Αιολικά, Επιχρωματισμένος σίδηρος & αλουμίνιο,
credits: ΚΠΙΣΝ / Πάνος Κοκκινιάς, Takis, Αιολικά, Επιχρωματισμένος σίδηρος & αλουμίνιο, 2000, ©Takis Foundation, ADAGP-Paris, ΟΣΔΕΕΤΕ-Αθήνα

Από τις 23 Ιουνίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2021 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ) παρουσιάζει μια μεγάλης έκτασης έκθεση με εμβληματικά γλυπτά του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019).

Η έκθεση με τίτλο Τakis: Κόσμος σε Κίνηση, που πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα παρουσιάσει 46 αντιπροσωπευτικά έργα του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ, συστήνοντας, έτσι, μια συνολική παρουσίαση των γλυπτών του για τη νέα γενιά, αλλά και μια καινούργια θεώρηση της σημασίας του έργου του για εκείνους που ήδη το γνωρίζουν.

Πάγια πρόθεση των εκθέσεων του ΚΠΙΣΝ, που από την αρχή της λειτουργίας του έθεσε ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του κοινού με τον δημόσιο χώρο, είναι η ανάδειξη της σημασίας της Τέχνης σε αυτόν. Επιστρέφοντας, λοιπόν, και πάλι μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη δια ζώσης διάσταση της εικαστικής εμπειρίας, τα γλυπτά του Takis έρχονται να συνομιλήσουν με τους επισκέπτες, αλλά και με το κτήριο του Renzo Piano, σε ένα χώρο διάδρασης και συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Στα έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εμβληματικά Αιολικά του Takis, Σινιάλα με Φως και Βίδες του Αρχιμήδη, τα Πυροτεχνήματα, αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα του από τις ενότητες των Μουσικών Γλυπτών, των Μαγνητικών Τοίχων-Τέταρτη Διάσταση, των Σπειρών, των Ηλεκτρικών Βαρελιών, των Λουλουδιών και των Σφαιρών.
Τα έργα μαζί, και το καθένα χωριστά, συγκροτούν έναν «κόσμο σε κίνηση», έναν κόσμο τον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνήσουν και να συνδεθούν μαζί του, σε μια έκθεση που θέτει στο κέντρο της, μεταξύ άλλων, την ενασχόληση του καλλιτέχνη με τους φυσικούς νόμους, με τις κοσμικές δυνάμεις του σύμπαντος, στην προσπάθειά του να ορίσει με υλικό τρόπο τις αόρατες δυνάμεις. Η δουλειά του Takis προκύπτει από τη σύνθεση ενός μεγάλου φάσματος ιδεών και εμπειριών – από την εντατική επιστημονική έρευνα έως την αρχαία φιλοσοφία και την πνευματικότητα – και σφυρηλατεί ένα μοναδικό όραμα που συνεχίζει να εξελίσσεται ακόμα και σήμερα μέσα από τη συναναστροφή μας με το έργο του.

✥ Η έκθεση διαθέτει χάρτη σε Braille.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το ΚΠΙΣΝ πραγματοποιεί τα παρακάτω εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, με αφετηρία τα γλυπτά του Takis:

Απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή

✥ Ακουστικός Περίπατος

Ανακαλύψτε μέσα από τον ακουστικό περίπατο την πορεία του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη Takis και τα εμβληματικά έργα του, που εκτίθενται στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ. Παράλληλα, η Ρεβέκκα Καμχή, ο Γιώργος Γυπαράκης και ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο που έζησαν και μαθήτευσαν δίπλα στον Takis, μιλούν για το έργο, την καλλιτεχνική κληρονομιά και τη σχέση τους μαζί του.

Απολαύστε τον ακουστικό αυτόν περίπατο από το σπίτι σας ή στη διάρκεια της βόλτας σας στο πάρκο.

Βρείτε τις 13 ηχογραφήσεις που περιλαμβάνουν εισαγωγή, το βιογραφικό του καλλιτέχνη, τις τοποθετήσεις των μαθητών και μαθητριών του καθώς και την περιγραφή των έργων του. https://www.snfcc.org/takis-kosmos-se-kinisi-akoystikos-peripatos

Εκφώνηση ακουστικού περιπάτου στα ελληνικά : Γιώργος Κριθάρας

Ξεναγήσεις στην Έκθεση

Καθημερινά, στις 16:30, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στα ελληνικά. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με απαραίτητη την ηλεκτρονική προεγγραφή. Η ξενάγηση διαρκεί 60’, περιλαμβάνει περπάτημα σε εξωτερικό χώρο και μπορεί να υποστηρίξει 20 άτομα, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας. Το σημείο έναρξης βρίσκεται στην υποδοχή του ΚΠΙΣΝ.

Η ξενάγηση είναι προσβάσιμη, βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Για τη συμμετοχή σας χρειάζεται να βρίσκεστε στο χώρο 15 λεπτά πριν την έναρξη της ξενάγησης.
  • Οι ηλεκτρονικές κρατήσεις ακυρώνονται 15’ πριν την έναρξη, εφόσον οι κάτοχοί τους δεν έχουν παρουσιαστεί στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης.
  • Η πραγματοποίηση ηλεκτρονικής προεγγραφής είναι απαραίτητη και για τα παιδιά.
  • Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 14/11/2021 εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή