποθετηθεί σε εννέα ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλική στήλη, αλλά κανείς εκτός από τον Ροκάτι δεν μπορεί να περπατά με άνεση στην καθημερινότητά του. Οι περισσότεροι απλώς βοηθιούνται να κάνουν φυσιοθεραπεία γυμνάζοντας τους μύες τους και να κάνουν λίγα βήματα με «πι», πατερίτσες και βοήθεια ειδικών. Ένας από αυτούς είναι ο Ντέιβιντ Εμζί, που τραυματίστηκε σοβαρά το 2010 αλλά χάρις στο εμφύτευμα βελτίωσε την υγεία του και κατάφερε πέρυσι να αποκτήσει μια κόρη με τη σύντροφό του. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε την τεχνολογία του ηλεκτρονικού νευροδιεγερτικού εμφυτεύματος, καθηγητής Γκρεγκουάρ Κουρτίν, της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης, προειδοποιεί ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ωσότου η τεχνική γίνει ρουτίνα που θα επιτρέπει στους παραλυτικούς να περπατήσουν.

«Στην ουσία δεν θεραπεύει το τραύμα στον νωτιαίο μυελό αλλά βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Εμείς δίνουμε τη δύναμη στους καθηλωμένους να σηκωθούν και να κάνουν μερικά βήματα. Δεν είναι αρκετό, αλλά είναι μια σημαντική πρόοδος».

Η ριζική θεραπεία θα απαιτούσε την ανάπλαση του νωτιαίου μυελού πιθανόν με θεραπείες βλαστοκυττάρων, που βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ο καθηγητής Κουρτίν αισιοδοξεί ότι οι μελλοντικές θεραπείες ανάπλασης σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό εμφύτευμα θα δώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή