Καμένο λευκό χαρτί γράφει με χάσταγκ ανθρώπινα δικαιώματα στα αγγλικά με κεφαλαία.
Γράφει η Άννα Παπαδοπούλου*

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας

Πριν από λίγους μήνες μιλώντας σε μια ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα παρέθεσα μια σειρά γεγονότων που συνέβησαν κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα οποία αποτελούσαν ευθέως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Και, μάλιστα, με την ανοχή ή και κάλυψη της κυβέρνησης.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κοινό φαινόταν να συμφωνεί και ενίοτε να συμπάσχει, όπως π.χ. με τον απολύτως απρόκλητο ξυλοδαρμό της οικογένειας Ινδαρέ.

Μια άλλη αναφορά μου, ωστόσο, δυσκόλεψε το ακροατήριο. Αφορούσε τον Νίκο Σαμπάνη, τον 18χρονο Ρομά που έπεσε νεκρός από τα πυρά της ομάδας ΔΙΑΣ. Η ιστορία είναι γνωστή, όπως και οι θεσμικές «απρέπειες» των μελών της κυβέρνησης με την πρωτοφανή δημόσια στήριξη των κρατούμενων στη ΓΑΔΑ αστυνομικών ως άλλων ηρώων.

Το κράτος εμπεδώνεται ως εχθρός

Προσπάθησα να πείσω πως μια μάνα Ρομά θρηνεί για την απώλεια του παιδιού της όπως κάθε μάνα και πως οι κυβερνητικές ενέργειες συνιστούσαν προσβολή στη μνήμη του νεκρού και απαξίωση της ζωής των Ρομά, στη συνείδηση των οποίων το κράτος εμπεδώνεται ως εχθρός που δεν θα εμπιστευτούν και δεν θα συνεργαστούν ποτέ μαζί του.

Τα κοινωνικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις διαθέτουν την τρομακτική δύναμη να εξαλείφουν την ανθρώπινη ιδιότητα. Παύει «ο Αλλος» να είναι άνθρωπος, σημαντικός για εκείνους που τον αγαπούν και τον νοιάζονται. Μετατρέπεται σε πρόσωπο άνευ συναισθημάτων, άνευ δικαιωμάτων. Απροσδιόριστη και ενοχλητική ύπαρξη ανάμεσά μας. Ακόμα και μια συνταρακτική απώλεια εκλαμβάνεται ως «τιμωρία» αυτού που δεν υπάκουσε στις κοινωνικές επιταγές. Τα ’θελε και τα ’πάθε.

Βρίσκονται «απέναντι» όσοι δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές

Η πίστη στην ανθρώπινη αξία ως υπέρτερη, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας απαιτούν κοπιώδη προσπάθεια σε μια κοινωνία, όπου κυριαρχούν τα πρότυπα της επιτυχίας και του χρήματος, της εικόνας και της επικοινωνίας. Βρίσκονται εύκολα «απέναντι» όσοι δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές. Σε μια στιγμή ο Αντώνης Καρυώτης μετατράπηκε στη συνείδηση των δολοφόνων του σε αλλοδαπό «λαθρεπιβάτη» και ήταν αρκετό αυτό για να τον ωθήσουν στον θάνατο.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προάσπισή τους αφορούν κάθε έναν που δυνητικά απειλεί με την ύπαρξή του το οικοδόμημα μιας κοινωνίας τάξης και ασφάλειας.

Υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια των γυναικών, των μεταναστών, των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, των ΑμεΑ, των Ρομά, υπερασπιζόμαστε τον άνθρωπο και το δικαίωμά του να είναι ελεύθερος και ίσος σε μια κοινωνία, όπου τους όρους της κοινής μας συμβίωσης επιβάλλουν οι ισχυροί.

Αν δεν αντιληφθούμε πως βράζουμε στο ίδιο καζάνι, θα είμαστε ο επόμενος που θα καεί και θα αναρωτιέται «γιατί;».

*  Άννα Παπαδοπούλου,
Δικηγόρος, γραμματέας Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Πηγή: www.efsyn.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή