λογότυπο ΕΣΑΜΕΑ και τίτλος άρθρου

Η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς μέλη της είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια.

Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αναμένουν τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ιστορικά το μεγαλύτερο ετήσιο κοινωνικό και οικονομικό γεγονός της χώρας, στο πλαίσιο του οποίου είθισται να ανακοινώνονται οι κατευθυντήριοι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνία και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Σήμερα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στη χώρα μας αναμένουν να ακούσουν τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και πολιτικών, με στόχο την προστασία τους από τα «προαπαιτούμενα», όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στα τέλη Ιουνίου.

Για ακόμη μία φορά η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι σε η υιοθέτηση των προαπαιτούμενων υπ. αριθ. 75, 76, 86, 97, 105, 106 από την Κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε άμεσες μειώσεις ποσών ή και δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας, σε εκ νέου θέσπιση συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας, σε περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, σε επαναφορά της περίφημης έννοιας της λειτουργικότητας του αναπήρου και σε εν γένει περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Με επιστολή της στον Πρωθυπουργό αλλά και σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου, η ΕΣΑμεΑ καταγράφει τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος και τονίζει ότι μόνο με ισχυρή πολιτική βούληση, μέσω ενός συνολικού πλαισίου συνδυαστικών μέτρων, το οποίο θα έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου και θα προστατεύει την Αναπηρία από την θύελλα των Μνημονίων, θα επιτευχθεί ουσιαστική στήριξη και προστασία των ατόμων με αναπηρία.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα

ΚΟΙΝ.: Πίνακας Αποδεκτών

ΘΕΜΑ: «Αναγκαία και απαιτητή από την Ε.Σ.Α.μεΑ. η ισχυρή πολιτική βούληση προστασίας των ατόμων με αναπηρία με εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ 2017»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum).

Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αναμένουν με αγωνία τις δεσμεύσεις σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ιστορικά το μεγαλύτερο ετήσιο κοινωνικό και οικονομικό γεγονός της χώρας, στο πλαίσιο του οποίου είθισται να ανακοινώνονται από τον Πρωθυπουργό οι κατευθυντήριοι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνία και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Σήμερα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στη χώρα μας αναμένουν να ακούσουν τις δεσμεύσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και πολιτικών, με στόχο την προστασία τους από τα «προαπαιτούμενα», όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στα τέλη Ιουνίου. Παρά το ότι άμεσα η ΕΣΑμεΑ τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι στόχοι των 113 προαπαιτούμενων με προηγούμενη επιστολή της προς εσάς καθώς και προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι μόνες δεσμεύσεις για την προστασία των ατόμων με αναπηρία έχουν δοθεί μόνο προφορικά και μόνο από το υπουργείο Εργασίας.

Για ακόμη μία φορά η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι σε περίπτωση υιοθέτησης των προαπαιτούμενων υπ. αριθ. 75, 76, 86, 97, 105, 106 από την Κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε άμεσες μειώσεις ποσών ή και δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας, σε εκ νέου θέσπιση συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας, σε περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, σε επαναφορά της περίφημης έννοιας της λειτουργικότητας του αναπήρου και σε εν γένει περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Η ΕΣΑμεΑ επανέρχεται και ζητά την προστασία των αναπηρικών επιδομάτων, που είναι γνωστό ότι έχουν σχεδιαστεί και δίδονται αποκλειστικά για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών κάθε ατόμου, λόγω της αναπηρίας του. Υπενθυμίζει επίσης την πρόσφατη δέσμευσή σας στη συνάντηση της 8ης Μαΐου, ότι δεν υφίσταται θέμα θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων όλων των κατηγοριών.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, με αντικειμενική και επιστημονική αξιολόγηση και όχι τη θέσπιση από την αρχή ενός συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας κι εκ νέου ταλαιπωρία χιλιάδων αναπήρων πολιτών, που ήδη έχουν αξιολογηθεί.

Επίσης, διεκδικεί την υλοποίηση της δέσμευσής σας περί μη επαναϋπολογισμού των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία ή περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τους.

Τέλος, στο προαπαιτούμενο υπ’ αριθμόν 97 η ΕΣΑμεΑ διαπιστώνει με αγανάκτηση την απόπειρα επαναφοράς της αμφισβητούμενης έννοιας της λειτουργικότητας του αναπήρου. Όπως και σε προηγούμενες προσπάθειες, το αναπηρικό κίνημα δεν θα επιτρέψει τα άτομα με αναπηρία να γίνουν πειραματόζωα στη δημιουργία ενός συστήματος που δεν έχει εφαρμοστεί πραγματικά και ολοκληρωμένα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Επανερχόμενοι στα σαφή αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, αντί περικοπών και μειώσεων, διεκδικούμε:

• Κατάργηση της άδικης διάταξης των άρθρων 7 και 27 του ν.4387/2016, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου. Η σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας, για να δίνεται με βάση τη βαρύτητα αναπηρίας και για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση εφαρμογή της χορήγησης του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού.

• Συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και μετά το 2019 και επέκτασή του σε όλα τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας.

• Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του ν. 4093/12 και της Π.Ν.Π. 4111/2013 και την εναρμόνισή τους με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι γήρατος γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες του ιδιωτικού τομέα.

• Κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία.

• Διατήρηση των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου ορίου, για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που έχουν στη φροντίδα του άτομα με βαριές αναπηρίες.

• Απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για την α΄ κατοικία, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία στον ΕΝΦΙΑ.

• Τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) να μην προσμετρούνται στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία για τη φοροαπαλλαγή, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το πλαφόν των συντάξεων ή για την εφαρμογή οποιωνδήποτε μέτρων προστατεύουν την αναπηρία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι τα επιδόματα δίνονται στα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που προκύπτει από την αναπηρία και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εισόδημα προς φορολόγηση.

•Στο επίδομα στέγασης, ενοικίου ή δανείου ατόμου με αναπηρία και ιδιαίτερα ατόμου με βαριά αναπηρία, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία και συνεπώς πρέπει να προβλεφθεί ειδική ενίσχυση για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα σπίτια τους.

•Στην ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη ενίσχυση στις οικογένειες στις οποίες διαβούν μέλη τους με αναπηρία και ζουν υπό την προστασία του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

•Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής και τις βιταμίνες.

• Σχεδιασμός και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν και να προωθηθούν αφενός πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος της χώρας, αφετέρου οι σχετικές απαιτήσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (βλ. άρθρο 27 «Εργασία και Απασχόληση»), η οποία πλέον αποτελεί μέρος του εθνικού θεσμικού μας πλαισίου (Ν.4074/2012 – Αρ. ΦΕΚ 88 Α’/11.04.2012).

Παράλληλα, ζητάμε να υπάρξει ειδική μέριμνα και προστασία των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους, όπως:

• Το μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στα γενικά και ειδικά σχολεία που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες. Ζητάμε την επέκταση της εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 25 του ν.4440/2016 στη γενική και ειδική εκπαίδευση για την πρόσληψη μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των εκπαιδευτικών που έχουν υπό την προστασία τους άτομο με αναπηρία.

• Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση ατόμων με αναπηρία, τη θεσμοθέτηση των Κέντρων Ανεξάρτητης Διαβίωσης, καθώς και του προσωπικού και οικογενειακού βοηθού.

• Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Αποϊδρυματοποίησης και Μετάβασης στην κοινοτική φροντίδα.

•Τη διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ) και μετά το 2019, που ολοκληρώνεται η χρηματοδότησή τους μέσω ΕΣΠΑ.

• Την εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου και άμεση εφαρμογή του, για την οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ), των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ), των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)

• Τη διασφάλιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ-μεΑ και τη δημιουργία νέων, έτσι ώστε να λειτουργεί μία τουλάχιστον δομή ανά Δημοτικό Διαμέρισμα.

• Την άμεση στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, συμπεριλαμβανομένων όλων των Κέντρων και Μονάδων Παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία δεν μπορεί να επιτευχθεί με αποσπασματικά μέτρα, αλλά μόνο με ισχυρή πολιτική βούληση, μέσω ενός συνολικού πλαισίου συνδυαστικών μέτρων, το οποίο θα έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου και θα προστατεύει την Αναπηρία από την θύελλα των Μνημονίων.

Αυτή την πολιτική βούληση το σύνολο των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ζητάμε και αναμένουμε να υπάρξει μέσω σαφούς αναφοράς στην ομιλία σας στο πλαίσιο της ΔΕΘ, σε πολιτικές και μέτρα που θα πρέπει η κυβέρνησή σας να υιοθετήσει και να εφαρμόσει άμεσα για την ουσιαστική προστασία της ιδιαίτερα ευπαθούς και βαλλόμενης κοινωνικά και οικονομικά ομάδας πολιτών.

Η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς μέλη της δηλώνουμε για μία ακόμη φορά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Ι. Βαρδακαστάνης
Ο Γεν. Γραμματέας Ι. Λυμβαίος

Πίνακας Αποδεκτών:

· Υπουργικό Συμβούλιο
· Βουλευτές
· Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή