Λογότυπο του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, σε λευκό φόντο δεξιά σχήματα που τοξωτά και κυκλικά σχηματίζουν δύο ανθρώπους κάτω γράφει: Ελ.σ.σ.Α, Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asperger

Δελτίο τύπου του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Άσπεργκερ

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βοούν από χθες με την είδηση (είδηση;) ότι ένας γυμναστής στον Ασπρόπυργο παρενοχλούσε μαθήτριες και βασάνιζε τα παιδιά του σχολείου. Αν όντως συμβαίνει, είναι κατακριτέο. Μέχρις όμως να δικαστεί και να πάρει η Δικαιοσύνη μία τελεσίδικη απόφαση έχει το τεκμήριο της αθωότητας, όπως όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας.

Ορισμένα από τα ΜΜΕ προβάλλουν ιδιαίτερα -και με τρόπαιο πάντα την τηλεθέαση- το γεγονός ότι ο γυμναστής αυτός είχε σύνδρομο Άσπεργκερ, μία ήπια μορφή αυτισμού. Είμαστε ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Άσπεργκερ και, από το 2007 που ιδρυθήκαμε, πρεσβεύουμε, με αδιάσειστά στοιχεία, ότι τα παιδιά και οι ενήλικες με σύνδρομο Άσπεργκερ ούτε κακοί είναι ούτε επικίνδυνοι –τουλάχιστον όχι περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό. Πυρήνας της διαφορετικότητας τους είναι πως παρόλο που επιθυμούν τους φίλους και την κοινωνικότητα δεν ξέρουν το πώς….. κάτι που για όλους τους υπόλοιπους είναι έμφυτο και δεδομένο. Οι ίδιοι πολλές φορές χαρακτηρίζουν τον αυτισμό σαν κοινωνική δυσλεξία όπου, όπως το άτομο με δυσλεξία δυσκολεύεται στη γραπτό λόγο κάνοντας ορθογραφικά λάθη, αυτοί δυσκολεύονται στην κοινωνική επαφή.

Γύρω από τον αυτισμό, και ειδικότερα το σύνδρομο Ασπεργκερ, κατά καιρούς αναπτύσσονται διάφοροι μύθοι οι οποίοι δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό, το οποίο δεν είναι υποχρεωμένο να γνωρίζει τι ακριβώς είναι το φάσμα του αυτισμού και το σύνδρομο Άσπεργκερ. Αυτό συνέβη και τώρα.

Ωστόσο, το να ερμηνεύουμε τόσο πρόχειρα τις κολάσιμες συμπεριφορές ενός ανθρώπου και να τις ταυτίζουμε αυτόματα με τον αυτισμό δημιουργεί αμηχανία, φόβο και καχυποψία και στοχοποιεί αναίτια ένα σημαντικό αριθμό παιδιών και ενηλίκων με σύνδρομο Άσπεργκερ.
Είμαστε οι πρώτοι που πιστεύουμε ότι αν αυτός ο γυμναστής είχε αξιολογηθεί, όπως όφειλε να είχε κάνει η πολιτεία για όλους τους διδάσκοντες, ίσως να είχε κριθεί ακατάλληλος να ασκεί εκπαιδευτικά καθήκοντα. Το να τον λιθοβολούμε όμως επειδή έτυχε να γεννηθεί με αυτισμό είναι εξόχως άδικο, κοινωνικά ανάλγητο, και δεν προάγει ούτε την εξάλειψη του στίγματος του αυτισμού ούτε την συμπεριληπτικότητα στην Ελλάδα.

Για το ΔΣ του Ελ.σ.σ.Α,

Η πρόεδρος
Μαρία Ηλιοπούλου

Κινητό: 6972 25 93 90
email: elssavol@gmail.com

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελ.σ.σ.Α (αλφαβητικά):

Γιώργος Ναθαναήλ
Σύμβουλος επιχειρήσεων

Κατερίνα Παπανικολάου
Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή
Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

Δέσποινα Παπούδη
Επίκουρος Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής –
Εκπαίδευσης Ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αρτέμης Πεχλιβανίδης
Καθηγητής Ψυχιατρικής
Ιατρική Σχολή
Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

Παναγιώτης Σιαπέρας
Ψυχολόγος, Εργοθεραπευτής

Χριστίνα Συριοπούλου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Διευθύντρια Εργαστηρίου Αυτισμού
Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής
Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Κατίγκω Χατζηπατέρα
Κλινική Ψυχολόγος

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή