Ο Κουφοντίνας και το όπλο του

Νέα άδεια, την 6η κατά σειρά πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.  Και για όσους  δεν θυμούνται την υπόθεση  η –λόγω ηλικίας τους – η υπόθεση δεν έχει χαραχτεί  στη μνήμη τους, μιλάω για τον  11 φορές καταδικασμένο σε ισόβια για δολοφονίες της «17 Νοέμβρη» Κουφοντίνα, 60 ετών φέτος  που ξαναβγήκε από τις…. αγροτικές φυλακές Βόλου και θα είναι 6 ημέρες στο σπίτι του.

Γι αυτούς που δεν θυμούνται – για όποιο λόγο- , ο Κουφοντίνας παίρνει αυτές τις άδειες διότι το προβλέπει ο νόμος ο οποίος άλλωστε τον έστειλε από τον Κορυδαλλό, στις αγροτικές φυλακές όπου η διαβίωση είναι σαφώς ανετότερη, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για φυλακή.

Το πολύ σύντομο ιστορικό , για όσους δεν θυμούνται ή δεν ξέρουν, ο Κουφοντίνας, που διέφευγε της σύλληψης-,παραδόθηκε  στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αυτοβούλως, το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου 2002, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17 Νοέμβρη.  Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες, μεταξύ των οποίων και για ανθρωποκτονίες, που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις αρχές του 1983. Επίσης, κατηγορήθηκε για συνέργεια σε απόπειρες δολοφονιών και για ενεργή συμμετοχή σε δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις.

Η ποινή του μετά την εφετειακή απόφαση ήταν: 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Δεν ωφελεί να ξαναγράψω τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από το 45ντάρι πιστόλι του Κουφοντίνα γιατί είναι λίγο-πολύ γνωστά, από τον Παύλο Μπακογιάννη  ως τον Δημήτρη Βρανόπουλο και από τον  Νίκο Μομφεράτο ως τον Στήβεν Σόντερς και τον Κώστα Περατικό.

Όλα τα θύματά του βρίσκονται  στη «φυλακή» που τα έστειλε το χέρι του Κουφοντίνα και ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να βγουν ποτέ. Και ως νέος δικηγόρος, στο κατώφλι της πολιτικής , δεν μπορώ – ανεξάρτητα από τις όποιες δικαιολογίες ή αιτιολογίες- να δεχτώ ότι ένας τέτοιος άνθρωπος  που έχει δολοφονήσει – για τους δικούς του λόγους- τόσους  άλλους ανθρώπους και έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, γίνεται αποδέκτης μιας  συστηματικά ευνοϊκής μεταχείρισης από την ίδια τη Δικαιοσύνη που τον καταδίκασε.

Κι αν την περίπτωσή του την περιλαμβάνει ο νόμος, τότε πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Όχι από εκδικητική συμπεριφορά και διάθεση απέναντί του. Αλλά ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του. Τόσα θύματα βαθειά στο χώμα κι αυτός στο σπίτι του; Dura lex, sed lex  έλεγαν οι Λατίνοι. Σκληρός ο νόμος πλην όμως, είναι νόμος. Μόνο που σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο σκληρός δεν είναι. Και χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση διότι προκαλεί, όπως προκαλεί και ο ίδιος ο Κουφοντίνας που το δείχνει ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα και δεν έχει ζητήσει ούτε μια δημόσια συγνώμη για το αδικαιολόγητο λουτρό αίματος που συνειδητά προκάλεσε.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή