Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ ένα αμαξίδιο μόνο του σε κάποιο πεζόδρομο και πίσω του τοίχοι με γκράφιτι
Το νέο ντοκιμαντέρ του VICE Greece “Τα κρυμμένα παιδιά” πραγματεύεται τη χρόνια παραμέληση & κακοποίηση των αναπήρων παιδιών στην Ελλάδα, μέσα από την ιδρυματοποίηση και τις εκκωφαντικές κρατικές ελλείψεις που τα καθιστούν αόρατα. Παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται η παιδική και εφηβική αναπηρία στην Ελλάδα τόσο από την άποψη των επίσημων πολιτικών όσο και από την άποψη των διαδεδομένων προκαταλήψεων και στερεοτύπων.
«Σύμφωνα με τον ΠΟY τα ανάπηρα άτομα, αποτελούν το 15% του πληθυσμού. Στη χώρα μας, υπολογίζονται κοντά στο 1 εκατομμύριο. Που βρίσκονται όμως; Γιατί δεν παίξαμε μαζί τους ως παιδιά; Γιατί δεν βρίσκονται στο διπλανό μας γραφείο; Γιατί σήμερα δεν βλέπουμε ανάπηρα παιδιά στις παιδικές χαρές; Πως είναι δυνατόν να κρύβεται το 15% του πληθυσμού; Η απάντηση, είναι ότι του επιβάλλεται να κρύβεται. Από πολύ μικρή ηλικία».
Ο Βαγγέλης Τσαγανός με την παρουσιάστρια του ντοκιμαντέρ Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου

Συγκεκριμένα, εξετάζει:

  1. Τις πολιτικές αποκλεισμού των ανάπηρων παιδιών από την ευρύτερη κοινότητα, οι οποίες τα καταδικάζουν είτε στον εγκλεισμό σε ιδρύματα είτε σε «ειδικούς» χώρους μάθησης ή/και απασχόλησης/ψυχαγωγίας.
  2. Το πώς οι πολιτικές αυτές στερούν από τα ανάπηρα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που για το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια λειτουργική και αυτοεξυπηρετούμενη ζωή και σε κάθε περίπτωση σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν. Επίσης, το πώς οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, αναπαράγοντας εντέλει το ιδρυματικό μοντέλο.
  3. Τον κοινωνικό διαχωρισμό που γεννούν και αναπαράγουν αυτές οι πολιτικές, με αποτέλεσμα ούτε τα ανάπηρα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τυπικής ανάπτυξης συνομήλικους και συνομήλικές τους ούτε η ευρύτερη κοινότητα να μαθαίνει να ζει μαζί με ανάπηρους ανθρώπους.
  4. Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, δηλαδή το γεγονός ότι καθώς τα μη ανάπηρα παιδιά μεγαλώνουν δίχως ανάπηρα παιδιά στο περιβάλλον τους, ως ενήλικες πλέον αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα με άγνοια, αμηχανία, δυσκολία επικοινωνίας και αισθήματα οίκτου και φρίκης που οδηγούν στην περαιτέρω περιθωριοποίηση.

Στην κάμερα του VICE μιλούν, μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Τσαγανός, ο οποίος μεγάλωσε στο ΠΙΚΠΑ, ο ανάπηρος ακτιβιστής και σκηνοθέτης, Αντώνης Ρέλλας, η συνήγορος του παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, ο Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης, η Ιωάννα Κουβαριτάκη, δικηγόρος και μητέρα δύο παιδιών, ενός τυπικής και ενός μη τυπικής ανάπτυξης.

Στιγμιότυπο του ντοκιμαντέρ ο Αντώνης Ρέλλας μιλάει στο vice

Παρουσίαση/Αφήγηση: Μαρινίκη ΑλεβιζοπούλουΣκηνοθεσία: Κώστας ΠαπαδάκηςΠαραγωγή: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Αυγουστίνος ΖενάκοςΈρευνα: The ManifoldΟπερατέρ: Κώστας Παπαδάκης, Θοδωρής ΠοπέσκουΗχοληψία: Βασίλης ΖαμπίκοςΜοντέζ: Μαρία Κουνάβη

Μπορείτε να δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ του VICE:

👉 video.vice.com

Ο Γιώργος Νικολαϊδης μιλώντας στην κάμερα του vice

Η Θεώνη Κουφονικολάκου συνομιλεί με την παρουσιάστρια Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή