Κορίτσι που παίζει με παιχνίδι καρτών
Πηγή εικόνας: canva.com

Στην σημερινή εποχή, όπου τα ερεθίσματα γύρω μας είναι ποικίλα, τα παιδιά μας πολλές φορές δυσκολεύονται να επικεντρωθούν σε κάτι και να συγκεντρωθούν σε δομημένο έργο. Δυσκολεύονται να μνημονεύσουν τον ζητούμενο όγκο των πληροφοριών ή συχνά ξεχνούν τι τους ζητήθηκε.

Υπάρχουν όμως πολλές ενδιαφέρουσες και απλές τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού σας είτε και την δική σας και να ανακαλείτε με ευκολία πληροφορίες. Οι έρευνες δείχνουν, ότι τέτοιες μνημονικές ασκήσεις του εγκεφάλου ενισχύουν όχι μόνο τη μνήμη αλλά και τις μαθησιακές ικανότητες του παιδιού, βελτιώνοντας και την επίδοση του.

• Ποιοτική αξιοποίηση της ενέργειας του παιδιού

Η μελέτη ή η άσκηση δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια που το παιδί αποδίδει περισσότερο χρόνο, θα το βοηθήσει να εστιάσει και να αποστηθίσει καλύτερα τις νέες πληροφορίες που θα του δοθούν. Ξεκινήστε λοιπόν τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες ή τις πιο δύσκολες ασκήσεις κατά τη διάρκεια του υψηλού ενεργειακού του χρόνου. Καθώς τα επίπεδα ενέργειάς και συγκέντρωσης του μειώνονται, μπορείτε να ξεκινήσετε μια πιο χαλαρή δραστηριότητα.

• Θετική ενίσχυση

Στα παιδιά αρέσει να τα εκτιμούν και η έμπρακτη εκτίμηση σε ό,τι καλό κάνουν, τα βοηθά να συγκρατήσουν αυτή την πράξη καλύτερα στη μνήμη τους. Θετική ενίσχυση λοιπόν, είναι η διαδικασία ενθάρρυνσης ή καθιέρωσης ενός τρόπου συμπεριφοράς, προσφέροντας ανταμοιβές σε είδος ή χρησιμοποιώντας ενθαρρυντικές λέξεις όταν το παιδί παρουσιάζει μια καλή συμπεριφορά όπως να μαζεύει τα παιχνίδια του και να τακτοποιεί το δωμάτιο του.

• Δημιουργία δομημένου προγράμματος και ευχάριστης ρουτίνας

Μπορείτε να δημιουργείτε καθημερινές ευχάριστες ρουτίνες όπως βραδινή ανάγνωση παραμυθιών ή καθημερινό περπάτημα. Έπειτα, ζητείστε από το παιδί σας να ρυθμίσει εκείνο το χρονοδιάγραμμά του και να σχεδιάσει την καθημερινή του ρουτίνα, πάντα βέβαια με τις δικές σας συμβουλές και την τελική δική σας έγκριση.

• Συγκέντρωση με μουσική

Η μουσική έχει τη δύναμη να μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε σε κάτι, και βοηθάει να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε περισσότερες ολοκληρωμένες μνήμες. H ήρεμη μουσική δωματίου θα το βοηθήσει να συγκεντρωθεί, τα μουσικά κομμάτια με στίχους με ομοιοκαταληξίες θα τα βοηθήσουν να διατηρήσουν και να ανακαλέσουν μνήμες και λεξιλόγιο και ακόμα, το παιδί μπορεί να μάθει να παίζει ένα μουσικό όργανο.

• Ενίσχυση μνήμης με παιχνίδια

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιχνίδια μνήμης για τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους όσο και τα σταυρόλεξα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ο εγκέφαλος ενός παιδιού απορροφά συνεχώς νέες πληροφορίες και πρέπει να διατηρείται η σωστή ποσότητα πληροφοριών με παιχνίδια μνήμης που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα puzzle, match cards, Pengoloo, γλωσσοδέτες, βρες το πες το και μάντεψε ποιος είναι μερικά ενδεικτικά.

• Επανάληψη και πρακτική

Η συχνή επανάληψη στην κεκτημένη γνώση και εμπειρία οδηγεί στην καλύτερη μνημόνευση της. Ο εγκέφαλος των παιδιών δημιουργεί μοναδικά και πολλαπλά μονοπάτια που οδηγούν στη μνήμη που έχει αποθηκευτεί. Η συνεχής εξάσκηση ή η ανάκληση μίας συγκεκριμένης μνήμης θα μας βοηθήσει να την καταστήσουμε ισχυρότερη και θα καταστήσει την πράξη πολύ πιο εύκολη.

• Δημιουργία εμπειρικών ιστοριών

Επικεντρωθείτε σε γεγονότα που έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στο παιδί, όπως μια γιορτή στο σχολείο ή ένα μουσείο. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, βοηθήστε το να συνθέτει ιστορίες από τέτοιες αναμνήσεις. Οι αναμνήσεις του παιδιού σας θα είναι πλουσιότερες και θα μάθει να δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια. Να θυμάστε πως οι συνεχείς συζητήσεις και οι ερωτήσεις σχετικά με γεγονότα του παρελθόντος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού σας.

👉 Να θυμάστε πως μια μικρή επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς του παιδιού θα το βοηθήσει να διατηρήσει αυτή την καλή μνήμη και κάποια στιγμή στο μέλλον να θυμηθεί και να την επαναλάβει.

Σχετικά με τον συντάκτη

Λογοπαθολόγος – Λογοθεραπεύτρια

One comment for “Tεχνικές ενίσχυσης της μνήμης των παιδιών

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή