Ράμπα σε εξωτερικό χώρο κτιρίου
Πηγή εικόνας: canva.com

Τεχνικές προδιαγραφές για την προσβασιμότητα ΑμεΑ

Σε κτήρια και κοινόχρηστους χώρους

Με στόχο να μπει τέλος στις δυσκολίες μετακίνησης και πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε κτήρια και δημόσιους χώρους, η Πολιτεία προχωράει στη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών μελέτης προσβασιμότητας των κτηρίων και των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων. Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, μετά την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία θεσπίζονται πλέον οι προδιαγραφές. Οι μελετητές και οι κατασκευαστές έργων αποκτούν τον απαραίτητο «οδηγό» για να καταστήσουν προσβάσιμα σε ΑμεΑ και εν γένει εμποδιζόμενα άτομα, τα νέα κτήρια, για να προβούν σε προσαρμογές στα υφιστάμενα και να σχεδιάσουν / διαμορφώσουν αντίστοιχα τους υπαίθριους δημόσιους και ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους στο αστικό περιβάλλον.

Σημειώνεται, ότι τα περιεχόμενα της κάθε Μελέτης Προσβασιμότητας χωρίζονται στην Τεχνική Έκθεση και στα συνοδά σχέδια που αντιμετωπίζουν όλους τους τομείς που αφορούν στην προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον. Λαμβάνουν υπόψη τις Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους», τη σχετική κείμενη νομοθεσία και το ISO 21542-2011 «Building construction – Accessibility and usability of the built environment», καθώς και τον «ADA Standards for accessible design» για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από την ελληνική νομοθεσία.

Υπογραμμίζεται ότι η Μελέτη Προσβασιμότητας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής μελέτης για κτήρια ή υπαίθριο χώρο βάσει του ν.4759/2020 του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Βασική αρχή των Τεχνικών Προδιαγραφών Μελέτης Προσβασιμότητας είναι η δημιουργία «προσβάσιμης αλυσίδας», δηλαδή η κατασκευή έργων με στόχο τη συνεχόμενη, αλυσιδωτή προσβάσιμη μετακίνηση στον χώρο, χωρίς ασυνέχειες και εμπόδια.

Βασικές τεχνικές προδιαγραφές για κτίρια:

 • Προσβάσιμη είσοδος (>0,90μ) και πρόσβαση από την εξωτερική θύρα στον ανελκυστήρα (ελάχιστου αποδεκτού πλάτους 0,90μ με ταυτόχρονη πρόβλεψη χώρων ελιγμών αμαξιδίου).
 • Κατακόρυφη κυκλοφορία (προσβάσιμος ανελκυστήρας ή αναβατόριο).
 • Προσβάσιμες οδεύσεις διαφυγής και προστατευμένων προσβάσιμων χώρων αναμονής σε περίπτωση έκτακτων αναγκών.
 • Τουλάχιστον ένας προσβάσιμος χώρος υγιεινής.

Βασικές προδιαγραφές για τον υπαίθριο χώρο:

 • Οριζόντια κυκλοφορία και πρόσβαση στον δημόσιο χώρο με ελάχιστο πλάτος χωρίς εμπόδια 1,50μ. Προβλέπεται οδηγός τυφλών και ράμπες για προσβάσιμα πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, οδούς ήπιας κυκλοφορίας και πλατείες.
 • Προσβάσιμες διαβάσεις και στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
 • Θέσεις στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων.

Πηγή: Εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”

Διαβάστε επίσης:

Προσβασιμότητα σε κτίρια δημόσιας χρήσης

Προδιαγραφές Προσβασιμότητας για Εισόδους Κτιρίων

Σχετικά με τον συντάκτη

Τοπογράφος Μηχανικός

One comment for “Τεχνικές προδιαγραφές για την προσβασιμότητα ΑμεΑ

 • Σπυρίδων λέει:

  Ποιες είναι οι προδιαγραφές για την διάρκεια πράσινου σηματοδότη διάβασης πάμε αμαξίδιο;

  Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή