Ο Κωστής Χατζηδάκης επισκεπτόμενος το ΚΕΠΑ στην οδό Πειραιώς ενημερώνεται από υπαλλήλους

ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΑΠΟ «ΚΕΠΑ» ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΙΜΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ kkatikos@e-typos.com

Τέλος στην ταλαιπωρία ατόμων με μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία έρχεται να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με μια απόφαση που αν και «αυτονόητη», όπως είπε χθες ο κ. Χατζηδάκης, έπρεπε να περάσουν χρόνια για να γίνει πράξη.

Στο εξής, οι ανάπηροι με παθήσεις που δεν έχουν αναστρέψιμη κατάσταση και καθίστανται μόνιμες, όπως φυσικά και οι ανάπηροι με ακρωτηριασμούς, δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσουν ποτέ και για καμία επανεξέταση της πάθησής τους από καμία επιτροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επισκεπτόμενος το ΚΕΠΑ στην οδό Πειραιώς, το οποίο μάλιστα θα μεταφερθεί σε νέες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ δρομολογείται και η αναβάθμιση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη.

Νέος κανονισμός

Η κατάργηση της υποχρέωσης επανεξέτασης για μη αναστρέψιμες παθήσεις συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο κανονισμό για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλόγλου. Με τη θέσπιση του κανονισμού όλοι οι πολίτες με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ασχέτως αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες, κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα.

Μέχρι πρότινος αυτό αφορούσε μόνο στην κύρια μη αναστρέψιμη πάθηση ενώ όσοι είχαν ως δευτερεύουσα πάθηση έναν ακρωτηριασμό ή μια άλλη μη αναστρέψιμη πάθηση έπρεπε να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία.

Ενοποίηση

Με τον νέο κανονισμό για τα ΚΕΠΑ, ενοποιείται και απλοποιείται ένα διάσπαρτο πλέγμα κανόνων που προκαλούσε συχνά σύγχυση στους ασφαλισμένους με αναπηρία. Μέχρι πρότινος τα ΚΕΠΑ λειτουργούσαν με τους παλιούς κανόνες του ΙΚΑ. Τώρα η διαδικασία πιστοποίησης θα είναι ενιαία για όλα τα Ταμεία. Στο πλαίσιο αυτής της ενοποίησης με τον νέο κανονισμό:

  • Αυξάνονται σε 1 4 ημερολογιακές ημέρες (από 1 0 που ήταν μέχρι σήμερα) οι προθεσμίες προσφυγής στις Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές.
  • Προβλέπεται ρητά ότι τα σημεία διενέργειας των Υγειονομικών Επιτροπών πρέπει να είναι προσβάσιμα στα Ατομα με Αναπηρία
  •  Ορίζεται υποχρεωτικά η ενημέρωση των ασφαλισμένων να γίνεται τουλάχιστον 7 ημέρες προ της ημερομηνίας εξέτασης.
  • Για πρώτη φορά αποτυπώνονται η μεθοδολογία και τα βήματα που ακολουθούνται για τον υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας. Έτσι οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν πλήρως όλα τα στάδια της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, ενισχύεται η διαφάνεια, αποφεύγεται π σύγχυση ως προς τα δικαιώματά τους και τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας.
  • Επιπλέον, μονιμοποιούνται τα ηλεκτρονικά ραντεβού για τα ΚΕΠΑ ώστε να διευκολύνονται η καθημερινότητα των πολιτών και το έργο των υπαλλήλων.

Διευκόλυνση

«Η πρωτοβουλία για τα ΚΕΠΑ είναι αυτονόητη, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες και επιτέλους γίνεται», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως «οι ανάπηροι με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις δεν θα χρειάζεται να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά για την πιστοποίηση της ίδιας αναπηρίας». Αναφορικά με τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ από το κτίριο της οδού Πειραιώς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τόνισε ότι στις καινούργιες εγκαταστάσεις εξασφαλίζονται απρόσκοπτα θέρμανση, κλιματισμός και χώροι στάθμευσης, που «σημαίνει αναβάθμιση της εξυπηρέτησης στην πράξη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η ύπαρξη ενός αξιόπιστου μηχανισμού πιστοποίησης της αναπηρίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη λειτουργία ολόκληρου του κράτους πρόνοιας», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, δίνοντας έμφαση στον πρώτο κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που αποσκοπεί στο να «ελαφρύνουμε την ταλαιπωρία που υφίσταται ο πολίτης κατά τις εξετάσεις αυτές». Στη συνολική αναβάθμιση των εξετάσεων από τα ΚΕΠΑ αναφέρθηκε ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, ώστε να γίνονται «μέσα σε αξιοπρεπείς χώρους, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη».

Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος τύπος”

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Tέλος η ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες με αναπηρία

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή